Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi rahoitusta sosiaalityön yliopistotasoisille tutkimushankkeille 2023. Sosiaalityön tenure track -professori Katja Kuusiston johtama konsortiotutkimushanke Päihdehuollon ja lastensuojelun rajapinnalla – saavatko päihteitä käyttävät nuoret tarvitsemaansa tukea? sai haussa 428 645 euron rahoituksen (2023-2025). Konsortiokumppaneina Tampereen yliopiston johtamassa hankkeessa on A-klinikkasäätiö ja sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos sekä yhteistyökumppaneina hyvinvointialueita ja THL.
Tutkimus sijoittuu laajasti SHL 60 c §:n nojalla rahoitetun yliopistotasoisen sosiaalityön tutkimuksen asetuksella määrätyille painoaloille vuodelle 2023. Tutkimus liittyy erityisesti sosiaalityötä sosiaali- ja terveydenhuollon etuuksien ja palveluiden järjestelmässä koskevan tutkimuksen ja erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden elämäntilanteisiin ja palvelutarpeisiin kohdistuva tutkimuksen painoaloille (1, 4).
Päihteitä käyttäville nuorille tarkoitetuista kuntouttavista päihdepalveluista ei ole riittävästi tutkimustietoa. Päihteiden käytön ja käyttötapojen polarisoituminen nuorten joukossa, laittomien päihteiden lisääntynyt saatavuus sekä riittävien päihdepalvelujen puute ja heikko saatavuus vaativat kiinnittämään huomiota niihin keinoihin, joilla nuorten päihdeongelmaan pyritään vastaamaan. Sosiaalityön tutkimukselle teema on keskeinen, sillä sosiaalityöllä on merkittävä rooli päihteitä käyttävien nuorten palvelupolkujen varmistajana. Päihteitä ongelmallisesti käyttävät nuoret ovat usein sekä lastensuojelun että päihdehuollon asiakkuuden tarpeessa.
Tutkimus toteutetaan monimenetelmäisesti ja se hyödyntää erilaisia aineistoja (aiempi empiirinen tutkimus aihepiiristä, sähköinen kysely, haastattelut, yhdistelmärekisteri). Tutkimuksessa huomioidaan sekä palvelujärjestelmätason kysymyksiä, käytännön työskentelyn keinoja ja resurssointia, työntekijätasolla kompetenssiin liittyviä seikkoja että nuorten ja heidän perheidensä kokemuksia saamistaan palveluista. Tutkimus tuottaa tietoa nuorille suunnattujen päihdepalveluiden nykytilasta ja lastensuojelun toimenpiteiden keinovalikoimasta. Perimmäisenä tavoitteena on tunnistaa kehittämiskohtia, joiden avulla voidaan rakentaa vaikuttavia palvelupolkuja ja -prosesseja tilanteissa, joissa päihdehuollon ja lastensuojelun työkentät kohtaavat lapsia, nuoria ja heidän perheitään asiakastyön arjessa.
TreAdd onnittelee myös muita hankehaussa menestyneitä ja toivottaa antoisaa tutkimustyötä tärkeiden teemojen parissa!