Henkilöhistoria varhaismodernin ajan tutkimuksessa -seminaari ma 14.10. klo 13-18

Bellman soittaa luuttua Kustaa III:lle ja Kustaa Mauri Armfeltille Haagassa.
Albert Edelfelt 1884. Bellman soittaa luuttua Kustaa III:lle ja Kustaa Mauri Armfeltille Haagassa. Öljy kankaalle, 73,5 x 133 cm. Villa Gyllenberg / Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön taidekokoelma. Kuvannut Matias Uusikylä.

Tervetuloa seuraamaan Henkilöhistoria ja varhaismoderni aika -teoksen julkaisuseminaaria maanantaina 14.10. klo 13-18 (Pinni B3109)!

Elämäkerta on aina ollut keskeinen kerronnan ja kirjallisuuden muoto, ja henkilöhistoria kiinnostaa yhä paitsi tutkijoita myös suurta yleisöä. Millaiseen jatkumoon sijoittuu nykyisin suosittu biofiktio ja naisten elämäkertakokoelmat? Henkilöhistoria ja varhaismoderni aika -teos avaa henkilöhistorioiden perinnettä sekä ihmisten kiinnostusta henkilöihin ja tarinoihin. Tutkimushistoriaa lähestytään paitsi perinteisen suurmieshistorian, myös varhaisten naisten henkilöhistorioiden kautta.

Teoksen näkökulma on kahtalainen: siinä tutkitaan niin varhaismodernina aikana syntynyttä henkilöhistorian perinnettä kuin varhaismoderniin aikaan kohdistuvaa henkilöhistoriallista kiinnostusta. Henkilöhistoriagenreä on viime vuosikymmeninä tutkittu paljon, mutta lähinnä modernin ajan näkökulmasta. Teollistumista edeltäviin vuosisatoihin kohdistuva henkilöhistoria on kuitenkin luonteeltaan, lähteiltään ja metodologialtaan hyvin erilaista. Henkilöhistoria ja varhaismoderni aika -teoksen kirjoittajat nostavatkin esiin varhaismoderniin aikaan kohdistuvan henkilöhistorian käsitteellisiä, teoreettisia ja metodologisia haasteita sekä ratkaisuja niihin.

Henkilöhistoria ja varhaismoderni aika -teoksen julkaisuseminaarissa uuden ajan alun henkilöhistoriaa kirjoittaneet tutkijat pohtivat tutkimuksen haasteita ja mahdollisuuksia eri näkökulmista. Miten kansanihmisten elämäkerrat syntyvät? Miten naisista kirjoitetaan ja mitä naiset kertovat suurmiehistä? Millainen vaikutus kuvitteellisen ihmisen elämäkerralla voi olla?

Tilaisuuden ohjelma

Tampereen yliopisto, Pinni B3109

klo 13.00 – 13:15 Kahvi

13.15 – 13.30 Jenni Lares ja Mari Välimäki: Henkilöhistoria ja varhaismoderni aika -teoksen esittely

13:30 – 14:00 Anu Lahtinen: 1500-luvun varhaismodernin ajan naiset suomalaisissa ja pohjoismaisissa elämäkerroissa

14:00 – 14:30 Sini Mikkola: Nainen tuottamassa miehen henkilöhistoriaa: tutkijanaisen ja 1500-luvun naisen näkökulma

14:30 – 14:45 Tauko

14: 45 – 15:15 Kirsi Vainio-Korhonen: Väärentäjä, kulkukauppias ja seksityöntekijä 1800-luvun alun Suomessa – miten syntyvät kansanihmisten elämäntarinat?

15:15 – 15:45 Marko Lamberg: Noidan jäljillä – Malin Matsintyttären elämää rekonstruoimassa

15:45 – 16:15 Tiina Miettinen: Jännistä naisista Fale Bureen eli henkilöhistoria ja biofiktio historiankirjoituksen menetelminä

16:15 – 16:30 Raisa Toivo: Yhteenveto, kiitokset ja Henkilöhistoria ja Varhaismoderni aika – teoksen julkaisu

16.30 – 17.30 Virvokkeita ja ruokaa

Seminaaria voi seurata myös etänä. Seminaari on osallistujille maksuton. Ennakkoilmoittautuminen kuitenkin vaaditaan tarjoiluiden ja etäosallistumislinkin jakamista varten.

Ilmoittaudu seminaariin joko paikan päälle tai etänä tämän linkin kautta: https://forms.office.com/e/FHrZ5vEMNC

Lämpimästi tervetuloa!

Teoksen kirjoittajat Jenni Lares, Tiina Miettinen, Raisa Maria Toivo ja Mari Välimäki

Tilaisuuden järjestämisessä ovat mukana Jalmari Finnen Säätiö, Suomalaisen kirjallisuuden seura sekä tutkimusprojekti Henkilöhistoria varhaismodernin historian tutkimusmenetelmänä (Tampereen yliopisto).