TransParent

TransParent

Vanhemmaksi tuleminen on yksi suurimpia muutoksia ihmisen elämässä. Vanhemmuuteen siirtymän aikana tapahtuu hormonaalisia, neuraalisia ja psykologisia muutoksia, joilla voi olla vaikutusta vanhemmuuden haasteisiin sopeutumiseen. Vaikka vanhempi-lapsi-vuorovaikutuksen tärkeimpiä osa-alueita on lapsen moniin emotionaalisiin ja kommunikoiviin signaaleihin vastaaminen, vielä on vähän tietoa siitä, miten näihin signaaleihin reagoiminen saattaa muuttua vanhemmaksi tullessa.

TransParent-projektin tavoitteena on tutkia sosiaalisten signaalien aiheuttamien behavioraalisten, psykologisten ja hormonaalisten vasteiden muutoksia vanhemmuuteen siirtymän aikana. Tutkimme eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä, kuten raskaana olevia puolisoineen, pienten lasten vanhempia sekä lapsettomia ihmisiä käyttäen monipuolisesti eri menetelmiä. Synnytyksen jälkeen myös vauvat osallistuvat laboratoriossa tapahtuvaan kokeeseen, jolloin saamme tietoa vanhemman raskaudenaikaisen vauvan viestien prosessoinnin ja lapsen myöhemmän emotionaalisen kehityksen yhteyksistä.

Rahoitus: Suomen akatemia (2017 – 2023)

Tutkijat: Mikko Peltola (PI), Hanneli Sinisalo (väitöskirjatutkija), Sonja Veistola (väitöskirjatutkija), Santeri Yrttiaho (tutkijatohtori), Elisa Vuoriainen (tutkijatohtori)

Lisätietoja saat projektin verkkosivuilta.