Dupuytren-kontraktuura RCT

DupuytrEn Treatment EffeCtiveness Trial (DETECT)

Tausta

Dupuytren kontraktuura on fibroproliferatiivinen sairaus. Tauti etenee yleensä hitaasti ja sormea kurovan juosteen kehittyminen kestää vuosia. Taudista tunnetaan myös Dupuytren diatheesi muoto, jossa taudinkulku on selvästi nopeampi. Tauti on miehillä yleisempi kuin naisilla ja tautiin liittyy geneettinen taipumus. Yleensä kutistuma alkaa kehittymään myöhäisessä keski-iässä ja esiintyvyys kasvaa iän myötä. Dupuytrenin kontraktuura todennäköisesti tulee lisääntymään ajan myötä väestön ikääntymisen johdosta. Valkoisessa väestössä prevalenssin uskotaan olevan noin 3% – 6%. Taudin etiologiaa ei varmuudella tiedetä, mutta altistavia tekijöitä uskotaan olevan mikrotraumat, tupakointi, alkoholin suurkulutus, diabetes ja epilepsia.

Kontraktuura kehittyy yleensä nimettömään tai pikkusormeen. Kontraktuuraa tavataan myös peukalossa, etusormessa ja nimettömässäkin. Kontraktuuran lisääntyessä huonontaa se käden toimintaa ja esimerkiksi hanskojen laittaminen käteen voi vaikeutua.

Klassinen hoito Dupuytrenin kontraktuuraan on ollut osittainen faskiektomia. Viime vuosina on kasvavissa määrin alettu käyttämään clostridium histolyticum-kollagenaasia (Xiapex) Dupuytren kontraktuuran hoitona. Kollagenaasi ruiskutetaan kontraktuurajuosteeseen, joka johtaa juosteen entsymaattiseen katkeamiseen.  Kollagenaasin suosion kasvusta johtuen on myös perkutaaninen neulafaskiotomia nostanut päätään. Perkutaanista neulafaskiotomiaa on käytetty Dupuytren kontraktuuran hoitona jo vuosikymmeniä. Tässä kontraktuurajuoste katkaistaan neulan avulla.

Tavoite

Tutkimuksen tavoitteena on osoittaa pitkäaikaisseurannassa teholtaan, potilastyytyväisyydeltään ja kustannusvaikuttavuudeltaan paras hoitostrategia Dupuytren kontraktuuran suhteen. Ensisijainen tulos tutkimuksessa on passiivinen ekstensio puutos.

Yhtään vertailevaa tutkimusta ei ole tehty tai ole tiedossa, että on tekeillä, Clostridium histolyticum-kollagenaasin, perkutaanisen neulafaskiotomian ja osittaisen faskiektomian välillä.

Tutkimuksen kulku

Tutkimusasetelma on prospektiivinen randomisoitu sokkoutettu monikeskustutkimus. Tutkimukseen ovat lupautuneet tällä hetkellä mukaan TAYS, K-SKS, HYKS, TYKS ja OYS. Tutkimukseen otetaan mukaan kuusi keskusta. Potilaiden rekrytointi on aloitettu vuonna 2017. Tutkimuksessa tutkitaan kahta niveltä (MP- ja PIP-nivel), joihin molempiin pyritään saamaan 45 potilasta. Yhteensä 270 potilaalla saadaan voimalaskelmien mukaan tarvittava tilastollinen merkittävyys.

Tutkimusryhmä

Päätutkijat: Teemu Karjalainen, käsikirurgin erikoislääkäri ja dosentti, ylilääkäri, Keski-Suomen keskussairaala sekä Olli Leppänen, käsikirurgian erikoislääkäri ja dosentti, ylilääkäri, Tampereen yliopistollinen keskussairaala

Nuoremmat tutkijat: Mikko Räisänen, käsikirurgian erikoislääkäri, Kuopion yliopistollinen sairaala sekä Janne Soikkeli, käsikirurgian erikoislääkäri, ylilääkäri, Oulun yliopistollinen sairaala

Tutkimusprotokolla

Tutkimusprotokolla on vertaisarvioitu ja julkaistu BMJ Open -lehdessä: DupuytrEn Treatment EffeCtiveness Trial (DETECT): a protocol for prospective, randomised, controlled, outcome assessor-blinded, three-armed parallel 1:1:1, multicentre trial comparing the effectiveness and cost of collagenase clostridium histolyticum, percutaneous needle fasciotomy and limited fasciectomy as short-term and long-term treatment strategies in Dupuytren’s contracture