TASA

Trauma ja lapset

Mikä on pahinta mitä ihmiselle voi tapahtua? Lista on pitkä, sillä kaunis planeettamme on monelle turvaton paikka. Sodan ja vainon seurauksena arviolta 70 miljoonaa ihmistä on menettänyt kotinsa ja 23 miljoonaa elää pakolaisina. Lasten ja nuorten sotakokemuksissa korostuvat huoli perheenjäsenistä ja ystävistä, sekä voimakas halu auttaa kärsiviä ja luoda parempi tulevaisuus. Näin kertovat haastatellut pakolaisnuoret:

”Pakomatkalla eksyin ja tuskaisinta on, että en tiedä ovatko äitini ja sisareni elossa vai kuolleet.”
”Olen aivan yksin tässä suuressa maailmassa, ja liian monet asiat muistuttavat minua sodan kauheuksista.” ”Sotakokemukset ovat tehneet minusta vahvan ja viisaan, haluan auttaa nuoria, jotka ovat kokeneet vääryyttä ja kauheuksia, sillä ymmärrän heitä.”

Suomeen on tullut kymmeniä tuhansia lapsia ja nuoria, joiden perheet ovat paenneet sotaa ja vainoa. Monet kärsivät traumakokemuksiin liittyvistä mielenterveysongelmista ja oppimisen vaikeuksista.

Trauma ja lapset -sivusto esittelee hankkeita, joissa on kehitetty psykososiaalisia ja terapeuttisia interventioita tukemaan maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten mielenterveyttä, sosiaalis-emotionaalista kehitystä ja oppimista. Ryhmätuen malli (TASA) on suunnattu erityisesti yksin maahan tulleiden asumisyksiköille, Narratiivinen altistusterapia (NET) terveydenhuollon käyttöön ja Maahanmuuttajanuorten psykososiaalinen tukeminen (RWS) koulujen käyttöön. Kaikkia interventioita voidaan kuitenkin soveltaa myös muihin ympäristöihin.