Suomen Akatemia on uudistanut toimintatapaa aineistonhallintasuunnitelman tekemisessä syyskuun 2020 hakukierroksesta alkaen. Varsinaista aineistonhallintasuunnitelmaa ei tarvitse enää hakuvaiheessa laatia, vaan aineistonhallinnan toteutuminen kuvataan lyhyesti tutkimussuunnitelmassa.
Akatemia on vahvasti sitoutunut avoimeen tieteen edistämiseen ja edellyttää tutkimusaineistojen avaamista mahdollisuuksien mukaan. Aineistonhallinnan kysymykset ovat tutkimussuunnitelmassa näin luonnollinen osa avoimen tieteen (kohta 4.3.) kysymyspatteristoa. Täällä on kuvattava aineiston tallentaminen hankkeen aikana, aineistojen jakamiseen liittyvät mahdolliset lailliset ja eettiset kysymykset sekä aineiston avaaminen.
Tuuliverkoston tapaamisessa (15.6.2020) puhunut Akatemian johtava tiedeasiantuntija Aki Salo kannusti napakkuuteen datakysymyksissä vastaamisessa: ”Varmasti pitkästikin pystyy vastamaan, mutta se on poissa kaikesta muusta. Ihan lyhyesti voi sanoa jokaisesta kolmesta kysymyksestä, jolloin 10-15 riviä saattaa hyvinkin olla riittävä määrä tekstiä.”
Myönteisen rahoituspäätöksen saaneet toimittavat varsinaisen aineistohallintasuunnitelman Akatemian verkkoasiointiin kahdeksan viikon kuluessa rahoituspäätöksestä. Aineistonhallintasuunnitelma on rahoituksen maksatuksen ehtona. Rahoitushaun onnekkaat pääsevät siis laatimaan suunnitelman viimeistään keväällä tai kesällä 2021. Aineistonhallintasuunnitelman työstäminen kannattaa aloittaa ripeästi myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen, jotta viime hetken paniikilta vältytään. Aineistonhallintasuunnitelma on elävä dokumentti ja sitä kannattaa toki päivittää koko tutkimushankkeen ajan.
Datapalvelu auttaa sinua aineistonhallintaan liittyvissä kysymyksissä aina tilaisuuden tullen, olipa sitten kyseessä rahoitushaku tai muut arjen työtehtävät. Tavoitat meidät sähköpostitse osoitteesta researchdata@tuni.fi. Syksyn koulutuksista löydät tietoa Datapalvelun Koulutukset-sivulta.