Tutkimus

Ryhmän keskeisiä tutkimusalueita ovat betonirakenteet, betoniset rakennejärjestelmät ja siltarakenteet.

Tutkimuskokonaisuudet

Betonin lujuus rakenteissa

Betonin lujuuskoekappaleiden säilytysTutkimuksessa tarkastellaan betonin lujuuden määrittämiseen vaikuttavia lujuuskoekappaleiden ominaisuuksia ja muita lujuuden määritykseen liittyviä ilmiötä. Tutkimuksessa on keskitytty erityisesti infrakohteissa käytettävien huokostettujen betonien käyttäytymiseen. Tutkimuksen kokeellinen osuus on laaja, käsittäen yli 1500 lujuuden määritystä.

 

Jatkuvaksi kytketyt betonielementtirakenteet

Tutkimuksen tarkoitus on tutkia, yksiaukkoisten esijännitettyjen betonielementtipalkkien välistä jatkuvuutta. Tutkimuksessa perehdytään kokeellisesti ja laskennallisesti jälkikäteen jatkuvaksi kytkettyjen liittopalkkien toimintaan käyttö- ja murtorajatilassa. Tavoitteena on selvittää rakenteen toimintaan liittyviä keskeisiä kysymyksiä ja millaisiin hyötyihin ne johtaisivat raskaasti kuormitettujen kansirakenteiden toteutuksessa.

 

Elinkaaritehokas väylänpito – Sillat

Tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää tyypillisten suomalaisten jälki-injektoiduin jäntein jännitetyn sillan vaurionsietokykyä ja rakenteellista toimintaa tilanteissa, joissa punoksia on katkennut tai vaurioituminen punoksissa on edennyt pitkälle. Tähän liittyy kiinteästi rakenteiden murtotavan sitkeyden arviointi, rakenteen murtumista ennakoivien merkkien tunnistaminen sekä punosten tartunnan vaikutuksen arviointi rakenteen vaurionsietokykyyn.

 

Esijännitettyjen betonipilarien toiminta

Tutkimuksessa perehdytään esijännitetyn betonipilarin rakenteellisen toimintaan laskennallisia ja kokeellisia tutkimusmenetelmiä käyttäen. Tutkimuksen tärkeimpänä tavoitteena on laatia jännitettyjen betonipilarien suunnittelu- ja mitoitusmenettely kansalliseen käyttöön.

 

Tartunnattomien jännebetonipalkkien toiminta

Tartunnattomat jännepalkitTutkimuksen tarkoitus on selvittää jatkuvien tartunnattomilla jänteillä jälkijännitettyjen betonipalkkien toimintaa lähestyttäessä murtorajatilaa sekä selvittää rakenteeseen laitettavan jännepunos- ja harjateräsmäärän välistä yhteyttä ja vaikutusta rakenteen sitkeyteen. Tutkimuksessa perehdytään jatkuvien paikallavalupalkkien toimintaan sekä laskennallisia sekä kokeellisia tutkimusmenetelmiä käyttäen. Tutkimuksen tavoitteena on myös lisätä tietämystä jatkuvan rakenteen tukialueen muodonmuutoskyvystä ja rasitusten uudelleen jakaantumisesta.

 

Teräsbetonipaalujen kantokyky

Teräsbetonipaalun lyöntirasitusTutkimuksessa selvitetään teräsbetonipaalujen kantokykyä paalun rakenteen osalta. Tutkimuksen keskeisimpinä tavoitteina on lisätä tietämystä teräsbetonipaalun rakenteellisesta käyttäytymisestä ja sen perusteella laatia tarkempia ja helposti omaksuttavia menetelmiä paalujen rakenteellisen kantokyvyn arvioimiseen, sekä kehittää paalutuotteiden vaatimuksenmukaisuuden osoittamiseen liittyvää prosessia.

 

Teräsbetonirakenteiden limijatkokset

Vetoraudoitteiden limijatkosHankkeessa tutkitaan kokeellisesti limityspituuden vaikutusta palkin plastiseen käyttäytymiseen. Laajassa koeohjelmassa kuormitetaan 40 teräsbetonipalkkia varioiden limituspituuden lisäksi raudoitusteräksen kokoa ja limittävien tankojen osuutta palkin vetopuolella. Tutkimuksen tuloksia tullaan hyödyntämään seuraavan sukupolven betonieurokoodin kehitystyössä.

 

Tutkimusprojektit

Betonisiltojen vahventaminen

Tutkimuksessa tarkastellaan teräsbetonirakenteiden liimausvahventamista taivutukselle kuitukomposiiteilla ja teräslevyillä. Työn tavoitteena on pääasiassa esittää liimatun vahvikkeen tartunnan eri murtotavat ja laskentamenetelmät niiden estämiseen suunnittelussa. Lisäksi työssä esitellään liimausvahventamisen ajantasaista mitoitusohjeistusta.

 

Ontelolaattojen saksinosto

Ontelolaatan saksinosto

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää koekuormituksin ontelolaattojen saksinostojen murtokuorma ja verrata sitä käyttökuormatasoon. Tutkimuksessa kuormitetaan erilaisilla nostosaksilla nostettavia, reunamuodoltaan erilaisia ontelolaattoja. Testattaviksi ontelolaattatyypeiksi on valittu eri valmistajien ontelolaatoista sellaiset, joissa ontelolaatan ylänurkan, johon kohdistuu suurin leikkausvoima nostossa, betonipoikkileikkaus on pienin. Tuloksia verrataan 4-kertaiseen käyttökuormatasoon kriittisellä nostohetkellä eli työmaalla tapahtuvassa ontelolaatan nostossa.

 

Paalulaattojen lävistysmitoitus

Sienilaatan FEM malli

Tutkimuksessa tarkastellaan teräsbetonilaatan lävistysmitoituskysymyksiä paalulaattojen näkökulmasta. Työ perustuu laskennalliseen tutkimukseen FEM -mallinnuksen ja standardien vertailulaskelmien keinoin. Tutkimuksen painopisteinä ovat sienivahvistettujen paalulaattojen lävistysmitoitus sekä erilaisten leikkausraudoitteiden käyttö paalulaatoissa lävistyskestävyyden kasvattamiseksi.