Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan yleislääketieteen oppiala järjestää Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) edellyttämät kuulustelut kaikille EU-/Eta-alueen ulkopuolella koulutuksensa saaneille lääkäreille, jotka hakevat lääkärinoikeuksia Suomesta. Hakemusohjeet Valviran internetsivuilla
Kuulusteluihin tullessaan lääkäreillä on takanaan puolen vuoden harjoittelu suomalaisessa sairaalassa ja suomen tai ruotsin kielen taito on kaikkien kielitaidon osa-alueiden osalta vähintään tasoa YKI 3/B1. He osallistuvat Tampereen yliopistossa kahteen kirjalliseen kokeeseen ja niiden hyväksytyn suorituksen jälkeen käytännön potilastenttiin. Kaikki kuulustelut on mahdollista suorittaa myös ruotsiksi.
Ensimmäinen kirjallinen kuulustelu on kliininen kuulustelu, jonka kysymykset liittyvät potilastapauksiin. Toinen kuulustelu on suomalaisen terveydenhuollon kuulustelu, jonka osiot ovat sosiaalilääketiede, oikeuslääketiede ja reseptioppi. Käytännön potilastentissä lääkäri ottaa vastaan aitoja potilaita terveyskeskuksessa, tilanteet videoidaan ja tentin hyväksymisestä päätetään arviointikokouksessa. Yliopisto antaa todistuksen kuulustelusta, kun sen kaikki osat on suoritettu.
1.1.2022 jälkeen ensimmäistä kertaa käytännön potilastenttiin ilmoittautuvan lääkärin tulee esittää todistus vähintään YKI 4 / B2-tasoisesta suomen/ruotsin kielen taidostaan (Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekuntaneuvosto 29.9.2021). Lääkärin tulee liittää ilmoittautumisviestiinsä todistus riittävästä kielitaidostaan. Suomen/ruotsin kielen taidon voi todistaa suorittamalla Opetushallituksen yleisen kielitutkinnon (YKI) vähintään tasolla 4 kokeen kaikissa osakokeissa tai Valtionhallinnon kielitutkinnon vähintään arvosanalla hyvät taidot (B2) kaikista osakokeista. Myös suomen tai ruotsin kielellä suoritettu perusopetus, toisen asteen tutkinto tai korkeakoulututkinto riittävät todisteeksi suomen/ruotsin kielen taidosta. (Päivitetty 30.9.2021) Tiedote 1.10.2021 kielitaitotaso potilastenttiin ilmoittautuessa 1.1.2022 alkaen liitteineen_FI_SV YKI-testiin voi ilmoittautua Opintopolussa.
Ensimmäiseen potilastenttiin ilmoittautuessa tulee YKI4-/B2-tason kielitaito osoittaa todistuksella kaikkien kielitaidon osa-alueiden osalta, mutta eri testauspäivinä tehtyjä todistuksia voi yhdistää. Myös valtionhallinnon kielitutkinnon ja YKI-testin tuloksia voi yhdistää, niiden tasot vastaavat toisiaan. Ilmoittautuessa tulee toimittaa liitteenä skannattu kopio tai kuva kaikista kielitodistuksista. (Päivitetty 26.5.2023)
Kirjallisia kuulusteluja järjestetään neljä kertaa vuodessa maksullisena palvelutoimintana.
