Perspectives on Languaging and Language - 1st Subject Didactics Summer School at Tampere University (EDU) for Doctoral Students

Kielentäminen ja kieli ovat teemoina 10.-11.6.2024 järjestettävässä ensimmäisessä Ainedidaktiikan kesäkoulussa, jonka järjestää Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa toimiva Ainedidaktinen tutkimusryhmä.

Perspectives on Languaging and Language – 1st Subject Didactics Summer School of  at Tampere University (EDU) for Doctoral Students

Tänä keväänä koulumaailmaa ovat puhuttaneet matematiikan ja äidinkielen ja kirjallisuuden -oppiaineisiin liittyvät kysymykset ja oppilaiden osaaminen samoin kuin oppimateriaalitkin. Tällaiset oppiaineiden opetukseen ja opiskeluun liittyvät asiat ovat ainedidaktisen tutkimuksen ytimessä, sillä ainedidaktiikan tutkijat tarkastelevat, mitä, miksi ja miten opetetaan, opiskellaan ja opitaan.

Tampereen yliopistolla toimiva ainedidaktinen tutkimusryhmä on tutkinut näitä aihepiirejä jo pitkään. Alkusysäyksen tutkimusryhmän toimintaan toivat matematiikan didaktiikan yliopistonlehtori Jorma Joutsenlahti ja äidinkielen ja kirjallisuuden didaktiikan yliopistonlehtori Pirjo Kulju, kun he aloittivat lukuvuonna 2008-2009 poikkitieteellisen projektin, jossa kehitettiin matematiikan ja äidinkielen opetukseen uudenlaisia opiskelu- ja opetuskäytänteitä. Projektin pontimena silloiset huomiot siitä, että oppiaineiden oppimistuloksissa ja asenteissa oppiainetta kohtaan oli eroja. Projekti laajeni opinnäytteiden myötä tarkastelemaan erityisesti kielentämisen mahdollisuuksia, sillä matematiikan opiskelussa matematiikan kielen ja luonnollisen kielen välillä tapahtuvat siirtymiset auttavat opiskelijaa rakentamaan käsitteellistä tietoa. Kielentämiseen liittyviä opinnäytteitä on tehty runsaasti kandidaatintutkielmista väitöskirjoihin saakka sekä matematiikan että äidinkielen ja kirjallisuuden puolella, samoin useita tieteellisiä artikkeleita. Oppiaineiden oppimiseen liittyvää tutkimusta ja sen tulosten jalkauttamista käytännön koulutyöhön tarvitaan edelleenkin.

Kielentäminen ja kieli ovat teemoina 10.-11.6.2024 järjestettävässä ensimmäisessä Ainedidaktiikan kesäkoulussa, jonka järjestää Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa toimiva Ainedidaktinen tutkimusryhmä. Kesäkoulun ohjelmaan kuuluu väitöskirjatutkijoiden ja tutkijoiden esitelmiä, joissa tarkastellaan matematiikan ja kielten oppimista opettajien ja opiskelijoiden näkökulmasta. Esityksiä kommentoivat dosentti Jorma Joutsenlahti, yliopistonlehtori Laura Lahti, dosentti Päivi Perkkilä ja dosentti Kaisu Rättyä.

Esitysten aihepiireinä ovat muun muassa

  • Simulaatiotyökalu kielitaidon autenttisessa arvioinnissa (Katja Kemppainen)
  • The Impact of Languaging-based Teaching Methods on Pre-service Class Teachers’ Beliefs and Teaching Practice (Eunji Kim)
  • Limittäiskieleilyn toteutumat kansainvälisessä kestävän kehityksen 3D-virtuaalirakentamisprojektissa (Laura Pihkala-Posti)
  • Languaging and conceptual understanding in engineering mathematics (Kirsi-Maria Rinneheimo)
  • Didaktinen transpositio ainedidaktiikan käsitteenä (Kaisu Rättyä)
  • S2-opettajan arviointiosaamisen rakentuminen (Helena Vesaranta)

Lisätietoja:

Kaisu Rättyä

kaisu.rattya at tuni.fi