Tietämättömyys epistemologisena ja yhteiskuntafilosofisena kysymyksenä kurssi starttaa maaliskuussa

Koronakriisin myötä on korostettu tutkitun tiedon merkitystä erilaisten netin kautta leviävien salaliittoteorioiden ja disinformaation lisäännyttyä. Taustalla on kuitenkin laajempi kysymys siitä, millainen rooli tietämättömyydellä on nyky-yhteiskunnassa.

Tampereen yliopistossa keväällä 2021 järjestettävä kurssi ”Tietämättömyys epistemologisena ja yhteiskuntafilosofisena kysymyksenä” (5 op) pureutuu näihin kysymyksiin. Kurssi järjestetään monitieteellisenä kokonaisuutena, jossa tutkitaan tietämättömyyden monimuotoista luonnetta nyky-yhteiskunnassa. Kurssin teemoina ovat tietämättömyyden määritelmät, tuotettu tietämättömyys, hyvä ja paha tietämättömyys, dis/misinformaatio, tietämättömyys ja vastuu, kollektiivisten toimijoiden kuten organisaatioiden tietämättömyys, ilmastodenialismi, episteeminen epätasa-arvoisuus sekä lapset episteemisinä toimijoina.

Opettajina toimivat kaksi filosofia Jaana Parviainen ja Lauri Lahikainen. Kurssi on tarkoitettu Tampereen yliopiston opiskelijoille, ja siihen voi ilmoittautua SISU-järjestelmän kautta. Kurssi on osa filosofian tutkinto-ohjelmaa, mutta soveltuu myös muille opiskelijoille.