Raidesepelin elinkaari on oletettua pidempi

Waltteri Vinkanharju tarkasteli diplomityössään radan tutkikerroksessa käytettävän raidesepelin elinkaaren teoreettista taustaa ja tutki eri rataosilta otettujen raidesepelin rakeisuuslukunäytteiden tulosten perusteella ennustettavaa raidesepelin käyttöikää. Waltterin kertoo seuraavassa tarkemmin työnsä sisällöstä ja päätuloksista.

Työ on saatavissa Tampereen yliopiston opinnäytetöiden kokoelmasta Treposta Vinkanharju.

Mistä aiheesta teit diplomityösi ja mitkä olivat sen päätulokset?

Tein diplomityöni aiheesta ’’Raidesepelin elinkaari ja laatuvaatimukset’’. Diplomityön tilaajana toimi Väylävirasto ja työ tehtiin GRK Suomi Oy:ssä. Tampereen yliopisto oli myös keskeisesti mukana projektissa.

Diplomityössä tarkasteltiin teoreettisesti raidesepelin hienontumista tukikerroksessa. Väylävirastolta saadun aineiston perusteella tutkittiin, että kuinka raidesepeli on todellisuudessa kestänyt liikennekuormitusta tukikerroksessa. Aineisto koostui eri rataosilta otettujen raidesepelinäytteiden rakeisuusluvuista ja iskunkestävyysarvoista. Lisäksi aineistoon kuului koekuoppakuvia ja liikennemäärätietoja.

Tutkimuksen päätuloksena havaittiin, että nykyisten vaatimusten mukaisen raidesepelin kestoikä näyttäisi olevan nykyisiä oletuksia pidempi. Toisena keskeisenä tuloksena tunnistettiin, että raidesepelin iskunkestävyysarvo ei ole ainoa tukikerroksen kestoikään vaikuttava suure. Elinkaaren arvioinnissa tulee ottaa huomioon useita eri tekijöitä.

Tukikerroksen käyttöikään vaikuttavat tekijät kaaviokuvana
Kuva 1. Tukikerroksen käyttöikään vaikuttavat tekijät.

Mistä sait diplomityön aiheen?

Väylärakenteet kiinnostivat opiskeluaikana ja tiedustelin harjoittelussa ollessani GRK:lta mahdollista aihetta. Sain ehdotuksen tutkia raidesepelin laatuvaatimuksia. Tampereen yliopiston ja Väyläviraston kanssa aihe todettiin ajankohtaiseksi ja tutkimusprojekti saatiin käyntiin.

Mitkä olivat tärkeimmät prosessissa oppimasi asiat?

Diplomityö on laaja projekti ja se vaatii pitkäjänteisyyttä. Prosessin aikana oppi jäsentelemään työskentelyä ja asettamaan sopivia välitavoitteita, jotta työ edistyi riittävään tahtiin. Tiedonhaku ja akateeminen kirjoittaminen kehittyivät työskentelyn aikana. Lisäksi ratatekniikkaan liittyvää substanssiosaamista tuli lisää.

Miten opintosi tukivat diplomityön tekemistä? Entä työssäkäynti?

Kandivaiheen opinnot antoivat hyvän pohjan infra-alasta ja kandidaatintutkielma akateemisesta kirjoitusprosessista. Diplomivaiheen opintojaksoista erityisesti rautatiesuunnittelu ja infrarakenteiden materiaalien tutkimusmenetelmät tukivat tämän diplomityön tekemistä. Harjoittelukesät työmailla antoivat käytännön osaamista infra-alasta.

Mitä muuta haluaisit tuoda esille opinnoista tai diplomityöstä?

Rakennustekniikan opinnot ovat laaja-alaisia ja antavat teoreettisen pohjan moniin eri tehtäviin. Harjoittelussa pääsee soveltamaan teoriaa ja syventämään omaa osaamista. Diplomityöhön kannattaa varata riittävästi aikaa, jolloin työn tekeminen on antoisaa ja aikaa jää kirjoittamisen lisäksi asioiden analysoinnille.

Valmistut pian –  mitä seuraavaksi?

Valmistumisen jälkeen jatkan työskentelyä GRK:lla urakkalaskennassa. Asiantuntijuuden kehittäminen jatkuu, vaikka opinnot on suoritettu tältä erää.