Tietomallin avulla voidaan laskea infrahankkeen rakentamisaikaisia päästöjä

Diplomityöntekijä Mortaza Hashimi

Infrahankkeista aiheutuu päästöjä paitsi materiaalien valmistuksessa myös rakentamisen aikana. Mortaza Hashimin diplomityössä todettiin, että tietomallipohjaiseen pilvipalveluun kertyviä tietoja työsuoritteista voidaan hyödyntää rakentamisen aikana muodostuvien päästöjen laskemisessa. Työssä kehitettiin päästölaskentamalli, joka laskee työsuoritetietojen perusteella rakentamisen aikaiset kasvihuonepäästöt.

Linkki diplomityöhön: https://trepo.tuni.fi/handle/10024/138813

Mistä aiheesta teit diplomityösi ja mitkä olivat sen päätulokset? 

Diplomityöni aihe oli Tietomallipohjainen rakentamisvaiheen ilmastopäästöjen laskenta infrahankkeella. Työn tavoitteena oli kehittää infrahankkeen rakentamisvaiheen päästöjen laskentamenetelmä, jossa hyödynnettäisiin hankkeen tietomallipohjaisesta hallintajärjestelmästä ja työkoneohjausjärjestelmistä saatavia tietoja. Tavoitteen saavuttamiseksi selvitettiin ensin, mitä olennaisia tietoja kyseisistä järjestelmistä saadaan ja miten niitä voidaan hyödyntää hankkeen rakentamisvaiheen päästöjä laskettaessa.

Diplomityön kokeellisessa osiossa perehdyttiin Vt3 Hämeenkyrönväylä -hankkeeseen ja sen tietomallipohjaiseen pilvipalveluun, jota käytetään hankkeen hallintajärjestelmänä. Työssä selvisi, että pilvipalveluun kertyy koneohjausjärjestelmistä ja massansiirrossa käytettävästä kuormaseurantasovelluksesta runsaasti työmaan tilannetietoa, jota voidaan hyödyntää päästöjä laskettaessa. Pilvipalveluun tallentuu esimerkiksi reaaliaikaisesti työkoneiden ja kuljetuskaluston työsuoritetietoja.

Diplomityössä onnistuttiin kehittämään päästölaskentamalli, joka pystyy hyödyntämään hankkeen tietomallipohjaisesta pilvipalvelusta saatavilla olevia työsuoritetietoja rakentamisvaiheen ilmastopäästöjen laskemisessa. Laskentamallia testattiin laskemalla kohdetyömaan lohkon 2 aikavälillä 7/2020–9/2021 aiheutuneet päästöt. Päästölaskentaan sisällytettiin ainoastaan työmaan sisäisten massansiirtojen ja kaivinkoneilla tehtävien töiden aiheuttamat päästöt. Päästölaskelmien tulokseksi saatiin, että kyseisellä aikavälillä työmaalla on syntynyt edellä mainituista toiminnoista kasvihuonepäästöjä yhteensä noin 1400 tCO2-ekv.

 Mitkä olivat tärkeimmät prosessissa oppimasi asiat? 

Diplomityöprosessi opetti paljon työssä käsitellyistä aiheista, kuten kestävästä rakentamisesta, päästölaskennasta ja tietomallimaailmasta. Näiden lisäksi prosessin aikana tuli opittua paljon oheistaitoja, kuten tiedon hakua, sujuvampaa tieteellistä kirjoittamista ja ongelmanratkaisutaitoja. Koen, että prosessin aikana kehityin myös ihmisenä olemaan kärsivällisempi, sietämään stressiä enemmän ja aikatauluttamaan ajankäyttöäni paremmin.

Miten opintosi tukivat diplomityön tekemistä? 

Infrarakenteiden pääaineopinnot auttoivat hahmottamaan diplomityön kokonaiskuvaa prosessin alussa ja sen myötä mahdollistivat sujuvan aloituksen työlle. Työssä käsitellyt aiheet, kuten tietomallit ja infrarakentamisen prosessit olivat joltain osin tuttuja opintojen myötä, joten niihin perehtymiseen ei tarvinnut paljoakaan käyttää aikaa. Lisäksi Kiertotalous infrarakentamisessa -kurssilla käsiteltiin infrarakentamisen päästölaskentaa, ja kurssin aineistoista oli hyötyä tutustuessani diplomityön aiheeseen etenkin prosessin alussa. Toki opintojen aikana opituista taidoista, kuten luotettavien lähteiden etsimisestä ja tieteellisestä kirjoittamisesta oli suuri apu diplomityön tekemisessä.

Mitä muuta haluaisit tuoda esille opinnoista tai diplomityöstä? 

Haluaisin tässä kohtaa kiittää Tampereen yliopiston maa- ja pohjarakenteiden opetushenkilöstöä laadukkaista opintovuosista. Koen saaneeni opinnoista vankan pohjan infrarakenteiden osaamiselle, jonka päälle voin rakentaa lisää tulevaisuudessa työelämässä. Opinnoista on jäänyt mieleen erityisesti monipuoliset ja käytännönläheiset harjoitustyöt, jotka ovat opettaneen monen moista matkan aikana ja niistä saadut opit edesauttoivat myös diplomityön tekoa.

Tässä kohtaa on myös sopiva kiittää diplomityön toimeksiantajaa eli Destia Oy:tä, joka mahdollisti tämä ajankohtaisen aiheen tutkimisen. Päädyin valitsemaan kyseisen aiheen, koska se sopi hyvin arvoihini. Mielestäni rakentamisen päästöjen laskennan myötä tulisi pyrkiä minimoimaan hankkeiden päästöjä, jotta jättäisimme elinkelpoisen maapallon myös tuleville sukupolville.

Valmistut lähiaikoina – mitä seuraavaksi? 

 Olen opintojen aikana kesäisin sekä osittain opintojen kanssa yhtäaikaisesti tehnyt monenlaisia infra-alan tehtäviä löytääkseni mieluisimman työn, jossa jatkaisin opintojen jälkeen. Koen löytäneeni sen, ja valmistumisen jälkeen olen sopinut jatkavani työskentelyä rautatierakentamisen parissa urakoitsijan roolissa.