PGL-ryhmän tutkijat esittelivät tutkimustaan 12. kansainvälisessä EARLI SIG14 konferenssissa Jyväskylässä

Konferenssi järjestettiin 21.–23.8.2024 Jyväskylän yliopiston toimesta teemalla “Learning On-the-Go: Understanding the Dynamics of Continuous Professional Development in a Tech-Driven World”. Digitalisaation ja jatkuvan muutoksen teemat olivat esillä niin keynote-puheenvuoroissa, symposiumeissa, kuin paperisessiossakin.

PGL tutkimusryhmän jäsenet ja yhteistyökumppanit esittelivät konferenssissa tuloksia niin käynnissäolevista kuin jo päättyneistä hankkeista.

Eija Lehtonen esitteli tekeillä olevaan tutkimusartikkeliin pohjaten tuloksia tutkimuksesta, joka hyödyntää WORKEE-projektissa kerättyä aineistoa. Osatutkimuksessa tarkasteltiin työntekijöiden kokemuksia tekijöistä, jotka joko sitouttavat heidät työpaikkaansa tai toisaalta lisäävät työpaikan vaihtoaikeita. Lehtonen kuvasi myös, millaisia eroja taustasyissä on työpaikassa pysymisen ja vaihtoaikeiden välillä, sekä miten matalan ja korkean työpaikan vaihtohalukkuuden omaavat työntekijät eroavat toisistaan näiden tekijöiden suhteen. Nostona tuloksista voisi mainita, että jos työpaikan vaihtoaikeet ovat korkeat, uranäkymät ja oppimismahdollisuudet ovat tärkeitä kriteerejä harkittaessa jäämistä tai lähtemistä.

Anna Wallin esitteli yhdessä PGL-ryhmän alumnin Heta Rintalan kanssa Suomen Akatemian rahoittaman THEWellbeing-hankkeen osatutkimuksen alustavia tuloksia. Osatutkimuksessa pyritään tunnistamaan tekijöitä, jotka ovat tärkeitä korkeakouluopettajien oppimisen ja hyvinvoinnin tukemisessa. Ohjattujen reflektiotapaamisten aikana kerätyn haastatteluaineiston perusteella opetukseen ja sen lopputulokseen liittyvät tekijät (esim. opettajan ja opiskelijan vuorovaikutus) olivat keskeisiä voimaannuttavien opetuskokemusten tuottamisessa, kun taas esivaiheen tekijät (esim. aihepiirin ylittävä osaaminen) olivat usein hallitsevia haastavien opetustilanteiden synnyssä.

Ilmari Puhakan esitys liittyi HYBRIDI-projektiin ja käsitteli osaamisen kehittymistä työn vuorovaikutustilanteissa, jotka järjestettiin kasvotusten, hybridisti tai täysin etänä. Tutkimuksessa kerättiin aineistoa ESM-menetelmällä ja älysormuksilla, ja tutkittiin eri tekijöiden vaikutusta koettuun osaamisen kehittymiseen työn vuorovaikutustilanteissa. Tulosten mukaan hybridi- ja etätilanteissa osaamisen kehittymisen kokemus oli matalampi kuin kasvotusten tapahtuneissa kohtaamisissa. Lisäksi tavoitteiden täyttymisen kokemus, positiivinen tunnetila, sekä psykologisista perustarpeista autonomian ja yhteenkuuluvuuden täyttyminen olivat positiivisessa yhteydessä osaamisen kehittymisen kokemukseen. Yllättäen fysiologinen virittyneisyys ei ollut yhteydessä osaamisen kehittymiseen missään vuorovaikutustilanteen vaiheessa.

Omien esitysten lisäksi konferenssi tarjosi PGL-tutkijoille kattavan katsauksen tämänhetkiseen tutkimukseen asiantuntijuuden kehittymisen kentältä. Vanhojen ja uusien tuttavuuksien ja yhteistyökumppaneiden tapaaminen toi myös tervetullutta vaihtelua aina niin kiireiseen elokuuhun.

 

Konferenssin verkkosivut: https://www.jyu.fi/en/events/earli-sig14-conference-2024

Konferenssin ohjelma: https://urly.fi/3A7N

EARLI SIG14 -sivusto: https://www.earli.org/node/37