Yllättävä ruokavaliosuosikki jättää paleo- ja paastoruokavaliot kauas taakseen

Tutkimusartikkelin ensimmäisen sivun tekstiä.

Viime vuosina erityisruokavalioista on tullut osa ruokakulttuuria sekä kauppojen ja ravintoloiden tarjontaa. Yksi ei syö lihaa, toinen välttää vehnäjauhoja, kolmas syö vain kypsentämätöntä ruokaa.
Tampereen ja Helsingin yliopistoissa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten ruokavalioita vuosina 2008–2016. Tutkimuksessa havaittiin, että yli puolet suomalaisista ilmoittaa noudattavansa perusruokavalioita ilman mitään rajoituksia.
- Rajoittamattoman perusruokavalion suosio kasvoi vuosien 2008 ja 2016 välillä. Se oli meille pieni yllätys, toteaa professori Piia Jallinoja Tampereen yliopistosta.
- Osa perusruokavalion noudattajista kuitenkin seuraa samalla jotain erityisruokavaliota. On mahdollista, että osa puolestaan karsastaa kaikenlaisia “kotkotuksia” ja pitäytyy tutussa ja turvallisessa.
Syömisen moninaistuminen oli kuitenkin tosiasia jo tutkimusjakson alussa, vuonna 2008. Vuoteen 2012 asti vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio kasvoi niin, että joka kymmenes ilmoitti noudattavansa sitä vuonna 2012. Samaan aikaan vähärasvaisen, vähäsokerisen ja vähäsuolaisen ruokavalion suosio laski.

Lue lisää:
Artikkelin löydät täältä.

Tiedotteen kokonaisuudessaan täältä.