Vuoden 2025 tenttipäivät:
Tenttipäivä | Aika | Paikka | Yliopiston viimeinen ilmoittautumispäivä |
torstai 6.2.2025 | klo 9-15 | Arvo-rakennus, Arvo Ylpön katu 34, Tampere | torstai 16.1.2025 |
torstai 8.5.2025 | klo 9-15 | Arvo-rakennus, Arvo Ylpön katu 34, Tampere | tiistai 15.4.2025 |
torstai 11.9.2025 | klo 9-15 | Arvo-rakennus, Arvo Ylpön katu 34, Tampere | torstai 21.8.2025 |
torstai 13.11.2025 | klo 9-15 | Arvo-rakennus, Arvo Ylpön katu 34, Tampere | tiistai 23.10.2025 |
Kaikkina ilmoitettuina päivinä voi tenttiä sekä kliinistä kuulustelua että suomalaisen terveydenhuollon kuulustelua. HUOM. Kliinistä ja suomalaisen terveydenhuollon kuulustelua voi tenttiä kumpaakin korkeintaan kymmenen kertaa. Kolmen peräkkäisen hylätyn suorituksen jälkeen on pidettävä kuulusteluun osallistumisessa vuoden tauko, jonka jälkeen voi taas ilmoittautua kuulusteluun. Jos kliininen tai hallinnollinen kuulustelu on hylätty kymmenen kertaa, ei voi enää osallistua kuulusteluun. (Päivitetty 4.1.2024) (Lähde: Rajoitukset kuulusteluihin osallistumisessa, Valviran nettisivut)
Käytännön potilastenttiin voi ilmoittautua, kun suomalaisen terveydenhuollon kuulustelu on kokonaan hyväksytysti suoritettu ja lääkärin kielitaito (suomi tai ruotsi) on tasoa YKI 4/B2 (kielitestin todistus tulee liittää mukaan ilmoittautumiseen). Potilastenttiä saa yrittää korkeintaan kolme kertaa. Ensimmäisen hylätyn suorituksen jälkeen voi ilmoittautua uusintaan kuusi kuukautta ensimmäisen tentin jälkeen, toisen hylkäyksen jälkeen vasta sitten, kun toisesta yrityksestä on kulunut 12 kk ja vähintään kuuden kuukauden palvelusta on toimitettu työnantajan lausunto Valviralle. (Päivitetty 4.1.2024) (Lähde: Rajoitukset kuulusteluihin osallistumisessa, Valviran nettisivut)
Kuulustelujen hinnat ovat 1.6.2016 alkaen (Jokainen osallistumiskerta laskutetaan erikseen):
- Kliininen kuulustelu 500 euroa
- Suomalaisen terveydenhuollon kuulustelu (2–3 osaa) 500 euroa
- Suomalaisen terveydenhuollon uusintakuulustelu (1 osa) 250 euroa
- Käytännön potilastentti 1400 euroa
ILMOITTAUTUMISET
Kliininen kuulustelu
- ensimmäinen kerta: Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (VALVIRA), lisätietoja EU/ETA-alueen ulkopuolella koulutetuilta lääkäreiltä vaadittavat kuulustelut Huom. Osallistumisesta pitää ilmoittaa Valviralle viimeistään viikkoa ennen yliopiston ilmoittautumisajan päättymistä (= neljä viikkoa ennen ko. tenttipäivää).
- uusinnat: Leena Kiuru, sähköp. leena.kiuru@tuni.fi, puh. 040 190 9830, postios. Tampereen yliopisto, Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta/Leena Kiuru, PL 100, 33014 TAMPEREEN YLIOPISTO
Suomalaisen terveydenhuollon kuulustelu
- ensimmäinen kerta ja uusinnat: Leena Kiuru, sähköp. leena.kiuru@tuni.fi, puh. 040 190 9830, postios. Tampereen yliopisto, Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta/Leena Kiuru, PL 100, 33014 TAMPEREEN YLIOPISTO
Käytännön potilastenttiin tulee ilmoittautua Tampereen yliopiston asiantuntija Leena Kiurulle, joka sopii tenttiajat (ilmoittautumisjärjestyksessä) tentaattoreina toimivien yliopiston kliinisten opettajien ja poikkeustapauksissa muiden potilastentin valvontaan perehdytettyjen kokeneiden koulutuslääkärien kanssa.
