Helsingin Sanomat selvitti kyselyllä työntekijöiden kokemuksia etä- ja hybridityön haasteista ja haastatteli artikkeliin Monipaikkaisen työn valmiudet ja käytännöt -tutkimushankkeen asiantuntijoita Minni Miettistä (Workspace) ja Kirsi Heikkilä-Tammea (Tampereen yliopisto).
HS:n kyselyn perusteella työntekijöiden kokemukset vaikuttavat jakaantuvan kahtia. Osa vastaajista harmittelee yhteishengen ja vuorovaikutuksen heikentyneen runsaan etäilyn myötä. Jotkut puolestaan kokevat nimenomaan etäpäivät tuottavina ja toimistolla tapahtuvan yhteistyön tyydyttävän enemmänkin sosiaalisia tarpeita kuin suoranaisesti edistävän työn tuloksellisuutta.
Yhtenä ratkaisuna tähän tutkimusjohtaja Kirsi Heikkilä-Tammi ottaa esille perusasioiden ja yhteisten pelisääntöjen merkityksen. Keskiöön kannattaa nostaa arkityön käytännöt, joista puhutaan monissa organisaatioissa edelleen liian vähän tai epämääräisesti. Esihenkilöllä on tärkeä rooli yhteyden säilymisen varmistajana, mutta myös työntekijältä edellytetään aktiivisuutta ja avoimuuta. ”Esihenkilö ei voi nähdä kenenkään kotiin – vuorovaikutusta tarvitaan enemmän,” muistuttaa Heikkilä-Tammi.
Monipaikkaisen työn johtamisen strategista merkitystä ei ole tunnistettu riittävässä määrin. Työympäristöasiantuntija Minni Miettinen on havainnut että monipaikkaisen työn johtamista ei ole edelleenkään nostettu kovin monilla työpaikoilla prioriteettilistan kärkeen. Miettinen toteaa, että asiaan olisi syytä tulla muutos, sillä monipaikkaisen työn toimivuus kytkeytyy organisaatioiden kannalta elintärkeisiin tunnuslukuihin, kuten työhyvinvoinnin kokemuksiin ja vaihtuvuuteen.
Joakim Westrén-Dollin kirjoittama HS Vision artikkeli on luettavissa verkossa Helsingin Sanomien tilaajille: