Tutkimushankkeet

Terveyteen liittyvät mediakiistat ja asiantuntijuuden rakentaminen – MEX

Suomen Akatemian Media ja yhteiskunta -ohjelman rahoittamassa MEX-konsortiossa tutkimme terveyteen, ravitsemukseen ja ruokaan liittyviä julkisia kiistoja ja asiantuntijuuden määrittelyjä. Lue enemmän hankkeesta täältä.

Tutkijat Tampereen yliopistossa: Professori Piia Jallinoja, projektitutkija Marjaana Jones, väitöskirjatutkija Terhi Koivumäki. Hankkeessa mukana myös väitöskirjatutkija Riia Järvenpää (THL) ja yliopistonlehtori Johanna Nurmi (Turun yliopisto).

Tiedettä asiantuntijoita haastetaan yhä useammin julkisuudessa. Tämä näkyy erityisesti rokotuksiin ja ravitsemukseen liittyvässä keskustelussa. Haastajina ovat mm. itseoppineet bloggarit, julkkikset, ravintoterapeutit tai kuntovalmentajat. Ilmiö on kiinnostava erityisesti Suomessa, jossa kattavat rokotusohjelmat sekä terveellinen koulu- ja työpaikkaruokailu ovat kansallisia menestystarinoita. Kansainväliset kulttuurivirtaukset, elämäntapojen yksilöllistyminen ja median murros vauhdittavat tieteen kyseenalaistamista ja asiantuntijoiden kritiikkiä. Monitieteinen tutkimushanke selvittää, ketkä ovat äänessä kun puhutaan terveellisestä ruoasta ja ravitsemuksesta, ruokavalioista sekä lihavuudesta, miten näitä aiheita kehystetään ja argumentoidaan ja miten eri keskustelijat liittoutuvat? Hankkeen tavoitteena on ymmärtää asiantuntijuuden murrosta ja kansalaisten uusia rooleja jälkimodernissa yhteiskunnassa.

Hankkeessa kerätään useita ilmöitä kuvaavia aineistoja. Raportoinnissa huolehdimme tutkittavien anonymiteetistä ja noudatamme hyvää tietellistä tapaa. Lisätietoa aineistosta voi pyytää prof. Piia Jallinojalta (etunimi.sukunimi @ tuni.fi). Aineistoja ovat mm.
-Parantava ruoka -aineisto on kerätty yhteistyössä Helsingin Sanomien (Anna-Stina Nykänen) ja Helsingin yliopiston (Mari Niva, Johanna Mäkelä) kanssa. Aineisto sisältää kvalitatiivista ja kvantitatiivista dataa. Kyselyn näet tästä: Ruokakysely 2020 HS
-Mohawk Analytics alustalta kerätty aineisto: analysoimme vauva.fi-palstalla käytävää keskustelua lasten lihavuudesta sekä Twitterissä käytävää keskustelua COVID-19-viruksen torjunnasta D-vitamiinilisillä

Päätyneitä hankkeita