Olemme kiinnostuneita viime aikoina havaitsemistasi heikoista signaaleista, jotka ovat yllättäneet, havahduttaneet tai pöyristyttäneet sinua. Kerro meille siitä tällä lomakkeella! Kerro lomakkeella yhdestä heikosta signaalista. Jos mielessäsi on useampia signaaleja, kerro niistä omilla lomakkeillaan.
Tämä heikkojen signaalien haavi palvelee RECPHEALS-hanketta. Se on muistipaikka kiinnostavien ajatusten ja niistä tehtyjen tulkintojen kirjaamiseen. Hyödynnämme haaviin tarttuneita heikkoja signaaleja rikastamaan tutkimushankkeessa luotavia uhkaskenaarioita, jotta ne onnistuisivat paljastamaan haavoittuvuuksia nykyisessä varautumisessa ja edelleen vahvistamaan kapasiteettia vastata näihin.
Voit halutessasi tutustua jo raportoituihin heikkoihin signaaleihin tämän sivun lopusta löytyvästä koosteesta. Jos vielä mietit, mitä heikot signaalit oikeastaan ovat, kerromme tästä sinulle seuraavaksi. Jos heikkojen signaalien käsite on sinulle jo tuttu, voit siirtyä suoraan lomakkeeseen. Kuka tahansa meistä saattaa havaita arjessaan heikkoja signaaleja. Osallistuthan siis tähän työhön, vaikka et olisi asiantuntijatehtävässä tai tutkijana.
Mikä on heikko signaali?
Heikko signaali on eräänlainen varhainen ensioire jostain mahdollisesti kehkeytyvästä tapahtumasta tai ilmiöstä. Se on epätäsmällinen ja usein vain osittain tulkittavissa oleva merkki kytemässä olevasta asiantilasta, jolla kehittyessään ja vahvistuessaan olisi merkitystä kansalliselle turvallisuudelle yleisesti tai terveydenhuoltojärjestelmälle erityisesti.
Heikko signaali voi siis kuvastaa muutoksen siementä terveydenhuoltojärjestelmässä. Se voi myös olla täysin toisenlaisessa kontekstissa ilmaantunut tapahtuma, joka muodossa tai toisessa voisi myös kulkeutua uhaksi terveydenhuoltojärjestelmälle. Kyse voi yhtä hyvin olla uudesta työkalusta, jolla jotakin uhkaa voitaisiin torjua. Heikko signaali voi siis liittyä esimerkiksi teknologiaan, säädökseen, politiikkatoimenpiteeseen, liiketoimintamalliin, tutkimustulokseen, tuotteeseen, palveluun, ideaan, kokeiluun tai vaikkapa mielipiteeseen. Tässä mielessä se voi olla mitä tahansa sinun mielestäsi merkityksellistä riippumatta siitä, mitä muut tuosta asiasta, ilmiöstä tai tapahtumasta ajattelisivat.
Mistä heikkoja signaaleja voi sitten löytää?
Olemme arjessamme heikkojen signaalien kanssa tekemisissä jatkuvasti. Rekisteröimme asioita ja muodostamme ajatuksia, joista kuitenkin suurimman osan ohitamme toisarvoisena kohinana tai unohdamme tärkeämpien asioiden tieltä. On vaikea nimetä paikkoja, joista signaaleja ei voisi tavoittaa, mutta otollisimmillaan niitä syntyy vuorovaikutuksessa uutisten, sosiaalisen median tai sanomalehtien kanssa.
Ensioire mahdollisesti kehkeytyvästä tapahtumasta tai ilmiöstä voi ilmaantua arjen askareiden yhteydessä, se voi heijastua ihmisten käyttäytymisessä tai se voi yhtä hyvin löytyä maailmalta kantautuvasta uutisesta. Työpaikkojen kahvihuoneet ja muut epäviralliset keskusteluhetket ovat otollista signaalimaastoa. Signaalin tunnistaminen vaatii vain hitusen uteliaisuutta ja hyppysellisen rakentavaa tyytymättömyyttä.
Millainen on hyvä heikko signaali?
Tavoittelemiemme signaalien ei tarvitse olla muiden (erityisesti varautumisen tai terveydenhuoltojärjestelmän asiantuntijayhteisöjen) todentamia, yleisesti hyväksyttyjä tai tapahtumatodennäköisyydeltään merkittäviä. Pikemminkin haussa ovat syy-seuraussuhteiltaan epäselvät, ehkä-ulottuvuudessa esiintyvät havainnot, joiden esittäminen saattaisi asiantuntijayhteisössä herättää hyväksynnän sijaan ärsyyntyneisyyttä, huvittuneisuutta tai suoranaista torjuntaa. Havainto asiasta, joka todennäköisesti ”ei voisi ikinä käydä meidän kohdallamme”, on erittäin mieluinen saalis signaalihaaviin.
Kerro meille havainnostasi tällä lomakkeella!
Esimerkkejä raportoiduista heikoista signaaleista:
“Potilastietojärjestelmiä (Apotti, Aster) koskeva negatiivinen uutisointi koskien voi vaikeuttaa tulevia uudistuksia ja yleisesti digitaalista siirtymää terveydenhuollossa.”
“Some-vaikuttajien turhautuminen päättäjiin voi kasvattaa riskiä siihen, että he alkavat tehdä yhteistyötä epäilyttävien toimijoiden kanssa.”
“Voiko some-alustojen kautta horjuttaa demokratiaa?”
“Voimakas aurinkomyrsky kaataa sähköverkot ja rikkoo viestintälaitteita”
“Mahdolliset katkot/viivästymiset lääkkeiden valmistuksessa ja maahantuonnissa”