Tarua vai totta? -yleisöluentosarja

Piirroskuva. Keltainen pohja. Vasemmalla punainen ihmiskasvojen profiili, jonka silmä on kysymysmerkki. Kuvan keskellä sininen suurennuslasi, jonka alla näkyy suuri X-kirjain.
Kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto

Tutkimuskeskus Tarun studia generalia eli kaikille avoin ja maksuton yleisöluentosarja tarjoaa lukuvuoden 2024–2025 aikana kuusi luentoa ja niillä kaikkiaan kaksitoista makupalaa viestintätieteiden ajankohtaisesta tutkimuksesta Tampereen yliopistossa. Tervetuloa luennoille!

Luennot

Ensimmäiset neljä luentoa pidetään Tampereen yliopiston Teatterimontussa (Kalevantie 4, D-osa). Kahden viimeisen paikka vahvistuu myöhemmin, mutta sekin on yliopiston keskustakampuksella. Tarkista paikka aina kunkin luennon tietojen kohdalta. Luentoja ei suoratoisteta.

Puheenvuorot luennoilla jakaa ja keskustelua kuljettaa journalistiikan työelämäprofessori Laura Saarikoski.

1. Tarua/totta harhaanjohtamisesta
Tiistai 5.11.2024 kello 17.30–19.00, Teatterimonttu

Toimittajat huijaavat katteettomilla otsikoilla – tarua vai totta?
Journalismin tutkija Pauliina Penttilä

Pelimainonta rikkoo lakia luvan kanssa – tarua vai totta?
Pelitutkimuksen yliopistonlehtori Kati Alha

Alustajista: Tutkijatohtori Pauliina Penttilä tutkii parhaillaan sitä, millainen on journalismin suhde yleisöön ja miten se vaikuttaa journalistisiin käytäntöihin. Aikaisemmin hän on työskennellyt toimittajana ja tuottajana.
Yliopistonlehtori Kati Alhalla on pitkä ja monipuolinen kokemus pelien ja pelaamisen tutkimuksesta. Väitöskirjassaan hän tarkasteli ilmaispelejä ja niiden vaikutuksia pelialaan. Viimeksi hän on tutkinut mobiilipelien mainoksia.

2. Tarua/totta keskustelukulttuurista
Tiistai 3.12.2024 kello 17.30–19.00, Teatterimonttu

Tragediaa käytetään julkisen oikeuttamisen keinona – tarua vai totta?
Taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto

Tunteet ottavat vallan somessa tarua vai totta?
Viestinnän ja median tutkimuksen professori Kaarina Nikunen

Alustajista: Teatteritaiteen professori Esa Kirkkopellon erikoisala on esiintyvien taiteiden taiteellinen tutkimus. Hän on myös filosofi ja esiintyvä taiteilija.
Mediatutkimuksen professori Kaarina Nikunen on tutkinut paljon tunteita ja mediaa, ja kirjoittanut aiheesta myös kirjoja. Häntä kiinnostaa se, kuinka tunteita liikutetaan ja muokataan media-alustoilla.

3. Tarua/totta vuorovaikutuksesta
Tiistai 14.1.2025 kello 17.30–19.00, Teatterimonttu

Toiset on luotuja viestimään – tarua vai totta?
Viestinnän yliopistonlehtori Tessa Horila

Pimeän verkon bisnespuhe on peittämisen ja paljastamisen tasapainolaji – tarua vai totta?
Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median professori Tuomas Harviainen

Alustajista: Viestinnän yliopistonlehtori Tessa Horila tutkii vuorovaikutusta ryhmä- ja tiimiviestinnässä sekä opettaa muun muassa ryhmä-, organisaatio- ja vastuullisuusviestintää.
Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median professori Tuomas Harviainen tutkii luovien alojen kilpailijoiden välistä liiketoimintayhteistyötä, huumekulttuurin ja pimeän verkon tietokäytäntöjä sekä marginalisoitujen ryhmien tiedonhankintaa.

4. Tarua/totta visuaalisuuden voimista
Tiistai 11.2.2025 kello 17.30–19.00, Teatterimonttu

Sosiaalisen median kuviin ei voi luottaa – tarua vai totta?
Visuaalisen kulttuurin tutkimuksen professori Asko Lehmuskallio ja tutkijatohtori Jenni Niemelä-Nyrhinen

Propaganda vie voiton todellisuudesta Venäjällä – tarua vai totta?
Venäjän kielen yliopistonlehtori Saara Ratilainen

Alustajista: Visuaalisen kulttuurin tutkimuksen professori Asko Lehmuskalliota kiinnostaa kuvien ja niihin liittyvien teknologioiden rooli yhteiskunnassa sekä erityisesti se, miten kuvallisuus vaikuttaa käsitykseemme tiedosta.
Tutkijatohtori Jenni Niemelä-Nyrhinen tekee valokuvatutkimusta ja tarkastelee työssään sitä, miten ihmiset käyttävät kuvia ja miten kuvat vaikuttavat ihmisiin. Viime vuodet hän on tutkinut kuviin liittyvää luottamusta.
Venäjän kielen ja kulttuurin yliopistonlehtori Saara Ratilainen on tutkinut venäläistä mediaa, kuten nuorten someyhteisöjä, riippumatonta online-mediaa, televisiosarjoja ja naistenlehtiä. Parhaillaan hänen johtamansa hanke tutkii mediaa ja feminismiä Venäjällä.

5. Tarua/totta tekoälyn seurauksista
Tiistai 11.3.2025 kello 17.30–19.00 (Paikka ilmoitetaan myöhemmin)

Tekoäly tuo joko onnen tai onnettomuuden – tarua vai totta?
Tutkimusjohtaja Jarmo Viteli

Puhuvat koneet korvaavat puhuvan ihmisen – tarua vai totta?
Äänentutkimuksen professori Tarja Rautiainen-Keskustalo

Alustajista: Tutkimuskeskus Tarun tutkimusjohtaja Jarmo Viteli toimii Tiedon lukutaito ja tietoon perustuva päätöksenteko (LITERACY) -ohjelman ohjelmajohtajana.
Äänentutkimuksen professori Tarja Rautiainen-Keskustalo on kiinnostunut siitä, miten mediateknologiat muuttavat meitä ihmisinä ja miten tämä muutos näkyy tavoissa ymmärtää aistit ja aistiminen.

6. Tarua/totta tiedon tukkeista
Tiistai 8.4.2025 kello 17.30–19.00 (Paikka ilmoitetaan myöhemmin.)

Tutkijat tuottavat tietoa vain toisilleen – tarua vai totta?
Informaatiotutkimuksen apulaisprofessori Mikael Laakso

Häirintä ja uhkailu sulkevat tiedonvälittäjien suut – tarua vai totta?
Tutkijatohtori Ilmari Hiltunen

Alustajista: Informaatiotutkimuksen apulaisprofessori Mikael Laakson tutkimus liittyy monipuolisesti tieteelliseen viestintään. Hän toimii tällä hetkellä myös Suomen tiedekustantajien liiton puheenjohtajana.
Tutkijatohtori Ilmari Hiltusen tutkimuskohteita ovat journalistien kohtaama ulkoinen vaikuttaminen, journalistien turvakäytännöt sekä suomalainen vasta- ja vaihtoehtomedia.

Lisätiedot: Satu Seppä, satu.seppa at tuni.fi, 040 190 4131