Sateenkaarihistoriakuukautta juhlitaan toista kertaa Suomessa marraskuussa 2019

Rose-Marie Peake, Kokemuksen historian huippuyksikkö, Tampereen yliopisto
Ida Kärkkäinen, historian opiskelija, Tampereen yliopisto

Sateenkaarihistoriakuukausi rantautui vuosi sitten Suomeen. Tänä vuonna seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden historian juhlinta on vakiintunut marraskuuhun. Kirjoituksessamme valaisemme historiakuukauden taustoja ja esittelemme kiinnostavimmat tapahtumat Etelä-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Sateenkaarihistoriakuukausi kytkeytyy kansainväliseen lhbtiq- ja ihmisoikeusliikehdintään ja sai alkunsa angloamerikkalaisessa koulumaailmassa. Idea seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta toteuttavien ihmisten kulttuuriperinnön vaalimisesta syntyi Yhdysvalloissa 1994. Tällöin St. Louis’ssa, Missourin osavaltiossa, toiminut yläkoulun historian opettaja Rodney Wilson keksi, että afroamerikkalaisten ja naisten historian opiskelulle omistettujen ajankohtien rinnalle tarvittiin myös lhbtiq-teemaan keskittyvä kuukausi.

Ajankohdaksi valikoitui lokakuu: ensimmäiset Washingtonin pride-marssit ajoittuivat kyseiseen kuuhun (1979 ja 1987) ja kuun yhdestoista päivä vietettiin jo kansallista kaapista ulos -päivää (Coming Out Day, jota juhlitaan nykyään laajasti muissakin länsimaissa). Lisäksi lokakuussa lukuvuosi on jo käynnissä mahdollistaen koulutyöskentelyn aiheen parissa.

Stonewall Inn vuonna 1969, Wikimedia Commons. Newyorkilaisen homobaari Stonewallin mellakkoja vuonna 1969 pidetään nykyaikaisen lhbtiq-ihmisten oikeuksia ajavan liikkeen alkuna.

LGBT History Monthia vietetään edelleen lokakuussa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Isossa-Britanniassa aihetta on puolestaan juhlittu helmikuussa vuodesta 2005 lähtien. Myös tällöin liikkeen takana vaikuttivat opettaja-aktivistit. Sue Sanders ja Paul Patrick lanseerasivat kuukauden osana Schools Out UK -projektia tarkoituksenaan lisätä lhbtiq-teemojen näkyvyyttä ja suvaitsevaisuutta brittikouluissa.

Sateenkaarihistoriakuukauden juhlinta näyttää levinneen englanninkielisen maailman ulkopuolelle erityisesti 2010-luvulla. Monissa maissa (kuten Brasiliassa, Grönlannissa ja Italiassa) juhlinta on yhdistetty pride-kuukauteen. Berliinissä Queer History Monthia on juhlittu toukokuussa vuodesta 2013 alkaen.

Sateenkaarihistoriakuukausi lanseerattiin Suomessa vuonna 2018, jolloin sen juhlistaminen (toisin kun tänä vuonna) alkoi jo 20.10. ja päättyi kansainväliseen transmuistojuhlaan (Transgender Day of Remembrance) 20.11. Taustatoimijat ja syntykonteksti ovat toisenlaisia kuin angloamerikkalaisessa maailmassa. Hanke linkittyy myös Suomessa historioitsijoiden sekä muiden lhbtiq-historiasta kiinnostuneisiin tutkijoiden toimintaan, mutta sen keskeisinä vetäjinä ovat opettajien sijaan kansalaisjärjestöt: Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu.

Seta ry on vuonna 1974 perustettu valtakunnallinen kattojärjestö, joka keskittyy sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämiseen. Setassa hanketta on vetänyt pääsihteeri Kerttu Tarjamo, joka on koulutukseltaan Jyväskylän yliopistosta valmistunut historioitsija.

Vuonna 2003 käynnistynyt Kulttuuria kaikille -palvelu edistää yhdenvertaisuutta taide- ja kulttuurikentällä ja tarjoaa tukea saavutettavuuden ja moninaisuuden kysymyksissä. Toiminnan juuret ovat museoalan yhdenvertaisuustyössä. Kulttuuria kaikille -palvelussa hanketta on vetänyt toiminnanjohtaja Rita Paqvalén, joka on koulutukseltaan filosofian tohtori ja on väitellyt Helsingin yliopistossa kirjallisuustieteestä. Hän on myös julkaissut kulttuurihistoriasta.

Suomalainen historiakuukausi liittyy kiinnostavalla tavalla myös valtiollisen itsenäisyytemme muistamiseen, sillä se on jatkoa samaisten toimijoiden toteuttamalle Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -projektille (2016-2018).

Primus motorien ohella suomalaisen sateenkaarihistoriakuukauden tapahtumia on ollut suunnittelemassa joukko kulttuurilaitosten, muistiorganisaatioiden, järjestöjen ja yliopistojen väkeä. Jo ensimmäisenä vuotena queer-aiheisia tapahtumia järjestettiin muun muassa Aineen museossa, Helsingin kaupunginmuseossa, Kansallismuseossa, Kansallisteatterissa, Suomen valokuvataiteen museossa ja Työväenmuseo Werstaalla.

