Esittely

Monitieteisen psykososiaalisen syöpätutkimuksen tutkijaryhmä (MOPSY) alkoi muodostua vuonna 2011, kun Tampereen yliopiston kirurgian professori Teuvo Tammelan johdolla valmisteltiin rahoitushakemus eturauhassyövän hoitopäätöksiä koskevaan tutkimushankkeeseen. Pirkanmaan syöpäyhdistys myönsi hankkeelle rahoituksen vuosiksi 2012-2014. Sittemmin tutkijaryhmä on laajentunut sekä sen jäsenten määrän että tutkimusaiheiden suhteen. Ryhmässä tutkitaan monitieteisesti ja -menetelmällisesti syöpään sairastumisen kokemuksia ja vaikutuksia ihmisten arkielämään sekä tapoja, joilla he pyrkivät selviytymään hoidon sivuvaikutusten ja sairaudesta toipumiseen liittyvien epävarmuuksien kanssa. Ryhmässä on mukana tutkijoita useilta tieteenaloilta; kansanterveystieteestä, lääketieteestä, sukupuolentutkimuksesta, sosiaalityöstä, terveyssosiologiasta, hoitotieteestä ja sosiaaligerontologiasta. Tällä hetkellä MOPSY:n tutkimusaiheina ovat eturauhassyöpäpotilaiden hoidon jälkeinen koettu hyvinvointi sekä tavat, joilla hoitohenkilökunta, järjestöt ja vapaaehtoiset tukihenkilöt pystyisivät vastaamaan syöpää sairastavien tukitarpeisiin.

Ryhmän jäsenet:

Ilkka Pietilä, FT, apulaisprofessori

Asiantuntemus: Ilkka Pietilä toimii sosiaaligerontologian apulaisprofessorina Helsingin yliopistossa. Ennen siirtymistään Helsingin yliopistoon hän työskenteli noin 15 vuotta Tampereen yliopistossa terveyssosiologian ja sosiaaligerontologian tutkijana ja opettajana. Hänen tutkimusaiheensa liittyvät keskeisesti tapoihin, joilla ihmiset tulkitsevat omaa terveyttään ja vanhenemistaan, niihin vaikuttavia tekijöitä, sekä terveydestä ja sen hoidosta vastaanottamaansa informaatiota. Hän on tutkinut sekä eturauhasyövän hoitovalintojen prosesseja että miesten tapoja selviytyä  syövän uusiutumiseen ja hoidon sivuvaikutuksista toipumiseen liittyvistä epävarmuuksista. Laadullisista menetelmistä Pietilän erityisosaaminen liittyy ennen muuta diskurssianalyysiin sekä ryhmäkeskusteluihin aineistotyyppinä. Hän on ollut perustamassa psykososiaalisen syöpätutkimuksen tutkimuslinjaa Tampereen yliopistoon.

Hanna Ojala, KT, dosentti

Asiantuntemus: Hanna Ojala työskentelee sukupuolentutkimuksen yliopistolehtorina Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusintressinsä liittyvät iän, sukupuolen ja yhteiskuntaluokan yhteenkietoutumisen prosesseihin erilaisissa ikääntymisen konteksteissa. Viime vuosina Ojala on tutkinut mm. mieheyden, terveyden ja ruumiillisen vanhenemisen kysymyksiä, maskuliinisuuden osallisuutta eturauhassyöpää koskevissa hoitovalinnoissa ja eturauhassyövän hoidon jälkeistä elämänlaatua. Ojala on laadullisten menetelmien, erityisesti haastattelututkimuksen asiantuntija. Ojala on ollut perustamassa Tampereen yliopiston ja Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteistyönä toteutettavaa monitieteistä psykososiaalisen eturauhassyöpätutkimuksen tutkimuslinjaa.

Teuvo Tammela, kirurgian professori, urologian ylilääkäri

Asiantuntemus: Teuvo Tammela toimii Tampereen yliopistossa kirurgian professorina ja Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kirurgian vastuualueen johtajana. Tammela on ansioitunut tutkija, joka yhdistää kliinisen tutkimuksen perustutkimukseen sekä epidemiologiseen tutkimukseen. Tammela on monin tavoin edistänyt eturauhassyöpätutkimusta sekä tutkijoiden yhteistyötä. Tällä hetkellä hän toimii QPro3-hankkeen tutkimusjohtajana.

 

 

Eeva Harju, sh, TtT (hoitotiede)

Asiantuntemus: Eeva Harju työskentelee ylihoitajana Tampereen yliopistollisen sairaalan kirurgian vastuualueella. Hänen tutkimusintressinsä keskittyvät syöpään sairastuneen ihmisen ja hänen läheistensä terveyteen. Väitöskirjassaan Harju tarkasteli eturauhassyöpäpotilaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua ja parisuhdetta. Harju edistää tällä hetkellä käynnissä olevaa VTR-rahoitteista tutkimushanketta  (Terveydenhuollon palvelujärjestelmä ja järjestöt syöpäpotilaiden psykososiaalisen tuen tarjoajina) ja on mukana toteuttamassa laadullista osuutta Ohjatun liikunnan vaikutus kastraatiohoidon haittavaikutuksiin ja liikunnalliseen aktiivisuuteen -hankkeessa.

