ICILS 2023 osoittaa TeC@ses-työkalun tärkeydestä
Digitaalisen median asiantunteva käyttö on viime vuosina korostunut merkittävästi, ja se vaikuttaa yhä enemmän kaikkiin elämänalueisiin. Siksi on erityisen tärkeää, että koulutusjärjestelmä vastaa tähän kehitykseen ja luo erityiset puitteet, jotka vastaavat digitalisoituneen maailman tarpeita. Tavoitteena on valmistaa oppilaita paitsi oppimiseen myös tulevaisuuteen – ja antaa heille taidot, joiden avulla he voivat käyttää digitaalista mediaa harkitsevasti, tehokkaasti ja vastuullisesti.
Uudessa ICILS 2023 -tutkimuksessa (ICILS 2023) vertailtiin kansainvälisesti nuorten digitaalisia taitoja ja havaittiin, että digitekniikan lisääntyneestä käytöstä huolimatta oppilaiden digilukutaidossa ei näy merkittävää muutosta 2018 ja 2023 välillä. Joissakin maissa lähes kolme neljäsosaa oppilaista ei päässyt toiselle osaamistasolle viidestä tietokone- ja medialukutaidoista.
Tutkimuksesta nousi kuitenkin esille, että tietotekniikkaan ja digitalisaatioon liittyvät näkökulmat oli nostettu laajasti mukaan kansallisiin koulutuspoliittisiin ohjelmiin monissa eri maissa. TeC@ses-työkalulla yhdistyy hyvin tähän linjaan mahdollistaen tukea opettajille digitalisoitujen oppimisjärjestelyjen kehittämisessä ja toteuttamisessa. TeC@ses rohkaisee opettajia hyödyntämään digitalisoitujen case-tutkimusten mahdollisuuksia. Tämä edistää teknisten taitojen kehittymistä mutta myös vahvistaa kriittistä ajattelua ja kykyä yhteistyöskentelyyn digitaalisissa tiloissa.
”Suunnittele”-moduulin alustava versio valmistui
Hankkeessa työskenneltiin lokakuussa ammatillisilta opettajilta saadun palautteen parissa ja ”suunnittele”-moduulin materiaaleja kehitettiin palautteen pohjalta. Palaute oli yleisesti ottaen myönteistä, mutta esimerkiksi ensimmäisen version sanamuotoja ja yleisesti tavoitettavuutta kehitettiin sopimaan paremmin ammatillisten opettajien tarpeita vastaavaksi. Nyt hankkeessa kehitetään verkko-oppimisen toista ”opeta”-moduulia. Haluamme kiittää kaikkia arviointiin ja palautteen antamiseen osallistuneita opettajia!
Tuleva kokous Antwerpenissa
Hankekumppanit tapaavat 27.11.–29.11.2024 Antwerpenissä. Kokouksen tarkoituksena on vaihtaa näkemyksiä ”opeta”-moduulin suunnitellusta sisällöstä ja keskustella oppimiskokonaisuuksien suunnittelua koskevista ideoista. Tällä tavoin pystymme kehittämään yhdessä materiaaleja case-tutkimusten opetuskäyttöön siten, että huomioimme laajasti opettajien tarpeet.
Sisällön jatkokehittämisen lisäksi myös itse yhteistyökumppaneiden välinen yhteistyö samassa paikassa on kokouksen tärkeä anti. Avoimen vuoropuhelun avulla pyrimme edelleen vahvistamaan yhteistyön mahdollisuuksia ja ideoimaan. Koska TeC@ses-työkalua kehitetään osana Erasmus+-hanketta, myös kulttuurivaihdolla on tärkeä rooli eurooppalaisessa tutkimus- ja kehitysyhteistyössä.
Tämä uutiskirje ilmestyy neljän kuukauden välien. Uutiskirjeiden välillä ajankohtaisista asioista pysyy parhaiten mukana hankkeen sivuja seuraamalla (suomi ja eng).
Vastaanotamme mieluusti palautetta ja kommentteja uutiskirjeeseen tai hankeeseen liittyen.
Yhteys: ilmari.puhakka@tuni.fi
Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) kantaa. Euroopan unioni ja EACEA eivät ole vastuussa niistä.