Työpajoja opettajille ITK:ssa ja HYOLin kevätpäivillä

EduLitin tutkijat Pirjo Kulju ja Riikka Anttonen vetivät perusopetuksen opettajille suunnatun työpajan ITK-konferenssissa 17.4.2024 Hämeenlinnan Aulangolla. Kolme tuntia kestäneessä työpajassa oli parikymmentä osallistujaa.

Työpajassa käsiteltiin, mitä on kriittinen lukeminen, miten oppilaat osaavat arvioida tekstien luotettavuutta ja miten kriittistä nettilukutaitoa voi opettaa. Lisäksi tarkasteltiin konkreettista oppimateriaalia opetuskäyttöön.

Opettajille suunnatut työpajat jatkuivat Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) kevätpäivillä 20.4.2024. Pirjo Kulju ja CRITICAL-hankkeen tutkija Helka Hirvonen esittelivät noin 20 osallistujalle tutkimusryhmissä kehiteltyjä oppimateriaaleja. Hirvosen johdolla työpajassa heräsi keskustelua harhaanjohtavien diagrammien lukutaidosta. Diagrammien kriittisen tarkastelun tueksi CRITICAL-hankkeessa on kehitetty MediaWatch-oppimispeli.

EduLitin tutkijoista Elina Hämäläinen piti ITK-päivillä esityksen aiheesta ”Kouluopetuksella nuorten kriittisen nettilukemisen taitoja edistämässä”. Hän esitteli väitöstutkimuksensa tuloksia. Tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä yli 700 eri-ikäisen oppilaan nettilukemisen taitoja sekä taitojen edistämiseksi kehitettyjen kouluinterventioiden tehokkuutta.

Hämäläisen mukaan vanhimmille alakouluikäisille on tärkeää opettaa taitoja erottaa luotettavammat ja epäluotettavammat nettitekstit toisistaan. Työpajoissa esitellyt oppimateriaalit pureutuvat osaltaan Hämäläisen esille nostamiin seikkoihin.

Oppimateriaalit opetuskäyttöön:

Työkaluja kriittisen nettilukutaidon opettamiseen -oppimateriaalipaketti on tuotettu EMILE-projektissa yhteistyössä CRITICAL-projektin kanssa. Perusopetuksen opettajille suunnattu materiaalipaketti sisältää videoita aiheen opettamisesta sekä konkreettista oppimateriaalia. Se on avoimesti saatavilla Avointen oppimateriaalien kirjaston kokoelmassa

https://aoe.fi/#/kokoelma/294

Funky Facts -etsiväkoulun oppimateriaalipaketti on tarkoitettu nettitekstien luotettavuuden arvioinnin opettamiseen. Se on suunnattu 5.–6.-luokkalaisille. Tämä materiaali on tuotettu Carita Kiilin akatemiatutkijaprojektissa, jota on rahoittanut Suomen Akatemia.

https://aoe.fi/#/kokoelma/320