Mainitut tahot tiedottivat lhbtiq-historiasta, nostivat esille aiemmin vaiettua aineistoa ja järjestivät muistelukahviloita. Yliopistoilla on ollut selvästi näkymättömämpi rooli: ainoastaan Turun yliopistossa järjestettiin Studia Generalia -tyyppinen queer-aiheinen luentosarja sukupuolentutkimuksen dosentti Tuula Juvosen aloitteesta.

Tänä vuonna sateenkaarihistoriakuukausi näkyy taas eritoten kulttuurilaitosten ja muistiorganisaatioiden toiminnassa. Museoiden sateenkaarikuukauden ohjelmassa on muun muassa queer-opastuksia Helsingin kaupunginmuseossa (6. ja 13.11.), Turun linnassa (16.-17.11.) sekä Kiasmassa, joka suuntaa opastuksensa erityisesti nuorille (7. ja 14.11.). Hotelli- ja ravintolamuseossa puolestaan kuullaan luento baarien queerhistoriasta (11.11.). Modernin ajan tunnetuimman naissuhteilijan, englantilaisen Anne Listerin (1791-1840) ainutlaatuisista päiväkirjoista kuullaan puolestaan tutkija-kirjailija Angela Steidelen luento Goethe-Institutissa (29.11.). Lisäksi Helsingin taidemuseo HAMissa on nähtävillä Sukupuolen sotkijat -näyttely (1.11. alkaen).

Yliopistopuolella järjestetään tämän hetkisten tietojen valossa kolme tapahtumaa kuukauteen liittyen. Turun yliopistolla Queer pedagogies of the Rainbow History Month -seminaari (11.-14.11.2019) pyrkii viemään historiakuukauden sinne, mistä se alun perin sai alkunsa Yhdysvalloissa, eli koulumaailmaan. Lisäksi järjestetään suullisen historian seminaari, joka luotaa myös yhteyksiä queer-historiaan New Perspectives in/on Oral History and Memory (22.11.2019).

Tampereen yliopistolla opiskelijajärjestö Sekava järjestää Tuula Juvosen luennon Tampereen sateenkaarihistoriasta. Englanninkielisen luennon ajankohta on 7.11.2019 klo 18-20, paikka Pinni B -rakennuksen luentosali 1096.

Sekava on Tampereen ylioppilaskunnan TREYn alla toimiva harrastejärjestö, joka on turvallinen kohtaamispaikka seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöihin kuuluville korkeakouluopiskelijoille. Sekava järjestää kaikenlaista rentoa toimintaa leffa- ja keskusteluilloista yhteisiin Mixei-vierailuihin karaoken ja musabingon merkeissä. Lisätietoja: sekavakerho[at]gmail.com, Sekavan nettisivut (uudistumassa), Facebook ja Instagram.

Lisäksi Työväenmuseo Werstas ja Tampereen seudun työväenopisto järjestävät osana Kielletyt nautinnot -luentosarjaa luennon suomalaisen sateenkaaribaarin historiasta. Luennoitsijana on VTM Kati Mustola. Ajankohtana to 21.11.2019 klo 17-18, paikkana Työväenmuseo Werstas.

Sampolan kirjastossa aiheen mukaisia kirjanostoja.

Sateenkaarihistoriakuukauden tapahtumista tiedotetaan Setan sivuilla sekä Facebookissa

SUMMARY IN ENGLISH:

The Second Queer History Month in Finland will be celebrated in November 2019

Queer History Month was introduced to Finland last year and was celebrated from October 20 to November 20, 2018, which is the international Transgender Day of Remembrance.

The aim of the month is to review Finnish history and culture from a queer perspective. The main organizations behind the event are LGBTI Rights in Finland – SETA and Culture for All Service.

This year the celebrations will take place in November. Especially cultural institutions and societies organize a plethora of events which can be found here.

For example, several museums, such as the Helsinki City Museum and Kiasma, offer queer guided tours, and the exhibition Genderfuck 1900 is on display at Helsinki Art Museum HAM.

Universities organize also some events. The University of Turku offers two seminars: Queer pedagogies of the Rainbow History Month (November 11 to 14) and New Perspectives in/on Oral History and Memory (November 22).

At Tampere University, the student organization for lhbtiq-people Sekava organizes a lecture on the queer history of the city by DSocSci, Collegium Researcher Tuula Juvonen. The venue is Pinni B 3116 on November 7 from 18 to 20. The language is Finnish.

In addition, MSocSci Kati Mustola gives a talk in Finnish on the history of Finnish queer bars at the Finnish Labour Museum Werstas on November 21 from 17 to 18.

Lähteet / Sources:

https://seta.fi/historiakuukausi/

https://en.seta.fi/2019/08/29/queer-history-month-is-organized-again-in-november-2019/

http://www.kulttuuriakaikille.fi/

https://www.advocate.com/commentary/2015/09/02/op-ed-story-behind-first-lgbt-history-month

https://www.independent.co.uk/life-style/lgbt-history-month-uk-when-february-lesbian-gay-bisexual-transgender-queer-community-celebration-a8755966.html

http://queerhistory.de/queer-history-month/

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *