Sarjis-tutkimusryhmä järjestää lukuvuonna 2022–2023 monitieteisen, temaattisen graduseminaarin, johon käännöstiedettä, suomen kieltä ja sosiaalityötä opiskelevat kokoontuvat tekemään sarjakuva-asiakirjoja koskevia tutkielmiaan. Seminaari tarjoaa gradututkimuksille kiinnostavan, monitieteisen keskusteluympäristön ja harjaannuttaa opiskelijaa toimimaan monialaisissa asiantuntijaryhmissä.
Graduntekijän aineistona voi olla esimerkiksi itse sarjakuva-asiakirja, sarjakuvan tekemisprosessi eli yhteistyö piirtäjän ja asiantuntijoiden välillä, tai sarjakuva-asiakirjan käyttö ja vastaanotto.
Gradut voivat olla monitieteisiä tai keskittyä yhden tieteenalan kysymyksiin. Mahdollisia tarkastelukulmia sarjakuva-asiakirjoihin on lukuisia:
- Käännös- ja kielitieteen näkökulmasta: Tekstimuotoisten asiakirjojen sarjakuvaversioita voi tutkia intersemioottisina käännöksinä, joissa sanallista sisältöä käännetään kuvaksi. Sarjakuva-asiakirjoja voidaan tarkastella myös selkokielen näkökulmasta, sillä ne ovat yhdenlainen multimodaalinen selkoilmaisun muoto.
- Sosiaalityön näkökulmasta: Sarjakuva-asiakirjaa voidaan tarkastella sosiaalihuollon asiakirjana, jossa kuvallisen ilmaisun keinoin on pyritty parantamaan asiakirjan ymmärrettävyyttä ja saavutettavuutta. Sarjakuva-asiakirjoja voidaan tutkia esimerkiksi asiakkaan osallisuuden, toimijuuden, asiakkaan ja ammattilaisen välisen vuorovaikutuksen tai sarjakuva-asiakirjan hyötyjen ja haittojen näkökulmasta.
Opiskelijoille tarjotaan myös mahdollisuutta julkaista tutkielmastaan tieteellinen tai yleistajuistettu artikkeli. Seminaarin vetäjät avustavat artikkeliprosessissa.
Seminaari on ensisijaisesti suunnattu kääntämisen, suomen kielen ja sosiaalityön opiskelijoille. Myös muiden alojen opiskelijat voivat tiedustella mahdollisuutta osallistua, mutta heidän tulee erikseen selvittää, voiko seminaari korvata oman oppiaineen tutkielmaseminaarin. Opiskelijoille nimetään omat ohjaajat, mutta kaikki ohjaajat osallistuvat töiden kommentointiin.
Seminaarin aikataulu
- Syksy 2.9.–8.12.2022: aloitusseminaari pe 2.9. klo 10–16, jonka jälkeen torstaisin klo 14–16
- Kevät 12.1.–11.5.2023: tarkempi aikataulu sovitaan myöhemmin
Lisätietoja seminaarista ja ilmoittautumisesta antaa Eliisa Pitkäsalo. Sosiaalityön opiskelijat voivat olla yhteydessä Laura Kalliomaa-Puhaan.