Kaupunkilaisten ruumiillinen liike synnyttää massadataa nykykaupungeissa

Uusi tutkimus valottaa valtaan liittyvää infrastruktuuridynamiikkaa, joka ilmenee massadatan keruun, valvonnan ja kaupunkilaisten ruumiillisen liikkeen keskinäisissä tiiviissä suhteissa nykykaupungeissa. Edmund Husserlin ja Maurice Merleau-Pontyn ruumiillisuutta koskevia fenomenologisia käsityksiä hyödynnetään viimeaikaisen materiaalisen mediateorian, kriittisen teknologian tutkimuksen ja koreografian teorian avulla. Kirjoittajat pohtivat kaupunkilaisten kehollista suhdetta mobiililaitteisiin ja ympäröivään teknologiseen ympäristöön, jossa olennaisena osana ovat urbaanien infrastruktuurien jatkuva (uudelleen)tuotanto mikro-, meso- ja makrotasoilla.

Kirjoittajien mukaan ruumiillisia aktiviteettejä ja liikkumista ei voi irrottaa kaupunkien infrastruktuureista. Kaupunkilaisten teknologiavälitteisesti tuottamat liikeradat (trajectories) ovat yhä tärkeämmässä roolissa sekä kaupallisten toimijoiden kuten mainostajien että valtioiden kansalaisiin kohdistaman poliittisen hallinnan kannalta. Kirjoittajat käyttävät esimerkkitapauksena Kiinan keskushallinnon uiguureihin kohdistamaa digitaalista valvontaa.

Hahmottaakseen liikkumisen infrastruktuurista roolia kaupungissa kirjoittajat kehittävät uudenlaista koreografian teoriaa käsitteellistääkseen niitä monimutkaisia mekanismeja, joiden kautta kaupunkiasuminen toimii globaalisti valtavan kyberneettisen palautesilmukan varassa. Palautesilmukan toisessa päässä ovat voittoja keräävät teknologian jättiyritykset samalla kun kansalaisten poliittinen valvonta lisääntyy.

Tiedon muodostamisen ja erityisesti tietämättömyyden kannalta tämä on ongelmallista kansalaisten näkökulmasta. Infrastruktuuriset järjestelmät ja niiden datan tuotanto hallinnan keinona ovat lähes läpinäkymättömiä kansalaisille. Voidaan puhua infrastruktuurisesta tietämättömyydestä, jolla on yhä keskeisempi rooli kansalaisten arjessa.

Artikkeli on julkaistu englanniksi nimellä “Infrastructuring Bodies: Choreographies of Power in the Computational City” kirjassa Technology and the City. Towards a Philosophy of Urban Technologies.