Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle valittiin 29 korkeatasoista infrastruktuuria

Tutkimusinfrastruktuurikomitea (TIK) on 10.12.2020 kokouksessaan valinnut 29 tutkimusinfrastruktuuria kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2021–2024. Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartta on luettelo Suomen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle strategisesti merkittävistä, seuraavien 10–15 vuoden aikana tarvittavista tutkimusinfrastruk-tuuripalveluista. Kansallisen tutkimusinfrastruktuuri-tiekartan päivitys on osa Kansallisen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden (TKI) tiekartan toimenpiteitä ja se tukee osaltaan uutta kumppanuusmallia. Edellinen kansallinen tutkimusinfra-struktuurien tiekartta julkaistiin vuonna 2014.

Printes Intelligence Infrastucture, PII, on TKI-tiekartan tutkimusinfrastruktuurien osa-alue, johon kuuluvat Oulun yliopisto tampereen yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy sekä uutena vahvistuksena nyt myös Åbo Akademi.

Tiekarttaan valittujen tutkimusinfrastuktuurien liitteessä PII kuvataan seuraavalla tavalla; “Painettava älykkyys on nopeasti kehittyvän teknologian alan, joka on avainasemassa kehitettäessä seuraavan sukupolven taipuisia, ohuita, keveitä, edullisia ja resurssitehokkaita elektroniikan ja fotoniikan tuotteita. Painettavan älykkyyden infrastruktuuri (PII) tarjoaa maailmanluokan tutkimus- ja tuotekehitysympäristön sekä akateemisille tutkijoille että teollisuuden teknologian kehittäjille.

Prosessit sisältävät uusien materiaalien syntetisoinnin, pastojen ja musteiden kehityksen, digitaalisen suuren tiheyden ja laaja-pinta-alaisen rullalta rullalle (R2R) valmistuksen mahdollistaen hybridi-integroinnin, alhaisen jännitteen ohutkalvo komponentit ja piirit mukaan lukien integrointivaiheet. Tutkittavien toiminnallisten systeemien sovellusalueet ovat mm. sensorit hajautettuihin järjestelmiin (Internet-of-Everything), diagnostiikka, iholle lisättävä elektroniikka ja personoitu lääkkeiden annostus kokonaisvaltaisena lähestymistapana kestävä kehitys.”

Kansallisen tutkimusinfrastruktuuri-tiekartta löytyy tästä linkistä: TKI-tiekartta (nettisivun muodossa ja pdf)

Kaikki tiekartalle valitut tutkimusinfrastruktuurit on koottu oheiseen liitteeseen (pdf)

Tästä linkistä avautuu: Kansallisten Tutkimusinfrastruktuurien Strategian 2020–2030 (pdf)