Tampereen korkeakouluyhteisö Kylse-yhteistyössä: Selvitysraportti Kaupin yliopistollisen sote-keskuksen mahdollisuuksista

SELVITYSRAPORTTI:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.9.2022

Kaupin yliopistollisen sosiaali- ja terveyskeskuksen (Kylse) kehittäminen on käynnistynyt Tampereen korkeakouluyhteisössä. Juuri julkaistun laajan selvitysraportin perusteella Kylse-yhteistyön nähdään tuottavan etuja sekä korkeakouluyhteisölle että hyvinvointialueelle. Uusi sote-palvelujen tutkimukseen vahvasti nojaava monitieteinen ja -ammatillinen yhteistoimintamalli hyvinvoinnin ongelmien ratkaisemiseksi on varsin kiinnostava myös kansallisesti ja kansainvälisesti tarkasteltuna.  Selvityksestä käy ilmi, että Kylse-yhteiskehittämiseen kohdistuu paitsi odotuksia ja toiveita, myös intoa ja halua tuoda omaa osaamistaan kiinnostavan uuden avauksen suunnittelutyöhön ja toimintaan.

Kaupin alueelle Tampereelle, yliopistosairaalan ja korkeakoulujen kampusalueelle, rakentuu lähivuosina uusi sosiaali- ja terveyskeskus. Kaupin yliopistollinen sote-keskus (Kylse) yhdistää sote-palvelujen tarjontaa, koulutusta ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa saman katon alle sekä tarjoaa autenttisia oppimisympäristöjä.

Kylse tulee olemaan tietyn väestöryhmän palveluyksikkö, mutta samaan aikaan myös TKIO-toimintaan vahvasti kytkeytynyt laajempi verkosto. Kylsestä tarjoutuu brändi monitoimijaiselle toiminnalle, joka mahdollistaa myös TKI-resurssien hankkimisen.

Tuoreen selvityksen mukaan sekä Tampereen korkeakouluyhteisön tutkijat ja kehittäjät että Pirkanmaan kuntien sote-alan ammattilaiset pitävät tärkeänä erityisesti monitieteisen ja moniammatillisen yhteistyön vahvistamista. Yhteistyön ja verkostoitumisen tuomat mahdollisuudet ovat keskeisiä Kaupin tulevan sote-keskuksen toiminnassa.

Selvitysten keskeisten löydösten perusteella Kylse-yhteistyö muodostaa korkeakouluyhteisöä innostavan uutta tutkimus- ja opetustoimintaa mahdollistavan strategisen avauksen. Se herättää laajaa kiinnostusta ja siinä nähdään merkittävä potentiaali. Kylse-yhteistyölle on siis selvää kiinnostusta paitsi korkeakouluyhteisön sisällä monitieteisesti, mutta myös hyvinvointialueen toimijoiden keskuudessa laajasti.

Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu päättivät johtoryhmissään 14.6.2022, että korkeakouluyhteisö sitoutuu olemaan mukana Kaupin yliopistollisen sote-keskuksen toimintojen suunnittelussa sekä osallistumaan jaetuista tehtävistä ja tiloista koituviin kustannuksiin siltä osin kuin myöhemmin suunnittelussa sovitaan.

Julkaistussa selvityksessä tulee esille yliopiston ja ammattikorkeakoulun mahdollisuudet tarjota hyvinvointialueelle analyyttista kyvykkyyttä palvelujärjestelmän kehittämiseen ja alueellisten hyvinvointiongelmien jäsentämiseen. Korkeakouluyhteisöllä on myös avainosaamista yliopistollisen sote-keskuksen kehittämisessä kansalliseksi ja kansainväliseksi edelläkävijäksi. Yhteistyö lisää sote-alan tutkimuksen mahdollisuuksia ja vaikuttavuutta.

Yliopistollisen sote-keskuksen toiminnan keskiössä on, miten tutkittu tieto ja opetus saadaan vietyä käytännön asiakastyöhön. Nyt käytännön yhteistoimintaa kehitettäessä onkin tehtävä selkeä polku, miten se tehdään, miten tieto viedään yhteiskuntaan ja siten palveluja kehitetään vaikuttavammiksi.

Hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi syyskuun lopussa Kylse-hankkeen osaksi investointiohjelmaansa ja Kylse-yhteistyön kehittäminen jatkuu korkeakouluyhteisössä aktiivisesti niin erilaisissa työryhmissä kuin muodostetussa Kylse-kehittäjäverkostossa.

15.9.2022 julkaistu selvitysraportti: LINKKI

Lisätietoa:

Ulriika Leponiemi, koordinaattori, TRASNFORM-tutkimusalusta ulriika.leponiemi@tuni.fi

Hanna Uotila, TKI-asiantuntija, hanna.uotila@tuni.fi

Teksti Hanna Uotila & Ulriika Leponiemi