Hankkeen tavoittena on: 1) Tutkia psykososiaalisten tukipalvelujen asemaa osana syöpää sairastavien ja heidän läheistensä hoitopolkua; sekä 2) julkisen terveydenhuollon ja järjestöjen yhteistyötä ja vastuunjakoa. Hankkeessa laajennetaan jo syksyllä 2017 alkaneen pilottiprojektin (Potilaiden ja läheisten osallisuuden edistäminen sekä psykososiaalisen tuen saatavuus TAYS Syöpäkeskuksessa, STM 2017-18) teemoja.
Tutkimushanke toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään terveydenhuollon ammattilaisten tietoa ja näkemyksiä järjestöjen toiminnasta ja syöpää sairastavien tuentarpeista sekä vastaavasti järjestötoimijoiden asemaa tukipalveluiden tuottajina ja heidän yhteistyötään julkisten palveluiden kanssa.
Tutkimuksen ensimmäisen vaihe alkoi vuonna 2018 ja päättyy vuonna 2022. Ensimmäisen vaiheen aineistojen pohjalta on tähän mennessä julkaistu viisi artikkelia, jotka käsittelevät sairaanhoitajien näkemyksiä vertaistuesta, sairaanhoitajien kokemuksia psykososiaalisen tuen ongelmakohdista, erikoissairaanhoidon ja järjestöjen yhteistyötä erikoissairaanhoidon näkökulmasta sekä sairaanhoitajien käsityksiä syöpäpotilaiden vertaistuesta. Lähiaikoina julkaistavassa viidennessä artikkelissa tarkastellaan psykososiaalista tukea ja siihen liittyvää rajatyötä järjestötoimijoiden näkökulmasta. Ensimmäisessä vaiheessa kerättyjä haastatteluaineistoja on myös hyödynnetty kolmessa eri pro gradu -tutkielmassa.
Tutkimuksen toisessa vaiheessa laaditaan ja pilotoidaan mittari, joka perustuu ensimmäisen vaiheen aineistoihin sekä tutkimuskirjallisuuteen. Hankkeen vastaavina johtajina toimivat FT, apulaisprofessori Ilkka Pietilä (HY), KT, dosentti Hanna Ojala ja hanketta koordinoivat TtT Eeva Harju ja TtT Marjaana Jones. TtM Annastiina Hakulinen on osallisutunut haastatteluaineiston keräämiseen. Tutkimukselle on myönnetty kahteen otteeseen Valtion tutkimusrahoitusta.