Mitä pääainetta opiskelit?
Sopivan pääaineen löytäminen ei ollut helppoa. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin opiskelemaan pääaineekseni liikenne- ja kuljetusjärjestelmiä. Sain opintoni diplomityötä vaille valmiiksi ja olin valmistumassa viiden vuoden aikataulussa. Etsin liikenneaiheista diplomityötä sekä alan töitä, mutta valitettavasti kumpaakaan ei löytynyt. RASU (Rautatiesuunnittelun erikoisopintojakso) -kurssin innoittamana päätin tehdä hurjan liikkeen ja vaihtaa pääaineeni yhdyskuntarakentamiseen. Nopeasti vaihdoksen jälkeen totesin, että olin löytänyt sen oman juttuni. Sain pian alan töitä ja myöhemmin pääsin tekemään diplomityöni itseäni kiinnostavasta aiheesta. Valmistuin lopulta vajaassa 7 vuodessa ja opintopisteitä kertyi 365.
Vastasiko opintojen sisältö työelämän tarpeita?
Yhdyskuntarakentamisen opintotarjonta vastaa mielestäni hyvin työelämän tarpeita. Suurin ongelma on osata valita ne oman työuran kannalta oleelliset kurssit. Suosittelen hyödyntämään kurssitarjontaa laajasti ja käymään kaikkia itselle mielenkiintoisia kursseja, vaikka tavoiteopintomäärä ylittyisikin.
Mitä olisi pitänyt opiskella/opettaa enemmän?
Liikennepuolen opinnoista ei ole vielä tähän mennessä ollut minulle työn kannalta muuta hyötyä kuin, että opin tekemään selkeitä ja informatiivisia Powerpoint-esityksiä. Jos tulisin nyt opiskelijaksi raksalle, opiskelisin yhdyskuntarakentamista pitkänä pääaineena ja sisällyttäisin siihen mahdollisuuksien rajoissa myös rakennetekniikan kursseja, sillä niistä olisi minulle työelämässä hyötyä. Kävisin myös enemmän pohjarakentamisen kursseja.
Oliko jotain mitä pidit opintojen aikana tarpeettomana, mutta joka sitten osoittautuikin tarpeelliseksi?
Ensimmäisen kahden opiskeluvuoden aikana käydyt peruskurssit tuli käytyä aika vasemmalla kädellä. Viimeisten opintovuosien aikana teki mieli käydä tiettyjä kursseja uudelleen, sillä niillä opetettiin tärkeitä perusasioita. Tällä hetkellä oma teoriaosaaminen monessa asiassa ei ole niin vahva kuin haluaisin. Vahvasta teoriaosaamisesta olisi hyötyä etenkin tilanteissa, joissa joutuu soveltamaan ja ratkomaan jotain ihan uuden tyyppistä ongelmaa.
Mikä yksittäinen asia opinnoistasi jäi erityisesti mieleen?
Rautatiesuunnittelun erikoisopintojakso RASU on ollut ihan ykkösjuttu, koska sillä on ollut suuri vaikutus elämääni. Kurssi sytytti kiinnostukseni rautateihin ja sai minut vaihtamaan pääainetta. Kurssista on myös ollut hyötyä sekä työpaikan saamisessa sekä itse työssäni.
Toinen mieleen jäänyt asia oli diplomityöni aiheesta ”Veden saatavilla olon vaikutus radan routimiseen”. Aihe oli minulle rakas, sillä routiminen ilmiönä on kiinnostanut minua jo pienestä lapsesta asti. Työtä tehdessä opin ymmärtämään tarkemmin routimisprosessia ja eri tekijöiden vaikutusta routimiseen. Diplomityöstä on ollut hyötyä myös työssäni, sillä ylläpidän tällä hetkellä Suomen rataverkon routarekisteriä ja vastaan Roudan hallintaraportin kirjoitustyöstä.
Oliko joku asia, jonka opit ’huomaamattasi’, eli siten, että et varsinaisesti tiedostanut kyseistä asiaa tai valmiutta opiskelevasi?
Vasta valmistumisen jälkeen olen ymmärtänyt sen, että miten suuri yleissivistävä vaikutus diplomi-insinöörin tutkinnolla on ollut ja miten paljon se kehitti omaa ajattelua. Myös suullinen ja kirjallinen ilmaisu kehittyi. Erityisesti opinnäytetyöt opettivat tuottamaan asiatekstiä ja hallitsemaan laajoja kokonaisuuksia. Opintojen ohessa oppi myös itseohjautuvuutta ja ottamaan vastuuta omista tekemisistä.
