Kymmenen vuotta täyttänyt tutkimuskeskus Perla edistää lasten, nuorten ja perheiden asiaa yhteiskunnassa
Tutkimuskeskus Perlan juuret ulottuvat vuosituhannen alkuun, vaikka virallisesti se tässä muodossaan perustettiin vuonna 2014. Perla toteuttaa tutkimusta ja edistää yhteistyötä ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Tutkimuskeskus toteuttaa myös aiheen monitieteistä opetusta.
Jo Perlan ensivuosista mukana ollut tutkimuskeskuksen pitkäaikainen johtaja, yliopistonlehtori Katja Repo kertoo verkoston syntyneen tutkijoiden halusta tehdä monitieteistä yhteistyötä niin korkeakoulun sisällä kuin sen ulkopuolellakin.
– Meitä on koko ajan luonnehtinut monitieteisyys ja verkosto, jossa kootaan yhteen laajasti Tampereen korkeakouluyhteisön tutkijoita ja asiantuntijoita. Verkostomaisuus ja yhteistyö olivat sysäyksiä Perlan perustamiselle, ja nämä ovat edelleen toiminnan kulmakiviä, Repo kertoo.
Perlan tutkimusjohtajana toimii nykyisin sosiaalipolitiikan apulaisprofessori Mia Tammelin. Tutkimuskeskuksen toiminta on aina ollut monipuolista, ja se on enenevästi kansainvälistä.
– Tutkimuskeskus toimii alustana tutkimushankkeille, opetukselle ja seminaaritoiminnalle. Keskuksen toimintaa ideoidaan tutkijaverkostossa ja sen johtoryhmässä. Olemme aktiivisesti mukana erilaisten tilaisuuksien järjestämisessä. Näiden kautta edistämme lapsuutta, nuoruutta ja perhettä koskevaa ajankohtaista keskustelua, Tammelin sanoo.
Tutkimuskeskus tarjoaa monia mahdollisuuksia yhteistyöhön eri toimijoille. Median edustajille Perla tuo laajan asiantuntijaverkoston, jonka kautta voi löytää lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkijoita ja asiantuntijoita. Tutkijoille Perla mahdollistaa tutkijaverkostot ja kotipesän tutkimushankkeille, ammattilaisille, sekä perheille tutkimuskeskus tarjoaa tietoa ja tilaisuuksia.
– Opiskelijoille on tarjolla monialaisia tutkimusperustaisia kursseja ja olemme myös haluttu yhteistyökumppani opinnäytetöille. Vuosittain meillä on myös useita korkeakouluharjoittelijoita, Tammelin huomauttaa.
Vaikuttavuus näkyy laajasti ajattelutavoissa ja yhteiskunnallisena keskusteluna
Tutkimuskeskuksen tavoitteena on edistää lapsuutta, nuoruutta ja perhettä koskevaa tutkimusta ja samalla edistää yhteiskunnallista keskustelua. Näin Perla toteuttaa juuri juhlavuottaan viettävän yhteiskuntatieteiden tiedekunnan (SOC) tehtävää yhteiskunnallisen keskustelun edistäjänä. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta on Perlan hallinnollinen sijoituspaikka.
– Perlan ideana on ollut alusta lähtien olla koko Tampereen korkeakouluyhteisön verkosto ja se onkin avoin kaikille aiheen tutkijoille ja asiantuntijoille Tampereen korkeakouluyhteisössä. Monialainen keskustelu sopii hyvin yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan, Repo sanoo.
Perlan 10-vuotisjuhlaseminaari korosti yhteiskunnallista vaikuttavuutta monikanavaisena toimintana.
– Tutkimusstrategiansa mukaisesti Perlassa tartutaan ajankohtaisiin ilmiöihin, josta tuotamme tutkimusperustaista tietoa. Tutkimus saa usein aikaan muutoksia vähitellen, vaikka tutkijana toivoisi, että tutkimustulokset välittyisivät käytäntöön suoraviivaisemmin. Asioiden nostaminen keskusteluun puheenvuoroin, kirjoituksin tai somepostauksina edistää aiheesta käytyä keskustelua, Tammelin havainnollistaa.
Repo pitää tärkeänä tutkimuksen aikaansaamaa ajattelutapojen muutosta, esimerkiksi sitä, miten perheestä tai lapsista nykyisin ajatellaan.
– Nykyään lapset ja nuoret nähdään mieluummin aktiivisina ja osallistuvina kansalaisina. On tärkeää, että yhteiskuntaa rakennetaan siten, että se tarjoaa yhtäläisiä mahdollisuuksia lapsuudessa.
– Merkittävä vaikuttavuuden muoto on myös se, että opiskelijat lähtevät uusien ajatuksien kanssa työelämään, Tammelin ja Repo iloitsevat.
Lue tiedote tästä:
https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/kymmenen-vuotta-tayttanyt-tutkimuskeskus-perla-edistaa-lasten-nuorten-ja-perheiden