Läpinäkyvyys ja tietämättömyys sosiodigitaalisen ajan murroksessa

Uusi muokkaus

NEGATE-hankkeen järjestämän monitieteisen työpajan esitykset käsittelevät tiedon, tietämättömyyden ja läpinäkyvyyden ongelmia institutionaalisen tiedon ja asiantuntijuuden näkökulmista. Työpaja pidetään 12. marraskuuta 2020 klo 13 alkaen Tampereen yliopistossa (Luentosali Pinni A1081, osallistuminen myös Zoomin kautta)

Uusi muokkausNeoliberaalinen talousjärjestelmä ja markkinalähtöinen tiedontuotanto yhdistettynä digitalisaatioon ja sosiaalisen median lisääntymiseen ovat ravisuttaneet perinteisen asiantuntijuuden ja institutionaalisen tiedon valtaa. Yksi tietopohjaisten yhteiskuntien epistemologisista paradokseista on, että tieto ja tietämättömyys samoin kuin informaatio ja disinformaatio lisääntyvät samaa tahtia. Tämä näkyy monin eri tavoin 2020-luvun vaihteen sosiodigitaalisen ajan murroksessa. Esimerkiksi sosiaalisen median algoritmit ja koneoppiminen ujuttautuvat ihmisten väliseen viestintään ohjaamalla tahallisesti tai tahattomasti ihmisten käsityksiä ja julkista keskustelua. Näennäisen neutraaleina työkaluina automatisoidun päätöksenteon katsotaan helpottavan asiantuntijoiden työtä, samalla kun ennakoiva analyysi ja sen algoritmit pahimmillaan eriarvoistavat kansalaisten ja kuluttajien mahdollisuuksia puolustaa omia oikeuksiaan. NEGATE-projektin työpajassa kysytään, miten läpinäkyvyys on mahdollista, kun algoritmiset järjestelmät lähes huomaamatta ohjaavat monia arkipäivän toimiamme vakuutusten ja pankkilainojen myöntöperiaatteista facebookin mainossyötteeseen? Olemmeko sosiodigitaalisen murroksen myötä siirtyneet ”tietämättömyyden yhteiskuntaan”, jossa päätöstenteon perusteet automatisoitumisen myötä uhkaavat jäädä auttamatta pimentoon valtavasta tiedon ja informaation määrästä huolimatta?

Tämän monitieteisen työpajan esitykset käsittelevät tiedon, tietämättömyyden ja läpinäkyvyyden ongelmia institutionaalisen tiedon ja asiantuntijuuden näkökulmista. Työpajan pääluennon ”Tietämättömyys ja läpinäkyvyys: miten ne liittyvät toisiinsa?” pitää professori ja sosiologi Matthias Gross (Helmholtz-keskus Leipzigissä ja Jenan yliopisto, Saksa). Professori Gross on tietämättömyyden sosiologian johtava asiantuntija. Hän on toimittanut kirjan Routledge International Handbook of Ignorance Studies (2015). Seminaari on englanninkielinen.

Seminaarin ohjelma

13.15-13.30 Introduction to the seminar Jaana Parviainen (Tampere University, director of NEGATE project): Welcome words

13.30-14.30 Keynote lecture Matthias Gross (Helmholtz Centre in Leipzig and University of Jena, Germany): Ignorance and Transparency: How are they Related?

14.30-15.00 Ari-Elmeri Hyvönen (University of Jyväskylä): Post-truth and disinformation: a critique of the EU response

15.00-15.30 Pia Vuolanto (Tampere University): Critiques of the medical establishment within ‘everyday fringe medicine’: Ignorance or co-production of knowledge?

15.30-16.00 Coffee break

16.00-16.30 Tapio Reinekoski & Mikko J. Virtanen (Tampere University): The mixrange of algorithms. Guiding Science and Technology Studies towards scales and contexts

16.30-17 Anne Koski & Jaana Parviainen & Lauri Lahikainen (Tampere University): ‘That is how giants fall’: Organizational Ignorance, Arrogance and Non-knowledge in the Technology Leap

17.00 Discussion

17.30 End of seminar