Jaana Parviainen tarkastelee omassa alustuksessaan Tietämättömyyden uhkat ja mahdollisuudet liikuntatieteissä liikuntatieteen tutkimuksen tulevaisuutta tietämättömyyden, ei-tietämisen ja disinformaation näkökulmista. Hän pohtii, millaisia jännitteitä digitalisaatio, sosiaalinen media ja moniarvoisuuden lisääntyminen ovat tuomassa liikuntatieteen kentälle.
Biomekaniikkaan pohjautuva tieteellinen tieto on hallinnut pitkään liikunnanopetusta, urheiluvalmennusta ja terveysliikuntaa koskevia suosituksia ja ohjelmia. Biomekaniikan hegemonista valtaa ja asiantuntijuutta todennäköisesti haastetaan tulevaisuudessa yhä enemmän sekä liikuntatieteen sisällä että ulkopuolelta esimerkiksi erilaisten vertaisryhmien tuottaman kokemusperäisen tiedon kautta. Esimerkiksi yksi terveysliikunnan pinnan alla kytevä kiista liittyy siihen, miten liikuntatiede suhtautuu lihavuuteen ja toisaalta millaista syrjintää lihavat ihmiset kokevat liikunnan parissa.
Tietämättömyyttä ei tässä alustuksessa ymmärretä vain kielteisenä asia, vaan esimerkiksi tutkimukseen liittyy monenlaista ”tiedeperustaista tietämättömyyttä”. Etsiessään vastauksia avoimiin kysymyksiin, tutkijoilla on usein määriteltyä tietämättömyyttä: he tietävät, mitä eivät tiedä. Parviainen väittää, että tietämättömyyden tutkimus (ignorance studies) tarjoaa uusia käsitteitä ja näkökulmia siihen, miten tieteen jännitteitä ja kiistoja voidaan tarkastella rakentavasti tulevaisuuden liikuntatieteessä.
Liikuntatieteen päivät järjestetään webinaarina 8.-9.9.2021. Webinaariin voi ilmoittautua perjantaihin 27.8. asti.