Monipaikkaisen työn tutkimus vahvasti näkyvillä Työelämän tutkimuspäivillä 2024

HYBRIDI-hankkeen tuloksia esiteltiin ”Monipaikkainen työ – yhteisöllisyyttä, työhyvinvointia ja tuottavuutta?”-symposiumissa Työelämän tutkimuspäivillä 7.11.–8.11.2024. Tampereen yliopistolla järjestetyssä konferenssissa monipaikkainen työ oli läsnä monissa teemaryhmissä ja symposiumeissa.

Ilmari Puhakka esitteli HYBRIDI-hankeen tuloksia emotionaalisen valenssin näkökulmasta. Keskittyen kasvotusten, hybridisti ja etänä toteutettuihin työn vuorovaikutustilanteisiin, esityksessä tarkasteltiin kuinka fysiologinen virittyneisyys, osaamisen kehittymisen kokemus, autonomian ja yhteenkuuluvuuden tarpeiden täyttyminen, sekä tilanteen tavoitteen täyttyminen ennustivat itsearvioitua emotionaalista valenssia (positiivinen/negatiivinen) ja vireystilaa (aktivoiva/deaktivoiva).

Tulosten perusteella varsinkin tavoitteiden täyttyminen ja yhteenkuuluvuuden kokemukset ovat yhteydessä positiivisempaan emotionaaliseen valenssiin ja aktivoivampaan virittyneisyyteen työn vuorovaikutustilanteissa. Hybridisti ja etänä toteutetuissa vuorovaikutustilanteissa valenssi oli negatiivisempaa ja virittyneisyys vähemmän aktivoivaa verrattuna kasvotusten tapahtuviin tilanteisiin. Yllättäen fysiologisella virittyneisyydellä ei havaittu yhteyttä muuttujiin.

Tulokset rohkaisevat kasvokkaiseen kohtaamisen työn tilanteissa, mutta myös eri asetelmien hyötyjen ja haasteiden arviointiin. Esimerkiksi etä- ja hybridiosallistumisen joustavuus voi painaa monissa vuorovaikutustilanteissa paljon. Teoreettisesti fysiologisen virittyneisyyden tulosten puuttuminen herättää kysymyksiä erityisesti koetun ja fysiologisen virittyneisyyden yhteydestä.

Symposiumissa oli mukana tutkijoita eri vaiheista väitöskirjatutkijoista emeritusprofessoreihin Aalto yliopistosta ja Tampereen yliopiston eri tiedekunnista. Symposiumin muissa esityksissä (ks. abstraktikirja) esiteltiin työskentelypaikan valintaa vaikuttavia tekijöitä monipaikkaisessa työssä, työntekijäkokemuksia valtion yhteisessä monitilamuotoisessa työympäristössä, hybridityön tuottavuutta ja hyvinvointia, sekä työhyvinvointia tukevaa yhteisöllisyyden rakentumista monipaikkaisessa työssä.

Kiinnostavat keynote-puheenvuorot käsittelivät työtä niin terveyden edistäjänä ja riskitekijänä (Mika Kivimäki), datan ja teköälyn kautta (Minna Ruckenstein), kuin myös luonnon ja luontoa kunnioittavan työn näkökulmista (Satu Teerikangas). Konferenssi tarjosi kuvaa työelämän tutkimuksen tilanteesta niin Suomessa kuin kansainvälisesti ja mahdollisti verkostojen luomista kansallisiin työelämän tutkijoihin.

Konferenssin ohjelma: https://events.tuni.fi/ttp2024/ohjelma/