Huumausainekeskusteluun on syntynyt sukupolvien välinen kuilu

Huumausaineista puhuminen aikuisten kanssa on nuorille vaikeaa. Omasta käytöstä kertominen voi pelottaa ja toisaalta sen salaaminen on nuorelle valtava taakka kannettavaksi.

Aikuisten näkökulma nuoren päihteiden käyttöön on usein ennaltaehkäisevä. Aikuiset miettivät usein sitä, miten nuorta voitaisiin tukea olemaan ilman päihteitä tai aloittamaan päihdekokeilut vasta myöhemmin.1 Syitä tähän ovat huumausaineiden käyttöön liittyvät riskit, joilta aikuiset pyrkivät nuorta suojelemaan. Tällaisia riskejä voivat olla muun muassa yliannostukset eli huumausainemyrkytykset tai rikoksen uhriksi joutuminen.2–5 Huumausaineiden hallussapito ja käyttö on Suomessa laitonta6.

Nuoren huumausaineiden käyttö huolestuttaa aikuisia usein kovasti ja aikuiselle saattaa herätä pelko siitä, kykeneekö hän suojelemaan nuorta riittävästi. Huolestuneen aikuisen voi olla vaikeaa ymmärtää nuoren käyttöä tai pysähtyä aidosti kuuntelemaan nuorta. Nuorelle on kuitenkin tärkeää saada kertoa omasta päihteiden käytöstään avoimesti turvalliselle aikuiselle. Nuori voi kokea päihteiden käytön aidosti auttavan häntä ja olevan itselle hyödyllistä, mikä voi olla aikuiselle vieras ajatus ja vaikea ymmärtää. Aikuisen tehtävä on puuttua ja rajata nuoren käyttöä, mutta ei kieltää omista kokemuksistaan kertomista.

Aikuinen ei voi keskustella nuoren kanssa päihteistä kuten aikuiselle. Tämäkin on aikuisille vaikeaa syystä: suurin osa ongelmallista päihteiden käyttöä ja riippuvuuksia koskevasta tutkitusta tiedosta on kerätty aikuisilta tai nuorilta aikuisilta. Alaikäisiltä kerättyä tietoa on vähän.1 Nuorten kanssa päihteistä pitäisi puhua nuoren tasoisesti, mikä tarkoittaa ymmärrystä nuoren kokemusmaailmasta. Nuoruus ja aikuisuus ovat erilaisia elämänvaiheita, joissa myös päihteiden käyttö voi näyttäytyä erilaisena ja tapahtua eri syistä.

Päihteitä käyttävä nuori tarvitsee ympärilleen turvaa. Turvattomuudessa elävä nuori ei välttämättä kykene keskusteluun, sillä hänen energiansa suuntautuu selviytymiseen.7 Oman käytön kanssa yksin jääminen voi lisätä nuoren kokemaa turvattomuutta ja epäluottamusta muita ihmisiä kohtaan. Hallitsemattomaksi edetessään päihteiden käytöstä voi tulla nuorelle pelottavaa. Pelko, ahdistus, turvattomuus ja yksinäisyys ovat valtavan suuria tunnekokemuksia, joissa nuori tarvitsee aikuisen tukea ja läsnäoloa. Nuoret kaipaavat sitä, että aikuinen rajaa ja puuttuu. Nuoret pelkäävät huutamista, suuttumista, yksin jäämistä ja ulossulkemista.

Miten voimme kuroa kiinni sukupolvien välistä kuilua ja keskustella yhdessä huumausaineista ja nuoren päihteiden käytöstä?

Aikuiselle: on normaalia, että nuoren päihteiden käyttö herättää sinussa huolta, ahdistusta, vihaa ja muita vaikeita tunteita. Voi olla, että tarvitset näiden tunteiden käsittelyyn ja säätelyyn tukea. Nuoren haluttomuus ottaa apua vastaan voi tuntua hyvin vaikealta. Keskustele nuoren kanssa päihteistä kuten nuorelle. Anna nuoren kokemuksille tilaa ja hyväksy ne. Alaikäisen nuoren päihteiden käyttö tulee kieltää ja sitä tulee rajata, mutta siihen liittyvät kokemukset ovat nuorelle totta ja osa elämänhistoriaa. Kun nuori on valmis kertomaan, pysähdy asian äärelle ja ole kiinnostunut kuulemaan siitä. Pyri käymään nuoren kanssa keskustelua silloin, kun olette molemmat rauhallisia. Nuori kykenee keskusteluun ainoastaan turvasta käsin.

