Koulutus on myös osa Tampereen yliopiston monitieteellistä tutkimusohjelmaa SWS, (Sustainable welfare systems, Kestävät hyvinvointijärjestelmät). SWS-tutkimusohjelman tavoitteena on muun muassa yliopiston ulkopuolisten kumppanuuksien syntyminen ja sitä kautta vahvistaa SWS-tutkimusta ja vaikuttaa merkittävällä tavalla hyvinvointijärjestelmiin. Tämä yhdessä toteutettu koulutus on yksi keino tavoitteiden saavuttamiseen.
Vuoden 2021 alun koulutuksessa toteutetaan kaksiosainen koulutusmoduuli, joka järjestetään osana Innokylän Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman Verutum oy:n vetämää valmennusohjelmaa. Osallistujina ovat johtajat, jotka toimeenpanevat uudistusta käytännössä hyvinvointialueilla. Tavoitteena on luoda valmiuksia ja kyvykkyyttä ketterään reagointiin muutoksen johtamisessa.
Muutosjohtamisen moduuli rakentuu kahdesta osasta:
- MUUTOS JA SEN JOHTAMINEN
– MITÄ TOIMINTATAPOJEN MUUTTAMINEN VAATII? 18.1.21 - ORGANISAATIO MUUTOKSEN KESKELLÄ
– MITEN TIEDOLLA JOHTAMINEN AUTTAA MUUTOKSEN LÄPIVIENNISSÄ? 3.2021
Muutosjohtamisen teeman käsittelyssä lähdetään liikkeelle isosta kuvasta pohtien tulevaisuuden skenaarioiden avulla, millainen huomisen yhteiskunta meitä odottaa. Koulutuksessa edetään vaiheittain kohti konkretiaa, SOTE-muutosjohtamisen arkea mm. tarkastelemalla johtamisen muutosta, henkilöstön ja palveluiden järjestämisen toimintatapojen muutosta ja tiedolla johtamisen merkitystä.
Vallitsevan pandemiatilanteen takia koulutus toteutetaan webinaarien (Zoom) ja verkko-opiskelun (Moodle) hybrideinä. Tammikuun koulutuspäivän ohjelma on valmiina ja se sekä taustakirjallisuus oheisena.