Alakoululaisten kanssa yhteistyössä syntyi ilmastoliikkuvuusaiheinen musiikkivideo

Kuvakaappaus HUMANE-CLIMATE -projektin musiikkivideosta

HUMANE-CLIMATE-projektin musiikkivideo ilmastoliikkuvuuksista on valmistunut. "Huomisen lait" -laulu, jonka suomalaiset ja kreikkalaiset alakoululaiset laulavat videolla, on laulaja-lauluntekijä Lydia Lehtolan tekemä ja alkuperäisesti LYYTI-yhtyeen esittämä. Hän toimii projektin yhteistyökumppanina.

Tutkimuksessa perehdytään lasten ja nuorten kokemusperustaiseen oppimiseen ilmastonmuutoksen ajassa. Siinä myös kokeillaan erilaisia toiminnallisia opetus- ja oppimismenetelmiä, joiden tavoitteena on antaa opettajille ja koululaisille välineitä käsitellä ilmastonmuutoksen suoria ja epäsuoria vaikutuksia pitkäjänteisesti.

Toteutimme keväällä 2024 alakouluissa Tampereella, Suomessa ja Ateenassa, Kreikassa kouluyhteistyönä toimintatutkimusta. Kokeilimme ja kehitimme 4-luokkalaisten kanssa taideperustaisia opetus- ja oppimismenetelmiä ilmastoliikkuvuuden teemaan liittyen - eli ilmastonmuutoksen ja erilaisten muuttoliikkeiden välisen suhteen opettamiseen ja oppimiseen.

Toteutimme työskentelyn osana opetussuunnitelmien mukaista opetusta. Työkaluina käytimme ympäristötaidekasvatuksen ja empatiakasvatuksen menetelmiä. Yhtenä tuloksena yhteistyöstämme syntyi animoitu musiikkivideo, jonka tutkijat kokosivat oppilaiden töiden pohjalta. Sitä katsomalla voi tutustua aiheeseen ja oppia ilmastoliikkuvuudesta lasten näkökulmasta.

Oikein hyvää kesää kaikille!

Terveisin,
HUMANE-CLIMATE:n tiimi

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)