Edulitin tutkijat ovat julkaisseet viime aikoina tutkimuksiensa tuloksia suomeksi.
Näistä tutkimuksista kaksi ensimmäistä on toteutettu ääneenajattelumenetelmällä. Ääneenajattelumenetelmän avulla saimme tietoa lukiolaisten lukemisen aikaisesta ajattelusta silloin, kun he arvioivat Instagram-postauksia (Kupiainen & Kiili, 2024) tai kun he tekivät luetunymmärtämisen testiä, jossa he lukivat lyhyitä muutaman virkkeen pituisia narratiivisia tekstejä (Viertola & Kiili, 2024).
Kupiaisen ja Kiilin (2024) artikkeli ”Lukiolaiset Instagram-postausten luotettavuuden arvioijina: Visuaalinen viestintä haastaa kriittistä lukutaitoa” on julkaistu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen julkaisussa Mediakasvatus hyvinvoinnin ja osallisuuden tukena.
Viertolan ja Kiilin (2024) artikkeli ”Pintaa syvemmälle – Ääneenajattelututkimus suomea toisena kielenään opiskelevien lukiolaisten luetunymmärtämisestä” on puolestaan julkaistu Kieliverkoston toimittamassa Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehdessä.
Kolmannessa tutkimuksessa (Kiili, Kupiainen, & Svedholm-Häkkinen, 2024) tarkastelimme seitsemännen, kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaiden (N = 5249) luotettavuuden arviointitaitoja, kun he arvioivat 12 lyhyttä terveysaiheista viestiä. Lisäksi selvitettiin, miten oppilaiden luokkataso, kielitausta ja aiempi tieto viestin aiheesta sekä vanhempien koulutustausta olivat yhteydessä arviointitaitoihin. Artikkeli ”Voiko tähän viestiin luottaa? Yläkoululaiset kriittisinä arvioijina” on julkaistu Sanna Oinaan ja Mari-Pauliina Vainikaisen toimittamassa, ja Suomen kasvatustieteellisen seuran julkaisemassa teoksessa Digitalisaatio oppimisen ja oppimistulosten selittäjänä.
EduLit toivottaa mukavia lukuhetkiä syksyyn!