Onko opiskeluaikana syntyneistä verkostoista ollut myöhemmin hyötyä?
On ollut, sillä löysin nykyisen työpaikkani opiskelukavereiden kautta.
Millaisissa harjoittelupaikoissa olit opiskeluaikanasi – mitä hyötyä harjoittelusta oli opintojen kannalta?
Ensimmäiset kaksi kesää olin töissä Tampereen kaupungilla asentamassa ja valmistamassa liikennemerkkejä. Sain myös maalata monta kymmentä betonipossua. Työ oli kivaa, kun näki oman käden jäljen katukuvassa. Kolmannen kesän olin töissä Pirkanmaan ELY-keskuksessa ja pääsin näkemään aika laajasti ELY-keskuksen toimintaa. Virkamiesurani jatkui seuraavana kesänä Liikennevirastossa Helsingissä. Kesä oli monella tapaa ikimuistoinen ja siitä jäi paljon hyviä muistoja. Liikennevirastossa vietetyn kesän jälkeen moni kyseli, että jatkuuko urakehitys seuraavaksi liikenneministeriöön, mutta vuoden aikana rautatiet veivät kiinnostukseni niin, että päätin kaverien yllytyksestä hakea harjoittelijanpaikkaa VR Trackilla. Monien hakijoiden joukosta juuri minut päätettiin valita ja siitä asti olen ollut VR Trackilla töissä.
Omat harjoittelupaikkani olivat mukavan monipuolisia ja pääsin näkemään infra-alaa eri toimijoiden näkökulmasta. Opintojen kannalta töistä oli hyötyä siinä mielessä, että työt ohjasivat minua valitsemaan tiettyjä kursseja ja lopulta vaihtamaan pääainetta. Töiden kautta ymmärsin sen, että luennoilla opetetut asiat ovat oikeasti tärkeitä, eikä niitä turhaan käsketä opiskella.
Olitko opiskelijavaihdossa – mitä hyötyä/etua/mahdollisuuksia vaihdossa olemisesta jäi ”käteen”?
En ollut opiskelijavaihdossa. Mietin kyllä asiaa, mutta en halunnut enää pitkittää opintojani, sillä työelämä veti kovasti puoleensa.
Osallistuitko aktiivisesti teekkaritoimintaan – mitä etua/mahdollisuuksia/hyötyä koit saavasi?
Kyllä osallistuin. Ensimmäisinä vuosina osallistuin Tampereen rakentajakillan toimintaan ja olin esimerkiksi tutorina uusille opiskelijoille. Myöhemmin vaikutin liikennealan opiskelijoiden ainekerho Liittymän riveissä ensin sihteerinä ja sitten puheenjohtajana. Infrarakentamisen ainekerho Seulan toimintaan osallistuin rivijäsenenä. Nykyään toimin Seulan alumnikerhon Seula Seniorsin rahastonhoitajana. Kerhotoiminnasta on tarttunut mukaan monia kavereita, joiden kanssa on pidetty yhteyttä vielä opintojen jälkeenkin. Lisäksi ainekerhotoiminnassa on oppinut kokouskäytäntöjä ja päässyt näkemään ja kokemaan monenlaista esim. excursioilla.
Ovatko työelämän tarjoamat haasteet vastanneet odotuksiasi?
Toisaalta kyllä, toisaalta ei. Ajattelin, että joutuisin heti valmistumisen jälkeen vaativiin tehtäviin ja pelkäsin, että miten tulen pärjäämään työelämässä. Töissä olen kuitenkin saanut paljon tukea ja neuvoja kokeneemmilta suunnittelijoilta. On ollut kiva huomata, ettei yksin tarvitse osata kaikkea, vaan työ on yhdessä tekemistä ja kehittymistä. Töihin on sisältynyt juuri sopivasti haastetta ja vastuuta.
Terveisesi nykyisille raksateekkareille tai sellaiseksi aikoville
Vaikka opiskelijan elämä ei aina ole helppoa, kun pitää painiskella rahahuolien ja tenttistressin ristitulessa, opiskeluaika on monessa suhteessa hyvin ainutlaatuista aikaa elämässä. Opiskelijana on ovet auki maailmalle. Voi haaveilla, unelmoida ja olla oman elämänsä herra. Opiskeluajasta kannattaa ottaa kaikki irti ja osallistua opiskelijatoimintaan, lähteä vaihtoon, tutustua opiskelukavereihin, solmia kontakteja ja pitää hauskaa.