Tiedätkö, kumpi saastuttaa ilmaa enemmän: auton pakokaasut vai lisälämmittimen käyttö?
Harva tietää, että autojen lisälämmittimien päästöt voivat olla jopa suurempia kuin auton pakoputkesta tulevat päästöt. Autojen lisälämmittimien tuottamien päästöjen tutkimus on tähän asti ollut vähäistä: tilanne muuttuu, kun Tampereen yliopiston tutkijakollegiumin autojen polttoainekäyttöisiä lisälämmittimiä tutkivasta projektista saadaan tuloksia.
Polttoainekäyttöiset lisälämmittimet ovat autojen lisävaruste, joka lämmittää sekä auton sisätilat että moottorin ennen ajoa. Virtansa ne ottavat auton akusta ja polttoaineensa auton polttoainesäiliöstä, eikä erillistä verkkovirtaa tarvita. Lisälämmittimien osuus koko autoliikenteen hiukkaspäästöistä voi olla huomattava, eikä niiden päästöjä rajoiteta mitenkään lainsäädännöllä.
Tutkimuskohteena hiukkaspäästöt ja niiden mittausmenetelmät
Hiukkaspäästöjen tutkimukseen ja niiden mittausmenetelmiin erikoistunut aerosolifyysikko ja yliopistotutkija Panu Karjalainen tutkii autojen lisälämmittimien päästöjä ja niiden mittausmenetelmiä.
– Tutkimukseni keskittyy erityisesti polttoainekäyttöisten lisälämmittimen päästöihin. Näitä on autoissa paljon, jopa enenevässä määrin, ja niiden päästöt voivat olla suuria. Näiden päästöjä ei kuitenkaan ole juuri tutkittu, toisin kuin itse pakoputkesta tulevia päästöjä, joissa on tarkat päästörajat, Karjalainen kertoo.
Tutkimuksessa määritetään, kuinka suuria päästökertoimia lämmittimet aiheuttavat erilaisille hiukkas- ja kaasukomponenteille. Karjalaisen mukaan tutkimuksen tavoite on myös selvittää näiden vaikutusta kaupunki-ilman laatuun talvella suorilla mittauksilla hyödyntämällä massaspektrometriaa, joilla hiukkas- ja kaasumaistenpäästöjen koostumustieto saadaan määritettyä tarkasti.
– Eri hiukkaslähteiden erottaminen ulkoilmasta on erittäin haasteellinen tehtävä, ja erilaisia tilastollisia ja koneoppimismenetelmiä, kuten faktorianalyysejä, tullaan soveltamaan aineiston käsittelyssä, Karjalainen selittää.
Tavoitteena vähentää liikenteen päästöjen aiheuttamia terveysongelmia
Ilmansaasteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat yksi ihmiskunnan suurimmista haasteista. Ratkaisuja päästöjen vähentämiseen on kehitetty, mutta niiden yleistyminen vie aikansa etenkin globaalissa mittakaavassa. Myös paikallisesti esimerkiksi Suomen kaltaisessa maassa muutos voi olla hidasta, kun kylmät olosuhteet luovat tarpeen lisälämmitykselle. Tulevaisuudessa Karjalaista kiinnostaa jatkaa hiukkaspäästöihin liittyvää tutkimusta ja menetelmäkehitystä.
– Minua kiinnostaa myös tutkia ihmisten altistumista päästölähteistä peräisin oleville epäpuhtauksilla niin ulko- kuin sisäilmassa, ja miten kokonaisaltistuskuormaa voidaan vähentää. Ajattelen, että paljon on vielä tehtävissä tekniikan kehityksellä ja osittain myös asenteiden muutoksella.
Avainsanat: lisälämmittimet päästöt hiukkaspäästöt ilmansaasteet liikenne tutkijakollegium tampereen yliopisto