Journalismi globaalin vuotokulttuurin aikakaudella

Hankkeessa vertaillaan tietovuotaja Edward Snowdenin kesällä 2013 paljastaman kansainvälisen tietourkinnan saamia tulkintoja journalismissa eri puolella maailmaa. Analyysin kohteena on erityisesti kaksi rinnakkaista strategiaa, joista ensimmäisessä tietourkintaa tarkastellaan julkisuuden käsitteen ja sen tehtävien näkökulmasta. Toisessa tietourkintaa arvioidaan kansalaisten yksityisyyden suojan sekä kansallisen turvallisuuden ja kansallisen edun näkökulmasta.

Analyysin tavoitteena on selvittää, millaisia erilaisia oikeuttamisen strategioita journalismissa tietourkintatapauksen merkitysten analysoimisessa on hyödynnetty ja millä tavoin eri puolella maailmaa tehdyt tulkinnat suhteutuvat toisiinsa. Analyysin perusteella on mahdollista arvioida yleisesti, millä tavoin Snowdenin tapaus on heijastunut globaalin politiikan toimintatavoista ja legitimiteetistä tehtyihin arvioihin. Toisaalta analyysi tarjoaa empiiristä todistusaineistoa siitä, missä määrin samanaikaisesti eri puolilla käytävä keskustelu vuodoista ja nettivakoilusta vaikuttaa näkemyksiin journalismin tehtävistä.

Analyysin kohteena on sekä perinteisestä mediasta, politiikan instituutioissa käydyistä keskusteluista sekä verkon erilaisilta foorumeilta kerättyä aineistoa. Suomen ohella tutkimuksen kohdemaita ovat Yhdysvallat, Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Hollanti, Venäjä ja Kiina.

Tutkimushanke on suunnitteluvaiheessa ja sen on tarkoitus käynnistää kevään 2014 aikana.

Tutkimuksen kesto: marraskuu 2013, helmikuu 2014 (esitutkimus)

Vastuulliset tutkijat:

  • Risto Kunelius (risto.kunelius(at)uta.fi), Tampereen yliopisto
  • Heikki Heikkilä (heikki.heikkila(at)uta.fi), Tampereen yliopisto