Demokratiatutkimusverkoston Hoiva ja demokratia -työpaja 9.11.2023

Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkosto järjestää syksyn aikana kaksi työpajaa otsikolla ”Hoiva ja demokratia”. Työpajojen pyrkimyksenä on tuoda yhteen järjestöjen edustajia ja tutkijoita keskustelemaan hoivan ja demokratian polttavista kysymyksistä niin tutkimuksen kuin käytännön toiminnankin näkökulmasta.

Syksyn ensimmäisessä “Hoiva ja demokratia” -työpajassa tarkastellaan hoivaa, huolenpitoa ja demokratiaa kaupunkitilassa ja se järjestetään torstaina 9.11.2023 Tampereen yliopiston keskustakampuksella.

Työpajassa pohdimme, millaista on elää yhdessä urbaanissa ympäristössä, ja miten hoiva ja huolenpito ylläpitävät ihmisten välisiä suhteita. Keitä ja mitä pidetään hoivan ja huolenpidon arvoisina? Miten hoiva voi olla sekä demokraattinen oikeus että demokratian edellytys? Millainen rooli kolmannella sektorilla ja aktiivisilla kaupunkilaisilla on moninaisten hoivan ja huolenpidon käytäntöjen muodostumisessa?

Hoiva ja demokratia muodostavat vastavuoroisen suhteen, jossa hoivan käytännöt ylläpitävät demokraattista yhteiskuntaa, ja demokraattinen yhteiskunta tukee hoivan käytäntöjä. Kaupunkitilassa hoivan ja demokratian yhteenkietoutuneisuuteen liittyy kuitenkin myös monenlaisia haasteita. Haavoittuvuus, hoiva ja huolenpito yhdistävät ihmisiä, mutta toisaalta erilaiset mahdollisuudet saada hoivaa ja huolenpitoa asettavat meidät eriarvoisiin asemiin.

Työpajan ohjelma muodostuu järjestöjen ja tutkijoiden lyhyistä puheenvuoroista ja fasilitoiduista pienryhmäkeskusteluista. Tilaisuudessa esittäytyvät Villi vyöhyke, Skeittitapuli sekä Tampereen kaupungin Puistoruokailu. Tutkijoiden puheenvuoroista vastaavat Mikko KyrönviitaRiina LundmanJohanna Hokka ja Antti Wallin.

 Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Aika: Torstai 9.11. klo. 12.30 – 15.30.

Paikka: Tampereen yliopisto, Päätalon Lyhty-rakennus yliopiston sisäpihalla

Tervetuloa mukaan!

Tapahtumaa tukee Sustainable Transformation of Urban Environments (STUE).