Nuorelle: aikuisen huoli tilanteestasi voi tuntua liioitellulta. Toisaalta sekin voi tuntua sinusta vaikealta, jos aikuinen ei reagoi tilanteeseesi millään tavalla. Päihteiden käytön salaaminen voi tuntua raskaalta ja voit kokea jääväsi yksin asian kanssa. Voit kertoa päihteiden käytöstä turvalliselle aikuiselle ja pyytää tältä apua. Sinun voi olla vaikeaa kertoa käytöstäsi ja voit pelätä sitä, mitä kertomisesta sinulle seuraa. Voit kertoa huolistasi ja peloistasi aikuiselle, jotta hän tietää, että asian puheeksi ottaminen on sinulle vaikeaa. Aikuisella voi olla vain vähän tietoa päihteistä ja riippuvuuksista, minkä vuoksi hänkin voi kokea epävarmuutta niihin liittyvissä keskusteluissa. Hyvä tapa kertoa omasta päihteiden käytöstä voi olla kertoa siitä omien kokemustesi kautta: millaisia kokemuksia päihdekokeilut tai käyttö ovat sinulle olleet? Kenen seurassa olet ollut? Millaisena olet kokenut olosi tässä seurassa? Miten käytetyt aineet ovat vaikuttaneet sinuun? Sinusta voi tuntua, että päihteiden käytön taustalla on muita sellaisia asioita, joista toivoisit, että aikuiset osaisivat kanssasi keskustella. Voit kertoa niistäkin turvalliselle aikuiselle. Avoimen ja rauhallisen keskustelun kautta aikuiset voivat ymmärtää paremmin tarttua myös tilanteen taustalla oleviin muihin vaikeisiin asioihin.

 

Janika Kosonen*

Laillistettu sosiaalityöntekijä (YTM), väitöskirjatutkija, hanketutkija (NUPPU-hanke)

*Kirjoittaja työskentelee NUPPU-hankkeessa tutkijana ja tekee Tampereen yliopistossa sosiaalityön väitöskirjaa alaikäisten ongelmallisesta päihteiden käytöstä lastensuojelun sijaishuollossa. Hän on kerännyt kevätkesällä 2024 hankkeen aineistoja sijaishuollon ammattilaisilta sekä jälkihuollossa olevilta päihteitä ongelmallisesti käyttäneiltä nuorilta. Koulutukseltaan hän on laillistettu sosiaalityöntekijä (YTM) opettajan pedagogisella pätevyydellä.

 

Kirjallisuus

1Kosonen, J. & Kuusisto, K. (2023) Treatment for problematic substance use in Nordic youth: A narrative review from the viewpoint of social services. Substance Abuse Treatment, Prevention, And Policy, 18(70), 1-16. https://doi.org/10.1186/s13011-023-00580-9.

2Rioux, C., Huet, A.S., Castellanos‐Ryan, N., Fortier, L., Le Blanc, M., Hamaoui, S., Geoffroy, M.C., Renaud, J. & Seguin, J.R. (2021) Substance use disorders and suicidality in youth: a systematic review and meta‐analysis with a focus on the direction of the association. PLoS One., 16(8), e0255799. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0255799.

3Spencer, C.M., Anders, K.M., Toews, M.L. & Emanuels, S.K. (2020) Risk markers for physical teen dating violence victimization in the United States: a meta‐analysis. J. Youth Adolesc., 49(3), 575–89. https://doi.org/10.1007/s10964‐020‐01194‐1.

4Clayton, H.B., Bohm, M.K., Lowry, R., Ashley, C. & Ethier, K.A. (2019) Prescription opioid misuse associated with risk behaviors among adolescents. Am J Prev Med., 57(4), 533–9. https://doi.org/ 10.1016/j.amepre.2019.05.017.

5Chawla N, Sarkar S. (2019) Defining “high‐risk sexual behavior” in the context of substance use. J Psychosexual Health, 1(1), 26–31. https://doi.org/10.1177/2631831818822015.

6Rikoslaki 39/1889, 1§ ja 2a§

7Evans, J., Kennedy, D., Skuse, T. & Matthew, J. (2020) Trauma-Informed Practice and Desistance Theories: Competing or Complementary Approaches to Working with Children in Conflict with the Law? Salus journal, 8(2), 55–76.