Esittely

Taustaa

Betonirakenteiden opetuksella ja tutkimuksella on Hervannassa vuosikymmenien perinteet. Siltarakenteiden tutkimusta tutkimusryhmän muodossa on tehty vuosituhannen alusta. Nämä ryhmät yhdistettiin sekä Betoni- ja siltarakenteiden tutkimusryhmä perustettiin v. 2014.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Ryhmän henkilöstö vastaa siltojen ja betonirakenteiden rakenteelliseen toimintaan liittyvästä tutkimuksesta ja opetuksesta, sekä käyttölämpötilan kuormituksista kaikkien materiaalien osalta. Koekuormituspalvelut toteuttavat laajasti erilaisten rakenteiden tarkasteluja palvelututkimuksena. Tutkimusryhmä vaikuttaa useissa kansallisissa ja kansainvälisissä ryhmissä, kuten: fib, IABSE ja CEN TC250.

Ryhmän tavoitteena on tutkimustyön, opetuksen ja vaikuttamisen keinoin kasvattaa rakenteiden toiminnan tuntemusta alallaan. Tutkimustyö tähtää turvallisten, pitkäikäisten ja kilpailukykyisten rakenteiden kehittämiseen. Tämän tiedon pohjalta voidaan toteuttaa tarkoituksenmukaisia rakenteita ja tehdä oikeita päätöksiä rakenteiden elinkaaren aikana. Opetuksen keinoin on tavoitteena saada alalla aihealueeseen perehtyneitä osaajia yhteiskunnan tarpeisiin.

Ryhmän tutkimusalueet

Ryhmän tutkimus keskittyy kantavien betoni- ja siltarakenteiden toiminnan selvittämiseen. Alalla kehitetään uusia rakennejärjestelmiä, jotka hyödyntävät uusia materiaaleja ja ratkaisuja, ja ne toimivat rakenteellisesti eri tavoin. Lisäksi olemassa olevat rakenteet rappeutuvat ja niiden todellinen kantavuus on tarve selvittää. Näistä seuraa tarve tehdä kantavien rakenteiden tutkimusta.

Ryhmän keskeisiä tutkimusalueita ovat betonirakenteet, betoniset rakennejärjestelmät ja siltarakenteet. Tyypillisesti tutkimusaiheet jakautuvat seuraaviin teemoihin:

  • Betonirakenteet ja rakennejärjestelmät
    1. Betonielementtien uudet rakenneratkaisut
    2. Hoikkien puristettujen rakenneosien toiminta, kuten betonipaalut ja esijännitetyt pilarit
    3. Rakenteiden ja rakennejärjestelmien vaurionsietokyky
    4. Jännitettyjen rakenteiden toiminta
  • Siltarakenteet
    1. Jälkijännitetyn sillan rakenteellinen toiminta
    2. Laattasillan lävistys- ja leikkausilmiö
    3. Kaarirakenteiden toiminta
    4. Teräspalkkibetonisen sillan toiminta
    5. Raideliikenteen kuormittamien kehä- ja putkisiltojen rakenteellinen toiminta
    6. Sillan ja maan yhteistoiminta