Potilaiden arvot, näkemykset ja odotukset tuki- ja liikuntaelinvammojen hoitolinjan valinnassa (PANOs) - kohti parempia työkaluja jaettuun päätöksentekoon

Tutkimuksen tavoitteet ja tarkoitus | Potilasrekrytointi | Tutkimuksen vaihe| Lisätietoja tutkimuksesta

Tutkimuksen tavoitteet ja tarkoitus

Tutkimuksen tarkoitus on selvittää potilaiden arvoja, odotuksia ja toiveita liittyen yleisimpien murtumien ja vammojen hoitolinjan valintaan sekä hoidon lopputulokseen. Lisäksi selvitetään millaisen roolin potilaat kokevat saavansa hoitolinjan valinnassa hoitolinjan valinnassa. Tutkimuksen ensisijaiset tulokset ovat kuvailevia analyysejä potilaiden arvottamista asioista murtuman ja vammojen hoidossa ja hoidon lopputuloksessa. Määrällisiä analyyseissa selvitetään miten potilaan psyykkiset voimavarat ja tilastolukutaito korreloivat potilaiden kokeman roolin päätöksenteossa sekä päätöksenteon laadun kanssa. Toissijaisesti tutkimuksessa selvitetään potilaiden arvottamien päätetapahtumien keskinäistä järjestystä sekä kahden eri päätetapahtuman välistä suhdetta. Lisäksi selvitetään potilaiden roolia ja kokemusta päätöksenteosta koskien hoitolinjan valintaa.

Keskeisin tavoite tutkimuksessa on saada potilaslähtöinen näkökulma, mitä ja miten kannattaisi mitata ja määrittää murtumien ja vammojen paranemista ja hoitotuloksia. Toissijainen tavoite on saada tietoa, miten potilaat arvottavat yleisimmin käytettyjä mittareita ja päätetapahtumia murtumien hoidossa sekä millainen on potilaiden kokema rooli päätöksentekoprosessissa.

Potilasrekrytointi

Tutkimuksen ensisijaiset sisäänottokriteerit ovat 1) akuutti, vamman seurauksena tullut murtuma tai pehmytkudosvamma, 2) potilas on ohjattu aktiiviseen hoitoon, 3) potilas on työelämässä, sekä 4) ymmärtää Suomen kieltä.

Kohtaan 1) kuuluvia vammoja ja murtumia ovat Akillesjänteen repeämä, solisluun keskiosan murtuma, olkaluun yläosan murtuma, olkaluun varren murtuma sekä rannemurtuma. Nämä ovat murtumia ja vammoja, jotka ovat yleisiä työikäisillä ihmisillä ja joiden kohdalla usein mietitään eri hoitovaihtojen saavutettavissa olevia hyötyjä sekä haittoja.

Tutkimuksessa on kaksi erillistä potilasryhmää. Kyselytutkimukseen rekrytoidaan 200 potilasta ja haastattelututkimukseen 30 potilasta.

Tutkimuksen vaihe

Potilasrekrytointi on aloitettu kesäkuussa 2021.

Kyselyosio

18/200 potilasta

Haastatteluosio

0/30 potilasta

Lisätietoja tutkimuksesta

Päätutkija
LT, dos Aleksi Reito
TULES-keskus, TA3, PSHP
aleksi.reito@pshp.fi