Valmistuin vuonna 2012 silloiselta TTY:ltä pääaineenani yhdyskuntarakentaminen. Valmistumisen jälkeen työskentelin maa- ja pohjarakenteiden laitoksella rautatietekniikan tutkimukseen liittyvissä tehtävissä. Puolisoni oli jo aiemmin muuttanut töiden takia pääkaupunkiseudulle, ja vuoden 2014 lopussa tuli aika seurata perässä. Sweco PM Oy:llä oli auki rautateiden rakennuttamisen projekti-insinöörin paikka, johon tulin valituksi. Kokemuksen karttuessa ja vastuiden kasvaessa nimikkeeni vaihtui vuonna 2017 projektipäälliköksi. Syksystä 2020 olen toiminut rautateihin liittyvän projektinjohtokonsultoinnin projektipäällikkönä ja osakkaana Arkos Oy:ssä.
Ensikosketuksen infra-alan töihin sain yläasteikäisenä, kun pääsin kesätöihin paikalliseen kunnallistekniikan suunnittelutoimistoon, jossa kartutin useina kesinä monipuolisesti kokemustani maalaboratorio-, maaperätutkimus-, mittaus- ja suunnittelutehtävien parissa. TTY:n rakennustekniikan opintojen pariin hakeutuminen juontuu puhtaasti kesätöiden kautta heränneestä kiinnostuksesta alaa kohtaan.
Itse olen hyötynyt työelämässä eniten opintojen myötä karttuneista tiedonhaku- ja tietojen jäsentelytaidoista. Mielestäni opinnot valmistivat yleisesti hyvin työelämään, mutta vasta töissä ne työn vaatimat spesifimmät taidot kuitenkin lopulta opitaan – ja näin tulee ollakin. Nykytyönkuvaani peilaten olisin voinut valita enemmän valinnaisia kursseja rakentamistalouteen liittyen.
Lainsäädäntöön ja turvallisuuteen liittyvät kurssit tuntuivat pakkopullalta. Niiden merkitys on kirkastunut minulle vasta työelämässä, kun olen havainnut rajapintoja olevan käytännössä kaikkeen toimintaan roolista ja tekniikkalajista riippumatta.
Opiskeluajan mieleenpainuneimmat asiat liittyvät ehkä ulko-opinnollisiin hetkiin, mutta diplomityön tekeminen mielenkiintoisesta aiheesta huippututkimusporukassa oli kokonaisuutena hieno projekti.
En ole koskaan osannut suunnitella kovin yksityiskohtaisesti uraani tai asettaa erityisiä tavoitteita tai odotuksia työelämää kohtaan. Olen ottanut työelämän haasteet vastaan sellaisena kuin ne ovat eteen tulleet.
Opiskeluaikana syntyneistä verkostoista on ollut minulle hyötyä. Opiskelukavereihin on helppo olla yhteydessä työtehtäviin liittyvissä asioissa, ja asioista voi keskustella epävirallisesti. Lisäksi alan tapahtumissa on mukavaa törmätä tuttuihin kasvoihin ja vaihtaa kuulumisia.
Nykyisiä ja tulevia raksateekkareita haluan ensinnäkin onnitella hienosta valinnasta! Alalla tulee takuulla olemaan kysyntää uusille tekijöille. Ei kannata olla huolissaan, vaikkei heti tunnistaisi omaa unelmatehtävää alalla. Kannustan hankkimaan monipuolisesti työkokemusta jo opiskeluaikana. Kaikesta alaan liittyvästä työkokemuksesta on hyötyä työelämässä ja samalla selkeytyy, mikä se oma juttu alalla voisi olla. Opintoihin liittyvinä tärppeinä ajattelen rautaisen teknisen osaamisen lisäksi tiedonhallintaan, tietomallintamiseen sekä ihmisten johtamiseen ja ryhmätyöskentelyyn liittyvän osaamisen olevan arvossa nyt ja tulevaisuudessa.