Työterveyslaitoksen alueneuvottelukunta vieraili Tampereen yliopistolla

Fyysisesti läsnä kokouksessa olivat neuvottelukunnan jäsenet Sanna Kulmala, pj. Anniina Anttila, Kirsi Heikkilä-Tammi, Pia Välimaa, Miia Sarkola-Korhonen, Ahti Ruoppila, sekä koolle kutsuja Mika Liuhamo. Kuvassa myös tutkija Virpi Ruohomäki Työterveyslaitokselta.

Työterveyslaitoksen alueellinen neuvottelutoimikunta kokousti Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin tutkimusryhmän vieraana 28.11.2023. Tämänkertaisessa tapaamisessa syvennyttiin varsin ajankohtaiseen monipaikkaiseen työhön, johon liittyviä tutkimustuloksia kertoivat johtava tutkija Virpi Ruohomäki Työterveyslaitokselta ja Riitta-Liisa Larjovuori työhyvinvoinnin tutkimusryhmästä.

Virpi Ruohomäki esitteli Työterveyslaitoksen tutkimukseen pohjautuvia pandemia-ajan kokemuksia etätyöstä: työntekijät näkivät siinä paljon hyvää ja etätöiden osittaista tekemistä haluttiin jatkaa. Toisaalta noin puolella työntekijöistä oli haasteita työn ja muun elämän yhteensovittamisessa ja neljännes arvioi, että että etätyö ei ollut sujuvaa.

Ruohomäen mukaan olemme nyt siirtyneet pandemia-ajan pakotetusta etätyöstä ns. itseohjautuvan hybridityön aikakaudelle, jossa etänä ja toimistolla työskentelyä yhdistetään joustavasti ja tarpeiden mukaan. Toimintatapaa leimaa paitsi itseohjautuvuus, myös työpaikoilla yhteisesti sovittavat käytännöt.

Uusia käytäntöjä ja osaamista siis tarvitaan: niin HR-työssä, esihenkilöiden taholla kuin jokaisen työntekijän oman työn suunnittelussakin.

Tätä näkökulmaa toi esille myös Riitta-Liisa Larjovuori esitellessään työhyvinvoinnin tutkimusryhmän yhdessä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ja Workspace Oy:n kanssa toteuttamaa, parhaillaan käynnissä olevaa tutkimusta. Alustavat tulokset osoittavat, että yhteisesti sovitut toimintatavat ja niiden noudattaminen tiimeissä on yhteydessä korkeampaan työn imuun ja vähäisempiin uupumuskokemuksiin.

”Yhteinen keskustelu ja toimintatapojen pohdinta auttavat taklaamaan monipaikkaiseen työhön liittyviä mahdollisia ristiriitaisia odotuksia ja muita vaaranpaikkoja, kuten yksin jäämisen, tuen puutteen, yhteisöstä tai ydintehtävästä erkaantumisen riskejä,” linjaa Larjovuori.

Esityksiä seuranneessa vilkkaassa keskustelussa todettiin, että työpaikan yhteisiä linjanvetoja tarvitaan osoittamaan, millä alueella esimerkiksi tiimeissä voidaan liikkua, kun sovitaan työnteon tavoista ja paikoista. Tämä varmistaa tasapuolisuutta ja työantajavelvollisuuksien toteutumista. Työn teon sujuminen, terveellisyys ja turvallisuus ovat yhteisiä tavoitteita kaikille työpaikan osapuolille – myös monipaikkaisessa työssä.

Työterveyslaitoksen alueelliset neuvottelukunnat seuraavat ajankohtaisia muutoksia työelämässä, tekevät aloitteita ja edistävät yhteistoiminnassa tavoitteita. Ne toimivat yhteistoimintaverkostona, jolla edistetään työterveyttä ja työssä jaksamista sekä vaikutetaan myönteisesti työssäoloajan jatkumiseen. Jäsenet edustavat työsuojeluviranomaisia, sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisia, keskeisiä työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöjä sekä alueen elinkeino- ja väestörakenne ja muu toiminta huomioon ottaen muita keskeisiä järjestöjä, yhteisöjä ja organisaatioita.

Lisää tietoa Monipaikkaisen työn valmiudet ja käytännöt -tutkimuksesta voit käydä kurkistamassa hankkeen nettisivuilta!