Sarjakuva kasvatuksen kentällä

Näyte 2.luokkalaisen laatimasta sarjakuvasta

Päivitys 13.3.2021 Seminaari on peruttu COVID-19 -pandemian vuoksi.

EduLit on mukana järjestämässä Tampere Kuplii Goes Academic -sarjakuvaseminaaria. Esiintyjinä on sarjakuvataiteilijoita ja -tutkijoita ja aiheina muun muassa sarjakuvan lukutaito, sarjakuvan luomisprosessi ja sarjakuvataiteilija vaikuttajana.

Sarjakuvaseminaarissa tarkastellaan sarjakuvaa kasvatuksen ja koulutuksen näkökulmista. Mediakasvatusta ja monilukutaitoa tutkineet Reijo Kupiainen ja Pirjo Kulju puhuvat sarjakuvan lukutaidosta ja esittelevät, miten alakoululaisten kanssa voidaan käsitellä sarjakuvaa.

Sarjakuvataiteilija Jarno Latva-Nikkola tarkastelee esityksessään sarjakuvan luomisprosessiaan ja Lissu Lehtimaja pohtii vaikuttamista sarjakuvan keinoin.

Sarjakuvatutkija Katja Kontturi käsittelee Kullervoa suomalaisen miehen maskuliinisena myyttinä kotimaisissa sarjakuva-adaptaatioissa. Sarjakuvatutkijat Ralf Kauranen ja Olli Löytty puolestaan tarkasteleva sarjakuva-analyysiä opetuksessa.  Sarjakuvaa lähestytään myös sosiaalihuollon kannalta. Sosiaalioikeuden tutkija Laura Kalliomaa-Puha työryhmineen käsittelee esitelmässään, miten sarjakuvaa voidaan käyttää sosiaalihuollon asiakirjoissa ja millaisia mahdollisuuksia ja hyötyjä se tuo sosiaalihuollon arjen käytäntöihin.

Seminaarin alussa jaetaan vuoden 2020 Sarjakuva-Finlandia-palkinto, jonka saajan valitsee tällä kertaa kirjailija ja taiteilija Aulikki Oksanen.

Tampere Kuplii Goes Academic -seminaari järjestetään nyt kolmannentoista kerran. Seminaari on osa isompaa, viisipäiväistä Tampere Kuplii 2020 -sarjakuvafestivaalia (18.-22.3.2020). Festivaalin teemana on ”Ollaan eläimiä”.

Tampereen yliopiston tieteellinen Tampere Kuplii Goes Academic -sarjakuvaseminaari
Aika: perjantaina 20. maaliskuuta 2020 klo 11.00 – 17.30
Paikka: Tampereen yliopiston Linna-pääkirjaston Väinö Linna -salissa, Kalevantie 5, Tampere

Lisätietoja seminaarista ja ohjelmasta:

Seminaarin verkkosivut: https://events.tuni.fi/tkga/
Tampere Kuplii 2020: https://2020.tamperekuplii.fi/index.html
Sarjakuva-Finlandia: http://www.sarjakuvafinlandia.fi