Suvi Holmberg, YTT, yliopistonlehtori (sosiaalityö)

Asiantuntemus: Suvi Holmberg työskentelee Tampereen yliopistossa sosiaalityön yliopistonlehtorina. Hänen vuonna 2020 tarkastettu väitöskirjansa käsitteli rinta-ja eturauhassyöpään sairastumista arjen kontekstissa, fokusoiden erityisesti sairausarjen teoretisointiin sekä kuoleman, seksuaalisuuden ja toimijuuden kysymyksiin syöpään sairastumisen yhteydessä. Väitöskirjaa seuranneessa post doc -tutkimuksessaan Kun syöpä ei häviä: Etnografinen tutkimus kroonisesta rintasyövästä elettynä ja institutionaalisena (2023-2025) Holmberg keskittyy tarkastelemaan kroonisen rintasyövän merkityksiä jokapäiväisessä elämässä sekä selvittämään terveydenhuollon ammattilaisten käsityksiä sairaalan ulkopuolella elettävän arjen merkityksestä osana kroonisen rintasyövän hoitoa.

Marjaana Jones, TtT, tutkijatohtori

Asiantuntemus: Marjaana Jonesin vuonna 2021 valmistunut väitöskirja käsitteli kansalaisten ja potilaiden osallisuutta terveyspalveluissa. Tämän lisäksi hänen tutkimusintresseihinsä lukeutuvat syöpää sairastavien vertaistuki sekä potilasjärjestötoiminta. Jonesilla on kokemusta erityisesti laadullisen terveystutkimuksen ja haastattelututkimuksen toteuttamisesta. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijatohtorina Tampereen yliopiston tutkijakollegiumissa ja toimii toisena koordinaattorina hankkeessa Terveydenhuollon palvelujärjestelmä ja järjestöt syöpäpotilaiden psykososiaalisen tuen tarjoajina.

 

Anna-Maija Talvitie, TtM, väitöskirjatutkija (terveyssosiologia)

Asiantuntemus: Anna-Maija Talvitie työskentelee terveyssosiologian väitöskirjatutkijana Tampereen yliopistossa. Talvitie tutkii väitöskirjassaan eturauhassyöpäpotilaiden elämänlaatua seuranta-, leikkaus-, säde- ja hormonihoitojen jälkeen. Talvitie on erityisen kiinnostunut elämänlaadun mittaamisen tavoista, mittaamiseen liittyvistä haasteista ja eri tutkimusmetodien hyödyntämisestä väitöskirjassaan. Hän kerää parhaillaan seurantahaastatteluaineistoa QPro3 -hankkeessa ja on mukana myös vuonna 2023 alkavassa Tampereen yliopiston ja Mehiläisen yhteistyöhankkeessa.

 

Laura Lahti, sh, TtM, väitöskirjatutkija (terveyssosiologia)

Asiantuntemus: Laura Lahti työskentelee terveyssosiologian väitöskirjatutkijana Tampereen yliopistossa. Väitöskirjassaan Lahti tutkii ikääntymistä osana eturauhassyövän sairastamista. Lisäksi hän koordinoi QPro3 -hankkeen lomakeaineiston keruuta ja tekee hankkeeseen liittyviä tutkimushaastatteluita. Lahti on ollut mukana Ohjatun liikunnan vaikutus kastraatiohoidon haittavaikutuksiin ja liikunnalliseen aktiivisuuteen -tutkimushankkeessa keräämässä ja analysoimassa haastatteluaineistoa. Lahti työskenteli myös Tampereen yliopiston ja Mehiläisen yhteistyöhankkeessa, jossa selvitettiin PSA-seurannassa olevien miesten sosiaalisen tuen tarpeita.

 

Annastiina Hakulinen, TtM,  tutkimuskoordinaattori

Asiantuntemus: Annastiina Hakulinen työskentelee tutkimuskoordinaattorina MOVES-tutkimushankkeessa (syöpäpotilaan ennusteen parantaminen muuttamalla syövän mikroympäristöä ja metaboliaa liikunnalla ja lääkkeellisesti). Hakulinen on toiminut tutkijana QPro3-, Terveydenhuollon palvelujärjestelmä ja järjestöt syöpäpotilaiden psykososiaalisen tuen tarjoajina sekä Ohjatun liikunnan vaikutus kastraatiohoidon haittavaikutuksiin ja liikunnalliseen aktiivisuuteen -tutkimushankkeissa ja ollut mukana hankkeiden kysely- ja haastatteluaineistojen keruussa. Hänen pro gradu -tutkielmansa käsittelee eturauhassyöpää sairastavien miesten näkemyksiä eturauhassyövän seulonnasta.

 

 

Raisa Jurva, YTM, väitöskirjatutkija (sukupuolentutkimus)

Asiantuntemus: Raisa Jurva viimestelen sukupuolentutkimuksen väitöskirjaa ”Heterosexuality as an ambivalent attachment. Reading women’s narration through affect and time”, jossa hän analysoi naisten parisuhdekerrontaa. Jurva kiinnostunut siitä, kuinka valta ja tuntu kietoutuvat yhteen intiimisuhteissa, etenkin heteroseksuaalisissa parisuhteissa. Hänen utkimuksellisia kiinnostuksen kohteitaan ovat feministinen ja queer-tutkimus, affektiteoriat ja ajallisuuden tutkimus. Jurva on tehnyt väitöskirjatyötään Akatemiahankkeessa (2015-2019) Vain me kaksi? Affektiivinen eriarvoisuus intiimisuhteissa (31213265711)