Seminaari kestävyysmurroksesta kaupunkien laidoilla

Osa Kestävyyspalapeli -seminaarisarjaa.

Tapahtumapäivämäärä:
21.11.2024

Aika:
12:30–16:30

Tapahtumapaikka:
Tampereen yliopisto sekä verkossa

Lisätietoja:
Kalevantie 5, Väinö Linna -sali K104

Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen seminaarissa torstaina 21.11. paneudumme kestävyysmurroksen ja sitä ajavan politiikan erityiskysymyksiin, edellytyksiin ja haasteisiin urbaaneissa konteksteissa niin kaupunkisuunnittelun kuin asukkaiden osallisuuden ja asemoitumisenkin suhteen. Hankkeen päärahoittaja on Suomen Kulttuurirahasto.

Kaikille avoimeen seminaariin voi osallistua Tampereen yliopistolla tai etäyhteydellä verkossa. Linkki seuraamiseen etäyhteydellä lähetetään ilmoittautuneille ennen seminaaria.

Ilmoittautumiset pyydetään 14.11. mennessä.

Tervetuloa mukaan!

Ohjelma

12:30 Terveiset Tampereen kansalaistyöpajasta 
Hankejohtaja Anna Mustonen, Kestävyysmurroksen marginaalit -hanke, Itä-Suomen yliopisto

12:45 Mitä meidän pitäisi ymmärtää heikosta osallisuuden kokemuksesta muuttuvissa yhteiskunnallisissa ja planetaarisissa olosuhteissa? 
Anna-Maria Isola, johtava tutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

VTT Anna-Maria Isola on kestävän hyvinvoinnin ja osallisuuden dosentti ja hän toimii osallisuuden edistämisen johtavana tutkijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Yhteensovitettujen palvelujen tiimissä.

13:15 Kysymyksiä

13:25 Kaupunkikehitys talouden ja sosiaalisen kestävyyden ristipaineessa, 
Salla Jokela, yliopistonlehtori (kestävä kaupunkikehittäminen), Tampereen yliopisto

FT Salla Jokela työskentelee kestävän kaupunkikehityksen yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa. Hän on käynnistänyt tänä syksynä kollegoidensa kanssa ConWa-konsortiohankkeen, jossa tutkitaan rantarakentamiseen liittyvien sosiaalisen inkluusion tavoitteiden ja tuotto-odotusten yhteensovittamista eurooppalaisissa kaupungeissa.

13:55 Kysymyksiä

14:05 Kahvitauko

14:30 Asukkaiden osallistamisen haasteet ja mahdollisuudet kaupunkien suunnittelussa, 
Jenni Erjansola, tutkija, Helsingin kaupunki

Jenni Erjansola on helsinkiläisten osallisuudesta vastaava tutkija Helsingin kaupungin kaupunkitietopalveluissa. Väitöskirjassaan hän tutkii asukkaiden luontoaiheista palautetta. 

15:00 Gradututkimus: Maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelu ilmastopolitiikan koetussa oikeudenmukaisuudessa, 
Saga Valtonen

Saga Valtonen on vuonna 2023 valmistunut hallintotieteiden maisteri, joka on perehtynyt gradussaan ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuuden kokemuksiin harvaan asutulla maaseudulla. Hänen gradunsa palkittiin vuoden 2023 maaseutugraduna Maaseudun uusi aika ry:n toimesta. Häntä kiinnostavat ilmastonmuutoksen oikeudenmukaisuuskysymykset, kunta- ja aluekehittäminen sekä kuntalaisten hyvinvoinnin ja osallistumismahdollisuuksien edistäminen.

15:15 Gradututkimus: Ylisukupolvista oppimista ja empatiaa kestävyysmurroksessa,
Roosa Solkinen

Roosa Solkinen on keväällä 2024 valmistunut kasvatustieteen maisteri, joka innostuu erityisesti elinikäisen oppimisen, empatian sekä kestävyyden teemoista.

15:30 Kysymyksiä & keskustelua

16:10 Kommenttipuheenvuoro
Kirsi Pauliina Kallio, Tampereen yliopisto

Kirsi Pauliina Kallio toimii ympäristökasvatuksen professorina Tampereen yliopistossa. Ajankohtaisessa tutkimuksessaan hän tarkastelee ilmastonmuutoksen ja muuttoliikkeiden välistä yhteyttä suomalaisessa ja kreikkalaisessa perusopetuksessa, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kokemuksia kohdatuksi tulemisesta osana tamperelaista arkielämää, sekä kaupunkipyöräilyä seudullisen kestävän liikkumisen muotona Euroopassa kansalaistieteen keinoin. Kallio vastaa myös Suomen Luontopaneelin ajankohtaisesta Tutkimusperustainen ympäristökansalaisuus -selvityksestä, joka julkaistaan ennen seminaaria.

16:25 Loppusanat ja hankkeen loppuraportin julkistuswebinaarin ajankohdan julkistus

16:30 Seminaari päättyy.

Lisätietoja antaa hankekoordinaattori Emmi Salmivuori, sähköposti emmi.salmivuori@uef.fi.

 

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIETOJA:

https://www.uef.fi/fi/tapahtuma/kestavyysmurros-kaupungin-laidoilla-miten-kohti-muutosten-oikeudenmukaisuutta-ja-yhdenvertaisuutta