Tähän aihepiiriin liittyy myös vastikään julkaistu teos, joka käsittelee naisia, väkivaltaa ja sotaa antiikin maailmassa. Prof. Mariarosaria Barbera, teoksen kirjoittaja, on meillekin Tampereella tuttu henkilö. Hän oli Rooman Ostian arkeologisen alueen johtaja ja keskeinen henkilö, kun Vapriikin laajaa suosiota saanutta näyttelyä Ostia, portti Roomaan (2019–2021) suunniteltiin ja toteutettiin Tampereen Vapriikki-museokeskuksessa. Mariarosaria Barbera on tunnettu ja laajalti arvostettu arkeologi, joka on tehnyt pitkän päivätyön Italian arkeologisten alueiden hallinnossa ja saavuttanut suurta arvostusta tällä kentällä. Hänen hallintoaikanaan mm. Ostian arkeologinen puisto sai maailman kulttuuriperintökohde –aseman (patrimonio culturale europeo) Euroopan komissiolta (2020).
Naisia ja sodan väkivaltaa käsittelevä teos pohjautuu Barberan laajaan tutkimustaustaan ja antiikin kirjallisen kulttuurin tuntemukseen. Hän on jakanut työnsä teemoittain lähtien sodan uhreista ja orjista, ja esitellen antiikin kirjallisia lähteitä, jotka koskettelevat naisia sodan jaloissa. Teos etenee naisiin, jotka toimivat rauhan lähettiläinä ja toisaalta naisiin, jotka leimattiin sotien syiksi. Tämän jälkeen käsitellään antiikin kirjallisuuden tarinoita, joissa naiset ottivat aktiivisesti osaa sotiin. Teoksen päättää yhteenveto-osio, jossa pohditaan tarkemmin sukupuolen merkitystä sotakuvauksissa. Tarkat lähdeviitteet, laaja kirjallisuusluettelo ja erinomainen asiahakemisto lisäävät teoksen arvoa ja luettavuutta.
Teos on erinomainen johdatus aihepiiriin liittyviin antiikin kirjallisiin lähteisiin Aristofaneesta aina myöhäisantiikin teksteihin. Olisikin tärkeää saada siitä suomennos, jolloin opiskelijamme, jotka eivät osaa italiaa, saisivat tämän aarreaitan käyttöönsä. Teoksessa on esiteltynä myös laaja skaala antiikin kirjailijoita ja otteita heidän teoksistaan.
Mariarosaria Barbera on omistanut teoksensa kaikille naisille, jotka ovat kärsineet ja kärsivät sodan julmuuksista. Heidän kohtalonsa nousevat teoksessa koskettavasti esiin, heitä emme saa unohtaa!
Teoksen tiedot: Mariarosaria Barbera, Donne e violenze di Guerra. Uno sguardo sull’ età antica, Edizione Espera, 2024.
Katariina Mustakallio
Dosentti, yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto