Teräsbetonipaalujen kantokyky

Tutkimuksessa selvitetään teräsbetonipaalujen kantokykyä paalun rakenteen osalta. Tutkimuksen keskeisimpinä tavoitteina on lisätä tietämystä teräsbetonipaalun rakenteellisesta käyttäytymisestä ja sen perusteella laatia tarkempia ja helposti omaksuttavia menetelmiä paalujen rakenteellisen kantokyvyn arvioimiseen, sekä kehittää paalutuotteiden vaatimuksenmukaisuuden osoittamiseen liittyvää prosessia.

Tutkimuksen tarve ja tausta

Teräsbetonipaalujen tutkimukselle on koettu tarvetta, jotta rakenteen toimintaa voitaisiin ymmärtää paremmin ja hyödyntää näin saatavaa tietoa suunnittelussa, tuotteiden jatkokehittämisessä ja mitoitusohjeiden laadinnassa.

Suomessa on tyypillistä perustaa rakennukset kärjellään kantavien tukipaalujen varaan, jolloin paalun kantokyky voi määräytyä geoteknisen kantavuuden sijaan paalun stabiilisuuden tai poikkileikkauksen kestävyyden perusteella. Betonipaalujen kapasiteetin analysointimenetelmää, jossa molemmat näistä murtotavoista olisi mahdollista ottaa huomioon, ei ole ollut käytettävissä.

Paaluihin kohdistuu muista betonirakenteista poiketen asennusvaiheen aikana toistuvia erittäin korkeita jännityksiä, jotka paalun on kyettävä ottamaan vastaan vaurioitumatta. Lyöntirasitusten vaikutusta paalumateriaalin ominaisuuksiin ei ole Suomessa aiemmin tutkittu.

Hankkeen vaiheet

Esiselvitysvaihe

Esiselvitysvaiheen tavoitteena on ollut perehtyä teräsbetonipaalun mitoittamiseen ja siihen vaikuttaviin ilmiöihin aikaisempien kansallisten paalutusohjeiden, ulkomaisten suunnitteluohjeiden sekä aiheesta julkaistujen tutkimusten avulla. Esiselvitysvaiheen tarkoituksena on ollut selvittää nykyisen mitoitusohjeen ongelmakohdat ja antaa siten lisätietoa mihin varsinaisessa tutkimusosiossa tulisi syventyä.Haavisto, J., Laaksonen, A., Esiselvitysvaihe valmis – Teräsbetonipaalun rakenteellinen mitoitus (Betoni-lehti 4/2015)

Analysointimenetelmän kehittäminen

Teräsbetonipaalun staattinen malliTutkimuksessa on kehitetty paalun toisen kertaluvun siirtymiin perustuvaa analysointimenetelmää, jota on käytetty muun muassa Suomen nykyisen paalutuotelehden mukaisten teräsbetonipaalujen kantokyvyn määrittämisessä.

Lyöntirasituksen vaikutus betonin lujuuteen

Teräsbetonipaalun lyöntirasitusTeräsbetonipaalun rakenteellisen mitoitusmenettelyn tarkentuessa myös lähtöarvoihin tulee kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. Lyöntirasitusten vaikutusta teräsbetonipaalun betonin lujuuteen on selvitetty täysimittaisten lyöntikokeiden perusteella.

DIPLOMITYÖ: Kujala, T., Betonin puristuslujuus erilaisten rasitustasojen jälkeen (2017)
Haavisto, J., Kujala, T. & Laaksonen, A., Teräsbetonipaalujen lyöntikokeiden avulla tutkittiin iskurasituksen vaikutusta betonin staattiseen lujuuteen (Betoni-lehti 2/2017)

Tutkimusaiheen yhteyshenkilöt

Jukka Haavisto

  • projektipäällikkö, dipl.ins.
  • Rakennetun ympäristön tiedekunta
  • Tampereen yliopisto
  • +358401981885
  • jukka.haavisto@tuni.fi
Anssi Laaksonen

Anssi Laaksonen

  • Professori, tekn. toht.
  • Betoni- ja siltarakenteet
  • Rakennetun ympäristön tiedekunta
  • Tampereen yliopisto
  • +358505403231
  • anssi.laaksonen@tuni.fi