Valvira myöntää jo kuulustelujen aikana lääkäreille määräaikaisia toimilupia sairaalaan tai terveyskeskukseen. Lääkärin rajoitettu toimilupahakemus
Yleislääketieteen oppialan järjestämät kolme tenttiä on vuosina 1994–2024 (31.12.2024 mennessä) suorittanut hyväksytysti yhteensä 1038 lääkäriä. Lisäksi Valvira (ent. TEO) on tänä aikana (vv. 1995–2006) laillistanut 122 lääkäriä, jotka ovat suorittaneet yhden tai kaksi tenttiä. Syynä osasuoritukseen on voinut olla maan liittyminen EU:hun tai potilastentin korvaaminen terveyskeskustyöskentelyllä Valviran (ent. TEO) aiemman käytännön mukaisesti.
Tarkempi selvitys laillistamisen edellyttämistä vaatimuksista on Valviran internet-sivuilla: Ammattioikeudet
AJANKOHTAISTA:
EU- ja ETA-maiden ulkopuolella valmistuneiden lääkärien laillistamiskokeeseen valmentava koulutus (31 op) 19.8.-5.12.2024; hakuaika 18.3.-28.4.2024 (Päivitetty 20.3.2024)
- Koulutus koostuu lääketieteen teoriaopinnoista sekä niihin integroidusta suomen kielen opetuksesta.
- Suomen kielessä tavoitteena on saada kielitaito yleisen kielitestin (YKI) tasolle 4, eli Eurooppalaisen viitekehyksen (EVK) tasolle B2.
- Opetus järjestetään Tampereella ja suomeksi.
- https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/tautree-eu-ja-eta-maiden-ulkopuolella-valmistuneiden-laakarien-laillistamiskokeeseen-0
AIKAISEMMIN JULKAISTUJA:
Talent Boost -koulutushanke, jossa koulutetaan mm. EU-ja Eta-maiden ulkopuolella valmistuneita lääkäreitä ja hammaslääkäreitä (Päivitetty 26.5.2023):
- Hankkeen internetsivut: https://tem.fi/talent-boost
- Lääkärien ja hammaslääkärien laillistamiskokeeseen valmentava koulutushanke: https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/eu-ja-eta-maiden-ulkopuolella-valmistuneiden-laakarien-ja-hammaslaakarien
- Lääkärien koulutus (hakuaika on päättynyt 14.5.2023): https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/eu-ja-eta-maiden-ulkopuolella-valmistuneiden-laakarien-laillistamiskokeeseen
Tutustu maahanmuuttajien palveluihin SIMHEn sivuilla: https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/simhe
Kiuru L, Sumanen M, Mattila K, Kosunen E. EU- ja Eta-maiden ulkopuolella valmistuneet lääkärit. Laillistamiskuulustelujen kehitys 2010-luvulla. Suom Lääkäril 2021;76(47):2801–8. (Päivitetty 26.11.2021)
Eta-alueen ulkopuolella koulutettujen lääkärien kielitaitovaatimus kiristyy. Suom Lääkäril 2021;76(42):2373. (Päivitetty 22.10.2021)
Britanniassa suoritettuihin sosiaali- ja terveysalan tutkintoihin sovelletaan 1.1.2021 alkaen EU/Eta-alueen ulkopuolella suoritettuja koulutuksia koskevaa lainsäädäntöä (Valviran uutinen 25.1.2021)
FM Maija Tervola väitteli Tampereen yliopistossa 6.9.2019 aiheesta ”Maahanmuuttajalääkärien suomen kielen taito ja kielitaitotarpeet. Erityisalan kielitaidon näkökulma lääkärin työhön”.
Väitöstiedote: https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/vaitos-maahanmuuttajalaakarien-suomen-kielen-taito-vaihtelee-eika-aina-vastaa
Väitöskirja: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1164-3
MAAHANMUUTTAJALÄÄKÄRIN KOULUTUSPOLKU -hanke
Hankkeen loppuraportti ja toimintamalleja
OPAS MAAHANMUUTTAJALÄÄKÄREILLE JA TYÖYHTEISÖILLE -projekti
INFORMATION PÅ SVENSKA (valvira.fi)
Läkare utbildad utanför EU- eller EES-stater
INFORMATION IN ENGLISH (valvira.fi)