Esitelmäkutsu Kaupunkitutkimuksen päiville // Missä väijyy muutosvoima?

Vuoden 2024 Kaupunkitutkimuksen päivien esitelmäkutsu on avattu! Teemana on Muuttuva kaupunki. Päivät järjestetään Helsingissä Tieteiden talolla 23.-24.5.2024. Päivät kokoavat yhteen laajasti kaupunkitutkimuksesta ja -suunnittelusta kiinnostuneita alan tutkijoita, ammattilaisia ja opiskelijoita.

KUTSUMME ESITELMIÄ TYÖRYHMÄÄMME: MISSÄ VÄIJYY MUUTOSVOIMA? KAUPUNKILAISTEN PROJEKTEISTA INSTITUTIONALISOITUNEESEEN YHTEISTYÖHÖN

Ruohonjuuritason toimijoiden ideat ja osaaminen on alettu enenevissä määrin tunnistaa kaupunkien muutosvoimana. Näitä hyödyntävistä väliaikaiskäytöistä on tullut osa kaupunkikehittämisen työkalupakkia ja pop-up-kulttuurista valtavirtaa. Kävelykatukokeilut, kesäkeitaat ja parkletit ammentavat niin toiminnallisesti kuin esteettisesti kaupunkilaisten itseorganisoimasta toiminnasta. Urbaanit kulttuurit kuten esimerkiksi kaupunkiviljely, skeittaus ja graffiti ovat tätä nykyä elävän ja houkuttelevan kaupungin tekijöitä. Kaupunkilaisten aloitteellisuutta ja itseorganisoimaa toimintaa pyritään mahdollistamaan ja hyödyntämään osana kaupungin vetovoimaa.

Aiempien vaihtoehtoisten kulttuurien valtavirtaistuessa ja institutionalisoituessa syntyy aina myös uusia. Missä siis piilee tämänhetkinen underground? Ensimmäiset heikot signaalit tulevat näkyviin usein tapahtumissa, uusina kulttuuri-ilmiöinä ja niiden tiloina. Niitä on kenties löydettävissä uusista asumisen ratkaisuista, asumisyhteisöistä, työn ja resurssien jakamisen kentiltä, vertaisoppimisen uusista muodoista, kaupunkitilan ja infrastruktuurin haltuunotosta sekä muokkaamisesta, ruuantuotannosta, kaupunkien biodiversiteettiin liittyen sekä monilta arkisiltakin kentiltä, jotka eivät ensimmäisinä näyttäydy mitenkään radikaaleina.

Kysymme, missä kaupunkilaisten voima kaupunkien muuttamiseen tällä hetkellä näkyy? Millaisia ovat uudet kaupunkilaislähtöiset tavat, jotka haastavat ja kyseenalaistavat nyt valtavirrassa olevia toimintatapoja? Vai onko kaupunkilaisten luovuudelle ja uusille kaupungin tekemisen tavoille tilaa osana institutionalisoituneita käytäntöjä, niiden väleissä ja lomassa? Mitä ovat onnistuneet käytännöt, minkälaista oppimista uudet yhteistyöntavat ovat edellyttäneet eri toimijoilta? Vai vaatiiko muutosvoima joissain paikoin yhä pieniä vallankumouksia?

Työryhmä kutsuu esittelemään niin uusia avauksia ja ideoita kuin syvempiä empiirisiä tapaustutkimuksia, teoreettisia jäsennyksiä tai menetelmällisiä pohdintoja, myös opetukseen liittyen. Tapausesittelyissä arvostamme sekä onnistumisten jakamista että kriittisiä näkökulmia ja konfliktien valottamista.

Esitelmien abstraktit (noin 250 sanaa) pyydetään osoittamaan suoraan työryhmien puheenjohtajille perjantaihin 12.4.2024 mennessä (esim: mikko.kyronviita@tuni.fi)

Työryhmän puheenjohtajat

Mikko Kyrönviita, Elina Alatalo ja Krista Willman

Tampereen yliopisto

Politics of Environment and Nature

Insurgent Spatial Practices

 

Lue lisää Kaupunkitutkimuksen päivistä täältä

Kuvassa Hiedanrannan yhteisöllisen saunan rakentamista kesällä 2019, kuvaaja Elina Alatalo.