Marjaana Jones

in English

Miten 100-vuotias neuvola pärjää kilpailussa yksityisille neuvolapalveluille?

Neuvola on ollut pitkään suomalaisten ylpeyden aihe. Viime vuosina sen asemaa ovat alkaneet uhata markkinoille rynnistäneet kaupalliset palveluntarjoajat synnytyskonsulteista yksityisiin neuvoloihin. Tampereen yliopistossa toteutettava tutkimusprojekti selvittää, mitä yksityisten neuvolapalveluiden esiinmarssi tarkoittaa äitiysneuvolapalveluille ja niiden tulevaisuudelle.

Suomalainen äitiysneuvola on ollut menestystarina monella mittarilla. Neuvola tavoittaa yhä lähes kaikki lasta odottavat vanhemmat, tarjoten tukea ja neuvoja odottavilla äideille ja lapsiperheille. Neuvolan lisäksi odottavia vanhempia tavoittelevat nykyään suurten yksityisten terveydenhuoltoyritysten yksityiset äitiysneuvolat. Terveydenhoitoalan resurssien vähentyessä neuvolapalveluihin kohdistuu paineita monelta rintamalta. Sote-uudistus tuo mukanaan epävarmuutta ja lisää muutoksia.

Tähän kenttään osuu Tampereen yliopiston tutkijakollegiumin Suomalaisten äitiysneuvolapalveluiden tulevaisuus -tutkimus. Post doc -projektia vetää tutkijatohtori Marjaana Jones.

– Olen kiinnostunut terveyspalvelujen ja niitä käyttävien ihmisten suhteista ja niissä tapahtuvista muutoksista. Tutkijana rakastan sitä, että voin vaikuttaa työni sisältöön ja oppia jatkuvasti uutta. Nyt pääsen uusien kysymysten äärelle siirtyessäni tutkimaan äitiyspalveluja, Jones iloitsee.


Vanhempien muuttuneet odotukset avasivat markkinat kaupallisille toimijoille

Neuvolapalvelussa tapahtuneiden muutosten lisäksi myös vanhempien odotukset ja toiveet ovat muuttuneet. Nykyään raskausajan palveluja tarjoavat yksityiset lääkäriasemat, jotka myös markkinoivat palvelujaan näkyvästi suoraan kuluttajille esimerkiksi sosiaalisen median ja äitiysblogien kautta. Lisäksi tarjolla on erilaisia kätilö- ja doulapalveluita, synnytysvalmennuksia sekä tukea vapaasynnytykseen. Kaikki eivät valitse selkeästi vain yksityistä tai julkista palvelua, vaan saatavilla olevista vaihtoehdoista voidaan luoda yksilöllinen kokonaisuus.

– Tarjolla olevien äitiyspalvelujen moninaisuus kuvastaa monia eri tapoja suhtautua raskausaikaan ja synnytykseen. Vanhemmat voivat toivoa esimerkiksi tavallista enemmän tai vähemmän lääketieteellisiä interventioita, Jones kuvailee.

Tutkimustulokset tukevat julkisten palveluiden kehitystä

Tutkimusprojektin tavoitteena on tarkastella raskausajan palveluiden kaupallistumista, analysoida vanhempien neuvolapalveluja koskevien päätösten tekemistä, tutkia vanhempien näkemyksiä ja käsityksiä neuvolapalveluista sekä tarkastella, kuinka julkisten palvelut pyrkivät vastaamaan näihin odotuksiin. Lisäksi projekti tutkii, millaisia poliittisia seurauksia yksityisten neuvolapalveluiden käytöllä voi olla julkiselle terveydenhuoltojärjestelmälle.

– Projektini osalta pyrin tuottamaan uusia tuloksia, jotka voivat hyödyttää sekä päätöksentekijöitä että äitiyspalveluissa työskenteleviä ammattilaisia, Jones summaa.

Avainsanat: äitiysneuvola, äitiyspalvelut, neuvolapalvelut, tulevaisuus, terveydenhuoltojärjestelmä, yksityinen terveydenhuolto, Tampereen yliopisto, tutkijakollegium