”Aion olla erittäin ulkona kaapista!” Opiskelijoiden ajatuksia sateenkaarihistorian merkityksestä

Setan Vapautuspäivät (myöh. Pride). ”Vastavihityt” lesbo- ja homopariskunnat Esplanadin lavalla 13.8.1994. Kuva: Matti Niemi / Helsingin kaupunginmuseo. Wikimedia Commons.

Sateenkaarihistoriakuukautta vietetään Suomessa marraskuussa ja se järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Valtakunnallista tapahtumaa koordinoi vuonna 2020 perustettu Sateenkaarihistorian Ystävät ry, ja mukana on jälleen kerran laaja kattaus erilaisia organisaatioita kuten museoita, arkistoja, kouluja ja järjestöjä. Sateenkaarihistoriakuukauden aikana järjestettiin Tampereen yliopiston historian oppiaineessa Sateenkaarihistorian blogipaja -kurssi. Opiskelijat kertovat muun muassa seuraavaa sateenkaarihistorian merkityksestä itselleen sekä tavoista, joilla aikovat viettää juhlakuukautta.

”Sateenkaarihistoria on minulle tärkeää monesta syystä. Se antaa historiallista samaistumispintaa omalle seksuaaliselle suuntautumiselleni, sekä auttaa minua ymmärtämään esimerkiksi sukupuolen moninaisuuden historiaa. Sateenkaarihistoria myös antaa tärkeää tietoa siitä, miksi asiat ovat niin kuin ne ovat juuri nyt, ja auttaa selvittämään, mitä kaikkien tulisi tehdä, jotta sateenkaaren alla olevien ihmisten oikeudet parantuisivat. Minua kiinnostaisi osallistua Tampereella ja Helsingissä järjestettäviin sateenkaarihistoriakuukauden tapahtumiin.”

”Sateenkaarihistoria on minulle tärkeää, koska kaipaan tietoa siitä miten minulle tärkeän yhteisön jäsenet ovat aikoinaan eläneet. Minua kiinnostaa se, miten sateenkaarevaa elämää elettiin ja miten sateenkaarevia parisuhteita järjesteltiin yhteiskunnassa, jonka normit eivät sallineet julkista suhdetta. Sateenkaarihistorian tekeminen ja ihmisille tietoon tuominen auttaa myös normalisoimaan sateenkaarevuutta nykyajassa. Monet tahot tuhahtelevat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, että tuo on nyt vain tuollaista nykyajan muotihömpötystä. Sen esiin tuominen, kuinka sateenkaarevia ihmisiä on elänyt vuosisatojen läpi, vahvistaa ajatusta sateenkaarevuuden normaaliudesta. Se on ollut osa ihmisyyttä aina. Minua kiinnostaisi osallistua Merikeskus Vellamon Sateenkaaripolulle. Kvääri kirjoitusilta kuulostaa myös kiinnostavalta.”

”Ensimmäisen kerran kuullessani luennolla käsiteltävän keskiaikaisia sukupuolikäsityksiä, niiden liukuvuutta ja kaikkea sitä ei-binääristä potentiaalia, jota niihin sisältyi, aloin itkemään. Menneisyys on niin paljon monipuolisempi ja sateenkaarevampi kuin koskaan uskalsin kuvitella. Siihen ei sisälly ainoastaan vainoa ja kärsimystä, vaan todellisia mahdollisuuksia queeriin ilmaisuun. Sateenkaarihistorian tutkimus on minulle oman ja yhteisöni historian etsimistä, nykyisyytemme ymmärtämistä ja paremman tulevaisuuden tavoittelua. Valitettavasti tuskin pystyn osallistumaan sateenkaarihistoriakuukauden virallisiin tapahtumiin, mutta aion viettää sen huikean, täysin queerin, ystäväpiirini ympäröimänä, rakastavan kumppanini kanssa, sekä vahvistaen ja validoiden omaani ja läheisteni identiteettejä ja kokemuksia. Tämä kuukausi, kuten kaikki muut, tulee olemaan täynnä lämpöä ja turvaa omassa sateenkaarevassa kuplassani.”

”Sateenkaarihistoria on minulle tärkeää oman identiteettini vuoksi, mutta koen sateenkaarihistorian tutkimisen ja esille tuomisen myös laajemmaksi oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon kysymykseksi. Historian (ja nykyajan) marginalisoimia ihmisiä on tutkittu enenevissä määrin viimeisillä vuosikymmenillä, ja sateenkaariyhteisö ansaitsee yhtä lailla näkyvän paikan historiantutkimuksen kentällä. Kuvamme historiasta muokkaa nykyisyyttä, ja ajantasaisella, eettisellä historiantutkimuksella sateenkaariyhteisöstä voimme ottaa osaa myös nykyajan keskusteluihin. Pyrin osallistumaan Tampereella tapahtuviin sateenkaarihistorian tapahtumiin parhaani mukaan. Lisäksi tietenkin juhlistan sateenkaarihistoriakuukautta omassa sateenkaarevassa lähipiirissäni.”

”Sateenkaarihistoria on tärkeää minulle, koska sillä tavalla voin nähdä itseäni edustettuna myös menneisyydessä. Vain sillä tavalla voi tietää, että omalla viiteryhmällä on ollut historiaa ja ollut edes olemassa ennen minua. Sateenkaarihistoria antaa myös äänen niille ihmisille, joita sitä ei ehkä ollut menneisyydessä. Sateenkaarihistoria kuukauden tapahtumista minua kiinnostavat erityisesti kaikki queer opastukset, koska ne antavat aina erilaisen näkökulman, oli kyseessä sitten näyttely, museo tai kaupunkiopastus.”

”Sateenkaarihistoria on minulle tärkeää henkilökohtaisista syistä, sillä identifioin itseni bi/panseksuaaliksi ja tieto, että en ole vain tämän luvun tuotos vaan että läpi historian on ollut kaltaisiani. Aion viettää sateenkaarihistoriakuukautta levittämällä tietoa sateenkaarihistoriasta sosiaalisessa mediassa sekä olemalla ERITTÄIN ULKONA KAAPISTA.”

Sateenkaarihistorian Ystävät ry

Sateenkaarihistoriakuukauden koko ohjelman löydät täältä.

 

Opiskelijoiden kertomukset on toimittanut Sateenkaarihistorian blogipaja -kurssin opettaja

Rose-Marie Peake

Tutkijatohtori, Kokemuksen historian huippuyksikkö HEX, Tampereen yliopisto